Pregnancy

סכנות העליה בשכיחות השימוש בקנאביס במהלך היריון (JAMA)

היקף השימוש העצמי בקנאביס במהלך היריון מצוי במגמת עליה משמעותית בנשים בארצות הברית, למרות שמחקר מקנדה מצא כי שימוש זה מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת וסיבוכים אחרים ביילוד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA. מצד שני, זוהתה השפעה מגנה קלה של שימוש בקנאביס מפני קדם רעלת הריון וסוכרת הריונית.

במכתב לעיתון אודות שיעורי הימצאות המקרים בארצות הברית, מומחים מה-National Institute on Drug Abuse בחנו את הנתונים אודות נשים בגילאי 12-44 שנים, אשר לקחו חלק בסקר הארצי National Surveys on Drug Use and Health בשנים 2002-2017. הם תקננו את הנתונים לפי תדירות וסוג השימוש בקנאביס בחודש האחרון לפי גיל, מוצא אתני והכנסה משפחתית.

מבין 467,100 משיבות הרות ולא-הרות, שיעורי הימצאות שימוש יומי בקנאביס ושימוש בסם במהלך החודש האחרון, כמו גם סך ימי השימוש בקנאביס, עלו משנת 2002 עד 2017. שיעור הנשים ההרות שהשתמשו בקנאביס במהלך החודש האחרון עלה כפליים מ-3.4% בשנים 2002-2003 ל-7% בשנים 2016-2017. שימוש בטרימסטר הראשון היה נפוץ יותר משימוש בטרימסטר השני והשלישי ועלה ביותר מכפליים מ-5.7% ל-12.1% במהלך תקופה זו.

שיעורי הימצאות שימוש יומי או כמעט-יומי בקנאביס בקרב נשים הרות עלו פי שלוש מ-0.9% ל-3.4%. עליה משמעותית בשימוש היומי בקנאביס תועדה בשלושת הטרימסטרים: מ-1.8% ל-5.3% בטרימסטר הראשון; מ-0.6% ל-2.5% בשני ומ-0.5% ל-2.5% בטרימסטר השלישי.

מספר הימים הממוצע שנשים הרות השתמשו בקנאביס במהלך החודש האחרון עלה מ-0.4 ימים ל-1.1 ימים, עם עליה בשלושת הטרימסטרים. רק 0.5% מהנשים ההרות והלא-הרות דיווחו על שימוש בקנאביס בשנים 2013-2017 רק מסיבות רפואיות ובהמלצת רופא.

במחקר השני התמקדו החוקרים בקשר בין שימוש בקנאביס במהלך ההיריון ובין תוצאות ההריון. הם אספו נתונים אודות לידות-חי ולידות-מת של נשים בגילאי 15 שנים ומעלה, אשר תועדו באונטריו בין אפריל 2012 ועד דצמבר 2017.

הסיכון ללידה מוקדמת על-רקע חשיפה לקנאביס היה מובהק סטטיסטית בתתי-קבוצות של נשים שהשתמשו רק בקנאביס ולא בחומרים אחרים, ובקרב נשים שדיווחו על חשיפה לטבק.

למרות שלידה מוקדמת הוגדרה כתוצא העיקרי, החוקרים בחנו גם עשרה תוצאים אחרים ב-661,617 האימהות במחקר, מהן 1.4% דיווחו על שימוש בקנאביס במהלך ההיריון.

לפני תקנון, שיעורי הלידות המוקדמת (לפני שבוע 37 להריון) עמדו על 12% בקרב אלו שדיווחו על שימוש בקנאביס ועל 6.1% באלו שלא השתמשו בקנאביס. החוקרים זיהו הבדלים משמעותיים בין אלו שהשתמשו ואלו שלא השתמשו בקנאביס בכל הנוגע לגיל האם, ולדנות, הכנסה, מדד מסת גוף לפני ההיריון, עישון אימהי, צריכת אלכוהול, שימוש באופיואידים, הפרעות פסיכיאטריות, טיפול במהלך ההיריון ושנת לידה.

החוקרים התאימו בין 5,639 נשים שהשתמשו בקנאביס ו-92,873 נשים שלא השתמשו בקנאביס בכדי להתגבר על ההבדלים בין האוכלוסיות ומצאו כי הסיכון ללידה מוקדמת עמד על 2.98% (10.2% באלו שנחשפו לקנאביס לעומת 7.2% באלו שלא נחשפו לסם; סיכון יחסי של 1.41, רווח בר-סמך 95% של 1.36-1.47).

לידת יילוד קטן לגיל ההריון גם הייתה נפוצה יותר בקרב אימהות שהשתמשו בקנאביס (6.1%), בהשוואה לאלו שלא השתמשו בסם (4.0%; סיכון יחסי של 1.53). עוד זיהו החוקרים קשר בין שימוש בקנאביס ובין היפרדות שליה (1.6% לעומת 0.9%, סיכון יחסי של 1.72), צורך בטיפול נמרץ ביילודים (19.3% לעומת 13.8%; סיכון יחסי של 1.40) ומדד אפגר לאחר חמש דקות נמוך מ-4 נקודות (1.1% לעומת 0.9%; סיכון יחסי של 1.28).

מנגד, הסיכון לקדם רעלת הריון היה נמוך ב-10% (סיכון יחסי של 0.90) והסיכון הלא-מתוקן לסוכרת הריונית היה נמוך ב-9% (סיכון יחסי של 0.91) בקרב אלו שהשתמשו בקנאביס, בהשוואה לנשים שלא השתמשו בסם במהלך ההיריון.

שני המחקרים הללו שולחים מסר ברור: השימוש בקנאביס במהלך ההיריון ככל הנראה אינו בטוח ומצוי במגמת עליה. מומחים בתחום מדגישים את פוטנציאל הנזק עקב החשיפה המוגברת לקנאביס.

JAMA 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים בגיל הפוריות עם אפילפסיה כללית אידיופטית, החלפת טיפול תרופתי מ-Valproate ל- Levetiracetamלעומת Lamotrigine מפחיתה את הסיכון להישנות פרכוסים לאחר 24 חודשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפילפסיה כללית אידיופטית הינה צורה נפוצה של אפילפסיה ומהווה 15-20% מהמקרים, עם שכיחות מעט […]

  • האם נטילת תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויה להגן מפני צפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות? (JAMA Pediatrics)

    האם נטילת תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויה להגן מפני צפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות? (JAMA Pediatrics)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatric עולה כי תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויים להפחית את הסיכון לצפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות, הודות להשפעה של הוויטמין על תפקודי דרכי אוויר. החוקרים השלימו ניתוח מדדי FEF (או Forced Expiratory Flow) של ילדים שנכללו במחקר אקראי שבעבר מצא כי תוספי ויטמין C, בשילוב עם ייעוץ להפסקת עישון, […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    טיפול ב- Hydroxychloroquine(פלקווניל) כנגד לופוס או דלקת מפרקים שגרונית במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינו מביא לעליה משמעותית בסיכון למומים מולדים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Rheumatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Hydroxychloroquine מומלץ לטיפול בנשים הרות עם מחלות ריאומטיות, כולל לופוס ודלקת מפרקים שגרונית. עם זאת, בשנת 020 פורסם מחקר גדול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה