Stroke

סיכום כנס European Stroke Organization ממאי 2019/מאת ד”ר חן הלוי




ד”ר חן הלוי הוא מנהל מחלקת שבץ מוחי, המערך הנוירולוגי, המרכז הרפואי תל אביב ע”ש סוראסקי


כנסESOCהתקיים השנה במילאנו, איטליה בחודש מאי.

בכנס השתתפו מעל 5000 איש מרחבי העולם שמטפלים וחוקרים את תחום שבץ המוח.

במהלך הכנס הוצגו עבודות רבות שמכסות את תחום שבץ המח החל מזיהוי שבץ, טיפול בשבץ בשטח, דרך טיפול בשבץ חד בבית החולים ומניעת שבץ.

דגש מיוחד הושם הפעם על נושא שיקום נפגעי שבץ בו חלה התקדמות במספר תחומים.

בסקירה זו אנסה לכסות את המחקרים העיקריים והחידושים המעניינים שהוצגו בכנס.

טיפול בשבץ חריף

בתחום זה חלה התקדמות רבה בשנים האחרונות. עד לאחרונה היה הטיפול בחולי שבץ מוגבל למספר שעות מתחילת התסמינים הן בטיפול בTPAוהן בצנתור. בכנסESOCהוצגו מספר עבודות שהדגימו את יעילות הטיפול בחולי שבץ בחלון הזמן המורחב וגם כאשר זמן תחילת התסמינים אינו ידוע (למשל, כאשר המטופל מתעורר עם תסמיני שבץ בבוקר), כאשר בחירת החולים לטיפול נעשית באמצעות הדמייה מתקדמת.

עבודה חשובה שהוצגה בכנס מסכמת 3 מחקרים גדולים שבדקו את הטיפול בTPAתוך ורידי בחולים שנמצאים שעות רבות מתחילת התסמינים על סמך בדיקותCTוMRIמוח. מחקרים אלו שפורסמו מ 2008 ועד 2019 כללו 444 חולים עם שבץ מוח חד שטופלו בTPAאו בפלצבו. בסיכום זה הוראה בבירור כי בחולים שעונים לקריטריונים הדמייתיים ברורים שמראים כי יש במוח עדיין איזור גדול שלא עבר נמק אולם סובל מירידה באספקת החמצן (Penumbra) הטיפול בTPAמשפר את התפקוד ואת הסיכוי להגיע לעצמאות בצורה משמעותית. יש לציין כי שיטות ההדמייה המתקדמות שהוצגו במחקרים אלו קיימות במרכזי השבץ הגדולים בארץ.

בנוסף, במהלך הכנס הוצגה האפשרות לטיפול בTPAלאחר טיפול בנוגד קרישה (דביגטרן) . טיפול טרומבוליטי אינו יכול להינתן במשך כ-24 שעות לאחר מתן נוגד קרישה,למעט במקרה של דביגטרן עקב זמינותו שלreversal agentספיציפי (Idarucizumab) הפועל בצורה ספציפית ומהירה. אחרי פעילות רברסבילית של דביגטרן ע”י הreversal agentוהערכת סטטוס הקואגולציה, ניתן לתתTPAעד 4.5 שעות מה-onsetשל השבץ.

טיפול בשבץ בשטח

מחקרPASTA(Paramedic Acute Stroke Assessment). מחקר שלמרות שמו מגיע מבריטניה. במחקר זה נבדקה תכנית חדשנית לשיפור זיהוי שבץ בשטח על ידי פראמדיקים ושיתופם בתהליך קבלת החולה לחדר המיון ומתן הטיפול. הכוונה היתה לשפר את העברת האינפורמציה ולזרז את זמני העברת החולה והטיפול. המחקר גייס 1200 מטופלים ובסיומו התברר שלמרות הכוונות הטובות, פעילות הפרמדיקים גרמה לעיכוב העברת החולים לבית החולים, ולא תרמה לעלייה בשיעור הטיפול או התוצאה הקלינית.

שיקום לאחר שבץ

מספר מחקרים חשובים הוצגו בתחום זה.

מחקרTake Chargeשמתבסס על פילוסופיית עבודה מאורית מניוזילנד, בדק תכנית התערבות לנפגעי שבץ שכללה הדרכה בבית , שיחות והכוונת המטופלים לפעילות שיקום עצמי, בנוסף לשיקום הרגיל. המחקר הדגים כי בעלות נמוכה יחסית, ניתן לטפל במעל 50% מנפגעי השבץ, והדגים שיפור בתפקוד עצמאי לאחר שנה.

מחקרIMPULSEהוא מחקר אוסטרי שלמעשה רק עכשיו מתחיל לגייס מטופלים. הוא מציג קונספט מעניין מאוד של שילוב אמצעים טיפוליים בשיקום חולי שבץ. במחקר זה המטופלים יקבלו טיפול שיקומי רגיל, ובנוסף יטופלו בעוד שתי שיטות: מתן תרופה בשםCerebrolysinוגירוי מגנטי של האיזור הפגוע במוח. תוצאות ראשוניות של שיטה זו מבטיחות מאוד, ואנו מצפים כבר לקבל את תוצאות המחקר בעוד כשנתיים.

לעומתו, מחקר אחר שעסק בהפעלה רובוטית של יד פגועה לאחר שבץ מול טיפול רגיל לא הראה תוצאות חיוביות.

הממצאים עד כה תומכים ברעיון ששילוב אמצעים שונים בשיקום מביא לתוצאות טובות יותר, ומסמן את הדרך למחקר עתידי בשיקום

ללא ספק , גולת הכותר של המחקר בתחום זה היה מחקרIMPACTשל החברה הישראליתBRAINSGATE. מחקר זה שבדק טיפול על ידי גירוי של גנגליון ספנופלטיני על ידי אלקטרודה מושתלת, בחולים זמן קצר לאחר שבץ, שיכולים לקבל טיפול להמסת קרישים עםtPA, הדגים בחולים עם פגיעה בקליפת המוח (קורטקס) יעילות בשיקום מבחינה תפקודית. זהו מחקר חשוב שפותח אופצייה שיקומית חדשה. המחקר פורסם בכתב העת היוקרתיLANCET.

מניעתשבץ

מחקרRESTARTשבוצע בסקוטלנד, בדק החולים לאחר דמם תוך מוחי, האם חידוש הטיפול באספירין מונע אירועים נוספים. במחקר השתתפו 720 מטופלים שחוו דמם תוך מוחי שטופלו לאחר מכן באספירין או פלסבו בנוסף לטיפול הרגיל. נערך מעקב למשך שנתיים. תוצאו המחקר הדגימו כי בחולים להם חודש אספירין חלה ירידה בשיעור אירועי שבץ כולל אירועי דמם תוך מוחי. ממצא זה מחזק את ההשערה כי טיפול באספירין אינו גורם לדמם תוך מוחי, וכי שמירה על בריאות כלי הדם המוחיים מונעת דמם תוך מוחי חוזר בצורה הטובה ביותר.

מחקרCOMPASS MINDהוא תת מחקר שבדק מניעת שבץ מוח ו נוכחות של אירועים “שקטים” המופיעים רק בהדמייה בחולים שטופלו באספירין או בשילוב של אספירין ונוגד קרישה (ריברוקסאבן) במינון נמוך. מדובר בחלק מהחולים שהשתתפו במחקר ולכן קשה להסיק מסקנות מרחיקות לכת, אולם נראה כי יש מגמה של הפחתת נטל שבץ המוח הקליני ובהדמייה בחולים שמקבלים משלב של אספירין ונוגדי קרישה במינון נמוך. מחקר זה מצטרף למגמה הרווחת לאחרונה בעולם מניעת שבץ של שילוב תרופות ממנגנונים שונים במטופלים שסובלים מטרשת עורקים מורכבת שגורמת לאירועים חוזרים.

לסיכום,

כנסESOCבמילאנו הציג את החידושים העיקריים בתחום שבץ המוח. אני סבור שהמגמה של שילוב תרופות וטיפולים במנגנונים שונים, תוך התאמת הטיפול באופן אישי לכל מטופל היא מגמה נכונה שתמשיך להתרחב ולהתפתח בשנים הקרובות.

כותב המאמר השתתף בכנסESOCבתמיכת חברת בורינגר-אינגלהיים

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפולי פוריות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי במהלך אשפוז לצורך ללידה, קשר אשר נותר על כנו ללא תלות בגיל האם. טיפול בהפרעות פוריות נקשר במחקרים קודמים עם סיכון מוגבר למחלות כלי דם, אך התוצאות אינן עקביות. נזק לאנדותל, שחרור […]

  • התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    בחולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, ללא פרפור פרוזדורים, מנתוני מחקר ARCADIA עולה כי Apixaban לא הפחית משמעותית את הסיכון לאירועי מוחי חוזר בהשוואה לטיפול באספירין, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מדגם המחקר כלל חולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, אך ללא עדות לפרפור […]

  • תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-International Stroke Conference עולה כי בחולים עם אירוע מוחי איסכמי, מתן תוך-ורידי של Tenecteplase ביחידת שבץ מוחי ניידת הוביל לתוצאות טובות יותר בהשוואה למתן עירוי Alteplase, כאשר לא תועדו הבדלים משמעותיים בין שתי גישות הטיפול במשך הזמן שחלף מהגעה ליחידה הניידת לטיפול באירוע מוחי ועד למתן הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה