Stroke

דו”ח הרישום הלאומי לשבץ קובע: 20,000 אירועים מוחיים בשנה בישראל, 30% מעל ההערכות הקודמות (הודעת האיגוד הנוירולוגי)

שבץ

לראשונה, דו”ח הרישום הלאומי לשבץ המוח בישראל מצביע על כך שכ-20,000 אירועים מוחיים מתרחשים בישראל מדי שנה. פרופ’ דוד טנה: “מדובר במספר הגבוה בכ- 30% מההערכות שהיו בידינו עד כה טרם הרשם של משרד הבריאות. הכשרת נוירולוגים נוספים היא צו-השעה.”

האיגוד הנוירולוגי בישראל חושף היום בכנס השנתי שלו נתונים ראשוניים מדו”ח הרישום הלאומי לשבץ המוח בישראל. נתוני הדו”ח נאספו בשנים 2014-2015 מטעם המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות. זו הפעם הראשונה שמתפרסמים נתונים המבוססים על הדו”ח. הדו”ח המבוסס על שליפה ממוחשבת של מקרים בכל בתי החולים בישראל, משלים את רשם NASIS שנערך ע”י האיגוד הנוירולוגי מזה למעלה מעשור ודגם את התחלואה משבץ המוח אחת לשלוש שנים.

בדו”ח עולים מספר נתונים מדאיגים ובראשם העובדה כי בישראל מתרחשים מדי שנה 20,000 אירועים מוחיים. “מדובר על מספר הגבוה בכ30% מההערכות שהיו בידינו עד כה טרם הרשם של משרד הבריאות.” אומר פרופ’ דוד טנה, יו”ר הועדה המייעצת לרשם והיו”ר הנכנס של האיגוד הנוירולוגי בישראל.

ע”פ הדו”ח, שיעור המקרים (מתוקנן לגיל) בגברים גבוה בכ40% ביחס לנשים, ובמגזר הערבי גבוה בכ40% מאשר באוכלוסיה היהודית. נתון נוסף מתייחס לאשפוזם של נפגעי אירוע מוחי ולפיו פחות מ33% מאושפזים במחלקות נוירולוגיות או יחידות שבץ-מוח. “בחלק מבתי החולים בארץ אין עדיין מחלקות נוירולוגיות או שמספר המיטות קטן ומאלץ את בית החולים לאשפז במחלקות פנימיות” מסביר פרופ’ טנה.

שיעור המטופלים בתרופה ממיסת קריש (TPA) ובטכנולוגיה של צנתור מוחי דחוף לשליפת הקריש המוחי החוסם כאשר ישנה חסימה של כלי דם מוחי ראשי נמצא במגמת עליה. בשנת 2015 עמד שיעור המטופלים ב TPA על 7.4% מסך הלוקים באירוע מוחי איסכמי (אוטם מוחי הנגרם מחסימת כלי דם מוחי). שיעור המטופלים בצינתור לשליפת קריש עלה משנת 2014 ל 2015 בכ-70%. כעבור שנה מהאירוע, נפטרו בישראל 23% מהלוקים באירוע מוחי איסכמי ו-43% מהלוקים בדימום מוחי (אשר נגרם מבקיעת כלי דם מוחי ופריצת דם לרקמת המוח).

בכנס שנערך הבוקר בהשתתפות נוירולוגים מרחבי הארץ נחשף כי ארגון הבריאות העולמי הוציא אטלס חדש העוסק בהקצאת משאבים ע”י מדינות לטיפול במחלות נוירולוגיות. בהסתמך על שיעורם הממוצע של נוירולוגים במדינות אירופה, היו צריכים להיות בישראל כ500-600 נוירולוגים. בפועל, יש פחות מ400, ומדי שנה מתווספים מעט מדי נוירולוגים חדשים למערכת הבריאות.

במסגרת “פרויקט כלל-עולמי לנטל תחלואה” בו ישראל שותפה, עולה כי מחלות נוירולוגיות ככלל – ובתוכן שבץ מוחי, דמנציה, פרקינסון, טרשת נפוצה, מיגרנה ועוד הן קבוצת המחלות המובילה כגורם לנכות. “הערכות בעולם מצביעות על כך שמחלות נוירולוגיות גורמות לכ250 מיליון מקרי ‘נטל תחלואה'”. הסבירו בכנס.

פרופ’ דוד טנה: “הכשרת נוירולוגים נוספים היא צו-השעה. מזעור נזקים מאירועי מוח ומתחלואת המוח משמעותה הפחתת נטל דרמטית ממערכות הבריאות והרווחה וחסכון של מאות מיליונים בשנה. המודעות לשבץ מוחי הולכת וגדלה הן בקרב מקבלי ההחלטות ואף בציבור הכללי, ואנו מברכים על כך, אבל ארוכה הדרך למזעור תחלואת המוח בישראל”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפולי פוריות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי במהלך אשפוז לצורך ללידה, קשר אשר נותר על כנו ללא תלות בגיל האם. טיפול בהפרעות פוריות נקשר במחקרים קודמים עם סיכון מוגבר למחלות כלי דם, אך התוצאות אינן עקביות. נזק לאנדותל, שחרור […]

  • התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    בחולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, ללא פרפור פרוזדורים, מנתוני מחקר ARCADIA עולה כי Apixaban לא הפחית משמעותית את הסיכון לאירועי מוחי חוזר בהשוואה לטיפול באספירין, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מדגם המחקר כלל חולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, אך ללא עדות לפרפור […]

  • תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-International Stroke Conference עולה כי בחולים עם אירוע מוחי איסכמי, מתן תוך-ורידי של Tenecteplase ביחידת שבץ מוחי ניידת הוביל לתוצאות טובות יותר בהשוואה למתן עירוי Alteplase, כאשר לא תועדו הבדלים משמעותיים בין שתי גישות הטיפול במשך הזמן שחלף מהגעה ליחידה הניידת לטיפול באירוע מוחי ועד למתן הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה