Psoriasis

הנחיות חדשות בנושא בדיקות סקר לתחלואה נלווית בילדים עם פסוריאזיס (JAMA Dermatol.)

איגודי ה-Pediatric Dermatology Research Alliance ו-National Psoriasis Foundation פרסמו הנחיות ראשונות בנושא בדיקות סקר לתחלואה נלווית בילדים עם פסוריאזיס. המלצות אלו משמשות כבסיס להנחיות שיעודכנו בעתיד, ככל שיהיו נתונים רבים יותר בנושא.

ברקע להנחיות מסבירים המומחים כי ייתכן ורופאי ילדים רבים אינם מודעים לקשר ההדוק בספרות הרפואית בין פסוריאזיס ובין מחלות נלוות. במבוגרים ידוע כי המחלה העורית מלווה בסיכון מוגבר לאוטם לבבי, סוכרת, יתר לחץ דם, היפרליפידמיה, דלקת מפרקים, תסמונת מטבולית ומחלת כבד. למרות שקיימים פערים רבים בספרות הרפואית בנוגע לאוכלוסיית הילדים, ההנחיות הנוכחיות מהוות הכרה בצורך בגישה מוגדרת בילדים לזיהוי גורמי סיכון והתערבות בגיל צעיר בתחלואה נלווית לפסוריאזיס.

עקב המספר המצומצם של מחקרים בילדים, פאנל המומחים קבע המלצות קונצנזוס בדירוג C, כלומר, המלצות המבוססות על קונצנזוס, התנהלות שגרתית, דעות, עדויות מכוונות-מחלה או סדרות מקרים.

בסיכומו של דבר, ההמלצות אינן מאוד שונות מאלו של ה-American Academy of Pediarics עבור ילדים ומתבגרים ללא פסוריאזיס. המומחים סיכמו כי העדויות הנוכחיות אינן מספקות בכדי לתמוך בבדיקות סקר אינטנסיביות יותר בילדים עם פסוריאזיס.

עם זאת, המומחים מדגישים כי על הרופאים להוית מודעים לכך שבילדים עם פסוריאזיס ייתכן סיכון מוגבר למחלות נלוות. לדוגמא, הן מחקרים במבוגרים והן מחקרים בילדים מצאו כי בשמנים סיכון גבוה יותר לפסוריאזיס, מאשר אלו בעלי משקל תקין. אמנם לא ידוע אם השמנה עצמה מעלה את הסיכון לפסוריאזיס, אך זו בוודאי עשויה לתרום לסיכונים הרפואיים בחולים אלו.

ההנחיות מדגישות עוד מחלות נלוות חמורות אחרות. במבוגרים עם פסוריאזיס חמורה סיכון מוגבר לאוטם לבבי מוקדם ועל הרופאים לשקול סיכון זה במעבר ילדים לבגרות. על הרופאים המטפלים לתת את הדעת לסיכון המוגבר לדלקת מפרקים פסוריאטית על-מנת להתערב בשלב מוקדם לצמצם מוגבלות. כמו כן, יש לשים לב לשכיחות המוגברת של דיכאון, חרדה ואיכות חיים ירודה בחולים אלו.

להלן עיקרי ההמלצות:

·         עודף-משקל או השמנה: בדיקות סקר לעודף-משקל והשמנה על-בסיס קריטריוני מדד מסת הגוף החל מגיל שנתיים.

·         סוכרת מסוג 2: בדיקת סקר כל שלוש שנים החל מגיל עשר שנים או בתחילת התבגרות באלו בעלי עודף-משקל עם שני גורמי סיכון נוספים לסוכרת מסוג 2. בדיקת סקר של שמנים כל שלוש שנים מגיל עשר שנים או בתחילת התבגרות, ללא תלות בגורמי סיכון. בדיקת הסקר תתבסס על בדיקת סוכר בצום.

·         דיסליפידמיה: בדיקת סקר לפרופיל שומנים בילדים בגילאי 9-11 ושוב בגילאי 17-21 שנים. מומלץ פאנל שומנים בצום.

·         יתר לחץ דם: בדיקת סקר כל שנה החל מגיל שלוש שנים.

·         מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול: בדיקת סקר על-בסיס רמות ALT החל מגילאי 9-11 שנים בילדים בעלי השמנה או עודף-משקל עם גורמי סיכון כולל השמנה מרכזית, תנגודת לאינסולין והפרעות נלוות, קדם-סוכרת או סוכרת, דיסליפידמיה, דום נשימה חסימתי בשינה, או סיפור משפחתי של מחלת כבד שאינה על-רקע אלכוהול.

·         תסמונת שחלות פוליציסטיות: יש להיות מודעים לקשר בין שתי המחלות ולשקול בדיקות סקר באלו עם תסמינים מתאימים (אוליגומנוראיה, שיעור יתר).

·         מחלות מערכת עיכול: בילדים עם פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית ויש לשקול הערכה גסטרואינטסינאלית בנוכחות האטה בקצב גדילה, ירידה לא-מוסברת במשקל או תסמינים אופייניים למחלה.

·         דלקת מפרקים: יש להשלים סקירת מערכות ובדיקה גופנית ולהשלים בדיקת סקר לדלקת מפרקים בעת אבחנת פסוריאזיס ובאופן תקופתי לאחר מכן.

·         דלקת ענביה: להשלים בדיקת סקר באמצעות בדיקת עיניים שגרתית בילדים עם דלקת מפרקים פסוריאטית.

·         הפרעות מצב רוח ושימוש בחומרים: בדיקת סקר שנתית לדיכאון וחרדה, בדיקת סקר שנתית להפרעות שימוש בחומרים מגיל 11 שנים.

·         איכות חיים: בדיקת סקר לנושאים הנוגעים לאיכות חיים.

·         טיפול סיסטמי: לפני התחלת טיפול סיסטמי לשקול מחלות נלוות, העשויה להשפיע על בחירת הטיפול התרופתי, היענות ואירועים חריגים.

JAMA Dermatol. Published online May 17, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה באם מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה בילדות (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה באם מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה בילדות (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Dermatology עולה קשר בין אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה באם ובין סיכון מוגבר לסיבוכים בלידה ותחלואה בילדות, כולל הפרעות נשימתיות, מטבוליות, מחלות מערכת עצבים מרכזית ומחלות נוספות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הידראדניטיס סופורטיבה מלווה בשכיחות מוגברת של תחלואה בנשים בגיל הפוריות וסיבוכי הריון, אך ההשפעות […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של Guselkumab להקלה על תסמיני דלקת מפרקים פסוריאטית (RMD Open)

    עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של Guselkumab להקלה על תסמיני דלקת מפרקים פסוריאטית (RMD Open)

     טיפול ב- Guselkumab(טרמפיה) הדגים שיפור מוקדם וממושך בתסמיני מפרקים, כאבי גב והעלמת נגעים עוריים לאורך שנתיים בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה (Psoriatic Arthritis) שלא קיבלו טיפול ביולוגי קודם, כאשר חלק גדול מהחולים השיגו את יעדי הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנחיות מטעם ה-Group for […]

  • התועלת של טיפול באור ולייזר כנגד שיעור יתר בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (JAMA Dermatol)

    התועלת של טיפול באור ולייזר כנגד שיעור יתר בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (JAMA Dermatol)

    טיפולים באור ולייזר לבד או בשילוב עם טיפולים אחרים הדגימו תוצאות חיוביות בהפחתת חומרת שיעור יתר, שיפור בריאות פסיכולוגית ושיפור איכות החיים הכוללת של נשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך מדווחים מומחים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. המומחים מסבירים כי שיעור יתר נפוץ ב-70-80% מהנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, כאשר למרות שלרוב אנשי צוות […]

  • קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד

    קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא מתוך NEJM

    מאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine עסק במלפורמציות נקבוביות (קוורנוטיות) מוחיות, המוכרות בשם הרפואי  “קוורנומות”, שהן צבר כלי דם פגומים בצורת חלל ספוגי צפוף. חלל זה נעדר רקמת מוח ועשוי להמצא גם בעמוד השדרה. שכיחות קוורנומות באוכלוסיה הינה 0.5 אחוז. סימפטומים הביטוי הקליני הינו וריאבילי. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בממצא אקראי בהדמיה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    הופעה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בגיל מבוגר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. עם זאת, ביטויים אטופיים לרוב אינם מלווים בסיכון מוגבר למחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת הקשר בין אטופיה ובין מחלת מעי דלקתית העלו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה