משפחה

הבדלים מגדריים בהיקף הירידה במשקל בעקבות דיאטה דלה מאוד בקלוריות (Diabetes Obes Metab)

מתוצאות מחקר PREVIEW שפורסמו במהלך חודש אוגוסט בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism, עולה כי הקפדה על דיאטה דלה מאוד בקלוריות לאורך שמונה שבועות מובילה לירידה גדולה יותר במשקל גופם של גברים בעלי עודף-משקל, בהשוואה לנשים בעלות עודף-משקל. בנוסף, בנשים תועדה מגמה של ירידה גדולה יותר במשקל סביב הירכיים, בעוד שגברים איבדו יותר משקל סביב הבטן, השומן המסוכן יותר ללב.

החוקרים כותבים כי זהו המחקר הבינלאומי הגדול ביותר בנושא מניעת סוכרת מסוג 2. הם שיערו כי דיאטה דלת אנרגיה תוביל להשפעות מטבוליות שונות בגברים ובנשים.

במסגרת המחקר, כל המשתתפים הקפידו על דיאטה דלת-אנרגיה (810 קילו-קלוריות ביום) לאורך שמונה שבועות (תכנית Cambridge Weight Plan). המשתתפים גויסו משמונה אתרים באירופה, אוסטרליה וניו-זילנד. אלו שהתאימו למחקר היו בעלי עודף-משקל עם קדם-סוכרת, לפי קריטריוני ה-ADA. התוצאים שנבחנו במחקר כללו את השינויים בתנגודת לאינסולין, מסת שומן, מסה ללא-שומן וממוצע מדדי סטיות תקן של תסמונת מטבולית.

החוקרים מדווחים כי 2,224 משתתפים (1,504 נשים, 720 גברים) לקחו חלק בביקור הראשוני ו-2,020 (90.8%) השלימו את ביקור המעקב. לאחר דיאטה דלת-קלוריות, ירידה במשקל הייתה גדולה יותר ב-16% בגברים, בהשוואה לנשים (11.8% לעומת 10.3%, בהתאמה), אך השיפור בתנגודת לאינסולין היה דומה. מדדי HOMA-IR ירדו ב-1.50 בגברים וב-1.35 בנשים (הבדל לא-מובהק סטטיסטית).

לאחר תקנון להבדלים בירידה במשקל, בגברים תועדה ירידות גדולות יותר במדדי סטיות תקן של תסמונת מטבולית, C-Peptide, מסת שומן וקצב לב, בעוד שבנשים תועדו ירידות גדולות יותר בריכוז HDL, מסה ללא-שומן, היקף ירך ולחץ דופק. לאחר דיאטה דלת-קלוריות, ב-35% מהמשתתפים משני המינים שבו לערכי סוכר תקינים בדם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיאטה דלה מאוד בקלוריות לאורך שמונה שבועות הייתה בעלת השפעות שונות בנשים ובגברים. ממצאים אלו הינם בעלי חשיבות קלינית ומציעים שינויים ספציפיים למגדר לאחר ירידה במשקל. חשוב לבחון אם ירידה גדולה יותר במסה ללא-שומן, היקף מותניים וריכוז HDL בנשים לאחר ירידה מהירה במשקל מקשה על שמירת המשקל החדש והשפעתה על הבריאות הקרדיווסקולארית.

Diabetes Obes Metab. Published online August 7, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה