המטולוגיה

האם ניתן לוותר על ביופסיית מח עצם בחולים עם לימפומה פוליקולארית? (Br J Haematol)

ניסויים קליניים בחולים עם לימפומה פוליקולארית מחייבים השלמת ביופסית מח עצם בתחילת הדרך ובנקודות זמן נוספות לאחר הטיפול, במטרה לעקוב אחר התגובה לטיפול. עם זאת, במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of Haematology מעלים חוקרים את השאלה אם הדבר הכרחי.

להערכת הצורך בביופסיות אלו השלימו החוקרים מחקר רטרוספקטיבי שכלל 99 חולים עם לימפומה פוליקולארית, שלקחו חלק ב-32 מחקרים קליניים. מרבית המשתתפים במחקר אובחנו עם מחלה בשלב IV (69 חולים); 15 חולים אובחנו עם מחלה בשלב III; 11 חולים אובחנו עם מחלה בשלב II ורק ארבעה חולים חלו במחלה בשלב I.

החוקרים מצאו כי ב-45 חולים התקבלו תוצאות חיוביות בביופסית מח עצם בתחילת הדרך; בדיקות הדמיה לאחר-טיפול הדגימו כי 12 מבין חולים אלו הוגדרו כהפוגה מלאה, 19 הגיבו באופן חלקי, חמישה אובחנו עם מחלה יציבה וב-9 המחלה התקדמה.

מבין 12 החולים עם הפוגה מלאה, ב-11 ביופסית מח העצם הייתה שלילית וזו אישרה את תוצאות בדיקות ההדמיה. חולה אחד סירב לביופסית מח עצם לאחר טיפול, למרות הפוגה מלאה. החולה היה היחיד שייתכן והערכת התגובה שלו הושפעה מתוצאות ביופסיית מח עצם.

54 החולים עם ביופסיה שלילית בתחילת הדרך היו צפויים לתוצאות שליליות בביופסית מח עצם לאחר טיפול, ללא צורך בהשלמת ביופסיה חוזרת לאחר הטיפול על-בסיס קריטריוני התגובה. לכן, ביופסית מח העצם שלהם לא הייתה רבלנטית בהערכת התגובה לטיפול.

החוקרים כותבים כי במקרים בהם המחלה בהפוגה מלאה לפי בדיקות הדמיה, אזי צפויה תגובה גם במחלה של מח העצם. להערכתם, בניסוח הקריטריונים לתגובה של לימפומה פוליקולארית ניתן לוותר על הערכת מח עצם במקרים בהם אין חשד למעורבות זו.

לסיכום, החוקרים קובעים כי בחולים עם לימפומה פוליקולארית אין מקום לחייב ביצוע ביופסית מח עצם בתחילת ניסוי קליני או להערכת תגובה לטיפול.

Br J Haematol. Published July 5, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    בחולים עם הישנות B-Cell ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) לאחר השתלת מח עצם תועדה תוצאות טובות יותר לאחר טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בהשוואה לטיפולים חליפיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European CAR T-cell Meetingמ מטעם ה-European Society for Blood and Marrow Transplantation – European Hematology Association. ברקע למחקר מסבירים […]

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Renal Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Niacinamide עשוי לשמש כטיפול יעיל להפחתת ריכוזי זרחן בדם בחולים עם כשל כלייתי תחת טיפולי המודיאליזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרפוספטמיה הינה סיבוך נפוץ בחולים עם כשל כלייתי, למרות השימוש בסופחי זרחן. ויטמין B3, בין אם בצורת […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה