משפחה

האם הפרעות בבדיקות דם להערכת אנזימי הכבד עשויות לסייע בחיזוי סיכון מוגבר למחלת אלצהיימר? (JAMA Network Open)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה קשר בין הפרעות באנזימי כבד ובין שינויים קוגניטיביים ומחלת אלצהיימר. החוקרים מדווחים כי היחס בין רמות AST (Aspartate Aminotransferase) ו-ALT (Alanine Aminotransferase) היה מוגבר משמעותית בחולים עם סמנים לליקוי קוגניטיבי ומחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו עם תפקוד קוגניטיבי תקין.

מטרת המחקר הייתה לבחון אם בדיקת תפקודי כבד עשויה לסייע בחיזוי הפרעות בתפקוד קוגניטיבי וסמני A/T/N (Amyloid/Tau/Neurodegeneration) למחלת אלצהיימר. הם השלימו מחקר עוקבה שכלל הערכת תפקודי כבד ב-1,581 משתתפים שהשלימו בדיקות הדמיה לצד בדיקות קוגניטיביות, הערכת סמנים בנוזל שדרה, אטרופיה מוחית, מטבוליזם גלוקוז במוח והצטברות עמילואיד-ביתא.

במחקר נבחן הקשר בין חמישה סמני תפקוד כבדי (בילירובין כולל, אלבומין, פוספטזה בסיסית, ALT ו-AST) ממשתתפים בפרויקט AD Neuroimaging Initiative והתוצאים העיקריים כללו את האבחנה של מחלת אלצהיימר, מדדים משולבים של תפקוד ניהולי וזיכרון, סמנים בנוזל שדרה, אטרופיה כפי שנקבע לפי בדיקות הדמיה, מדדי מטבוליזם גלוקוז כפי שנקבע לפי בדיקת 18Fludeoxyglucose PET (Positron Emission Tomography) והערכת הצטברות עמילואיד ביתא על-בסיס בדיקת 18F Florbetapir PET.

מדגם המחקר כלל 1,581 משתתפים (גיל ממוצע של 73.4 שנים, 697 נשים), כולל 407 מבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי תקין, 20 עם הפרעה משמעותית בזיכרון, 298 עם ליקוי קוגניטיבי קל ומוקדם, 544 עם ליקוי קוגניטיבי קל ומאוחר ו-312 חולים עם מחלת אלצהיימר.

החוקרים מדווחים כי יחס גבוה בין ריכוז AST ל-ALT ורמות ALT נמוכות יותר נקשרו עם אבחנת מחלת אלצהיימר (יחס AST ל-ALT: יחס סיכויים של 7.932, p=0.03; ריכוז ALT: יחס סיכויים של 0.133, p=0.004) ותפקוד קוגניטיבי גרוע יותר.

הממצאים הצביעו על קשר בין יחס מוגבר בין AST ל-ALT ובין רמות נמוכות יותר של Amyloid-β 1-42 בנוזל שדרה ושקיעה מוגברת של עמילואיד ביתא (סימני עמילואיד), רמות גבוהות יותר של Phosphorylated tau 181 בנוזל שדרה ורמות גבוהות יותר של חלבוני טאו בנוזל שדרה (סימני טאו), לצד מטבוליזם גלוקוז ירוד במוח (סימנים נוירו-דגנרטיביים).

רמות ALT נמוכות יותר נקשרו עם שקיעה מוגברת של עמילואיד ביתא (סמני עמילואיד) ומטבוליזם גלוקוז ירוד במוח, עם אטרופיה גדולה יותר (סמנים נוירו-דגנרטיביים).

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם הקשרים שתוארו במחקר הנוכחי הם קשרים סיבתיים או נובעים מגורם אחר. מעורבות אנזימי כבד במחלת אלצהיימר סוללת את הדרך לפיתוח כלים חדשה לאבחנה וטיפול.

JAMA Network Open 2019: 2(7)

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה