משפחה

דיאטה ים תיכונית מלווה בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם (JAMA Network Open)

הקפדה על דיאטה ים תיכונית מלווה בירידה של 25% בסיכון למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שאינם מקפידים על דפוס תזונה זה, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת JAMA Network Open.

מטרת המחקר הייתה לאפיין טוב יותר את התרומה היחסית של גורמים ידועים וחדשים להפחתת הסיכון למחלת לב וכלי דם על-רקע דיאטה ים-תיכונית במשתתפים מארצות הברית. לצורך כך, החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי, שבחן את ההקפדה על דפוס תזונה ים-תיכונית בקרב 25,994 נשים שהיו בריאות בתחילת הדרך ולקחו חלק במחקר Womens Health Study, אשר היו במעקב לאורך 12 שנים.

במסגרת המחקר נבחן פאנל של 40 סמנים, כולל שומנים, ליפופרוטאינים, אפוליפופרוטאינים, מדדי דלקת, מדדי מטבוליזם סוכר ועמידות לאינסולין, חומצות אמינו מסועפות-שרשרת, מטבוליטים קטנים וגורמים קליניים. ההקפדה על דפוס תזונה ים-תיכונית נקבעה על-פי מדד בן 9 קטגוריות להערכת ההיענות לדיאטה זו והמשתתפים סווגו לשלוש רמות על-פי ההיענות שלהם לדפוס זה.

מבין 25,994 הנשים במחקר, 39% סווגו בקטגוריה התחתונה של דפוס תזונה ים-תיכונית, 36% סווגו בקבוצת הביניים ו-25% סווגו בקטגוריה העליונה של דפוס תזונה זה. החוקרים מדווחים כי היארעות אירועים קרדיווסקולאריים עמדה על 4.2% (428 אירועים) בקטגוריה התחתונה, 3.8% בקטגוריה האמצעית (356 אירועים) ו-3.8% בקטגוריה העליונה (246 אירועים).

בהשוואה לאלו עם ההיענות הנמוכה ביותר לדיאטה ים תיכונית, החוקרים זיהו ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם בקטגוריית הביניים (יחס סיכון של 0.77) ובקטגוריה העליונה (יחס סיכון של 0.72) של היענות לדיאטה ים-תיכונית.

המתווכים הגדולים ביותר של הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם בעקבות דיאטה ים-תיכונית כללו סמני דלקת (אחראיים ל-29% מהקשר בין דיאטה ים-תיכונית והפחתת הסיכון הקרדיווסקולארי), מטבוליזם סוכר ותנגודת לאינסולין אחראיים ל-28% מהקשר הנ”ל) ומדד מסת גוף (היווה הסבר ל-27% מהקשר הנ”ל). לאחריהם זוהו לחץ דם (26.6%), פרופיל שומנים (26%), מדדי HDL (24%) או VLDL (20.8%), עם תרומה פחותה של מדדי LDL (13%), חומצות אמינו מסועפות-שרשרת (13.6%), אפוליפופרוטאינים (6.5%), או מטבוליטים קטנים אחרים (5.8%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי במחקר זה, הקפדה רבה יותר על דפוס תזונה ים-תיכונית לוותה בירידה של כ-25% בסיכון היחסי לאירועים קרדיווסקולאריים, כאשר קשר זה עשוי להיות מוסבר בחלקו ע”י גורמי סיכון ידועים, הן ידועים והן חדשים.

JAMA Network Open. Published online December 7, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה