קרדיולוגיה

מדד סידן בעורקים הכליליים מנבא סיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם מחלת כליות כרונית (JAMA Cardiol )

ממצאים חדשים תומכים בקשר משמעותי ובלתי-תלוי בין מדדי סידן בעורקים הכליליים (CAC או Coronary Artery Calcium) ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה בחולים עם מחלת כליות כרונית, שאינם תחת טיפולי דיאליזה.

יתרה מזאת, מהנתונים עלה כי מדד הסיכון מהווה שיפור משמעותי בחיזוי הסיכון מעבר לזה המתקבל על-בסיס גורמי הסיכון הידועים והחדשים למחלות לב וכלי דם.

החוקרים בחנו את גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם ב-1,541 חולים שאינם תחת טיפולי דיאליזה, בגילאי 21-74 שנים וללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם. המשתתפים גויסו בין השנים 2003-2008 למחקר Chronic Renal Insufficiency Cohort. כל המשתתפים השלימו בדיקת CAC באמצעות בדיקת CT וסווגו לקטגוריות לפי מדדי CAC: מדד אפסי, מדד בין 0-100 ומדד גבוה מ-100.

בהשוואה לאלו עם מדד CAC אפסי, במשתתפים עם עדות לסידן בעורקים הכליליים תועדו  מדדי מסת גוף גבוהים יותר, לחץ דם גבוה יותר, המוגלובין מסוכרר גבוה יותר, רמות גבוהות יותר של פוספור, High-Sensitivity Troponin T, N-terminal Pro-BNP, FGF-23 וחלבון בשתן, אך רמות נמוכות יותר של כולסטרול כולל, HDL ו-LDL, כמו גם קצב פינוי גלומרולארי משוער.

במהלך מעקב ממוצע של 5.9 שנים, תועדו 188 אירועים קרדיווסקולאריים, כולל 60 התקפי לב, 120 אירועי אי-ספיקת לב ו-27 אירועים מוחיים, עם סך כולל של 137 מקרי תמותה מכל-סיבה.

בהשוואה לחולים עם מדד CAC אפסי, באלו עם מדד CAC עד 100 או גבוה מ-100 תועדה היארעות מצטברת גבוהה של מחלות לב וכלי דם, התקפי לב, אי-ספיקת לב ותמותה מכל-סיבה.

בכל קטגוריית סיכון למחלה טרשתית לפי סיווג ה-ACC/AHA, הסיכון למחלה קרדיווסקולארית היה מוגבר משמעותית עם מדדי CAC גבוהים יותר לאחר תקנון למגדר, מוצא/גזע ואתר קליני.

לאחר התקנון המלא, יחסי הסיכון לכל לוגריתם סטיית תקן של מדד CAC עמד על 1.40 למחלה קרדיווסקולארית, 1.44 לאוטם לבבי, 1.39 לאי-ספיקת לב ו-1.19 לתמותה מכל-סיבה. המודל כלל מספר גורמי סיכון מוכחים, כולל אלו של ה-AHA/ACC וכן גורמי סיכון חדשים בחולים עם מחלת כליות כרונית, דוגמת רמות פוספור, NT-proBNP וקצב פינוי גלומרולארי משוער.

לסיום, הכללת מדד CAC במודל החיזוי הובילה לעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית במדד C Statistics לחיזוי מחלה קרדיווסקולארית, בהשוואה לכל יתר גורמי הסיכון האחרים למחלות לב וכלי דם.

החוקרים סבורים כי לממצאים אלו עשויות להיות השלכות משמעותיות מאחר ומחלות לב וכלי דם מהוות את הגורם המוביל לתמותה של חולים עם מחלת כליות כרונית.

JAMA Cardiol 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה