Multiple Sclerosis

סקירה חדשה של השימוש במריחואנה רפואית במחלות נוירולוגיות (Neurology)

מריחואנה רפואית

מתוצאות סקירה חדשה מטעם ה-AAN (American Academy of Neurology) להערכת העדויות התומכות בשימוש במריחואנה רפואית במחלות נוירולוגיות, עולה כי סוגים מסוימים של מריחואנה רפואית עשויים לסייע בטיפול בחלק מהתסמינים של טרשת נפוצה. ממצאי הסקירה פורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת Neurology, וכן הוצגו במהלך הכנס השנתי ה-66 מטעם ה-AAN.

עם זאת, נראה כי טיפול זה אינו מסייע לחולים עם מחלת פרקינסון המפתחים דיסקינזיה על-רקע הטיפול ב-Levodopa, ואין מספיק עדויות בכדי לקבוע מסקנות ברורות בנוגע לתועלת של הטיפול במחלת הנטינגטון, תסמונת טורט, דיסטוניה צווארית ואפילפסיה.

הסקירה נועדה לסייע לנוירולוגים ולמטופלים שלהם להבין טוב יותר את העדויות הנוכחיות בנוגע למריחואנה רפואית. מומחי ה-AAN מדגישים גם את הצורך במחקרים באיכות גבוהה להערכת התועלת ארוכת הטווח והבטיחות של מריחואנה רפואית בטיפול במחלות נוירולוגיות.

במסגרת הסקירה הסיסטמית, החוקרים בחנו מחקרים להערכת מריחואנה לטיפול בתסמיני טרשת נפוצה, אפילפסיה והפרעות תנועה, שפורסמו בין 1948 ועד נובמבר 2013. לאחר דירוג המחקרים באמצעות סכמת הסיווג של AAN, הם מצאו 34 מחקרים שענו על הקריטריונים להכללה בסקירה. מבין אלו, שמונה מחקרים סווגו בדרגה I.

להלן הממצאים העיקריים:

          באשר לספאסטיות בחולי טרשת נפוצה, החוקרים קובעים כי תמצית קנאביס פומי הינה גישה יעילה, ו-Nabiximols ו-THC (Tetrahydrocannabinol) ככל הנראה יעילים להפחתת מדדים ממוקדי-מטופל.

          ייתכן כי תמצית קנאביס פומית ו-THC יהיו יעילים להפחתת מדדים ממוקדי-מטופל ומדדים אובייקטיביים לאחר שנה אחת.

          תמצית קנאביס פומית נמצאה יעילה בהקלה על כאב מרכזי או ספאזם כואב בחולי טרשת נפוצה, כולל כאב על-רקע ספאסטיות אך לא כולל כאב נוירופתי, בחולים עם טרשת נפוצה. ככל הנראה, Nabiximols ו-THC גם כן יעילים למצבים אלו.

          באשר להפרעה בדרכי השתן בחולי טרשת נפוצה, Nabiximols הינו טיפול יעיל ככל הנראה להפחתת מספר ההתרוקנויות בכל יום, בעוד ש-THC ותמצית קנאביס פומית ככל הנראה אינם יעילים לתסמינים בשלפוחית השתן.

          באשר לרעד על-רקע טרשת נפוצה, THC ותמצית קנאביס פומית ככל הנראה אינם יעילים, על-בסיס העדויות, וייתכן כי Nabiximols חסר תועלת למצבים אלו.

          בהפרעות נוירולוגיות אחרות, מהסקירה עולה כי תמצית קנאביס פומית הינה ככל הנראה חסרת תועלת להקלה על דיסקינזיה על-רקע טיפול ב-Levodopa בחולים עם מחלת פרקינסון.

          לסיום, התועלת של קנבינואידים פומיים אינה ידועה בחולים עם מחלת הנטינגטון ותסמינים שאינם קשורים לכוריאה , טיקים הקשורים לתסמונת טורט, דיסטוניה צווארית או תדירות פרכוסים בחולי אפילפסיה.

המומחים קוראים לקחת בחשבון את המאזן בין הסיכון והתועלת של מריחואנה רפואית. ישנן סוגיות הנוגעות לבטיחות הטיפול במריחואנה, כאשר תופעות לוואי עליהם דווח בלפחות שני מחקרים כוללות בחילות, עייפות, חולשה מוגברת, שינויים בהתנהגות או במצב הרוח, מחשבות אובדניות או הזיות, סחרחורות או תסמינים וזו-וגאלים, עילפון ותחושת שיכרון חושים. ישנם דיווחים על שני פרכוסים; במקרה אחד, הפרכוס הופיע לאחר דלקת ריאות על-רקע אספירציה , שייתכן ונבעה מהטיפול.

שינויים במצב הרוח ומחשבות אובדניות מהוות סוגיה ייחודית הנוגעת לטיפול הנ”ל בחולים עם מחלות נוירולוגיות דוגמת טרשת נפוצה או מחלת פרקינסון, מאחר וחולים אלו בסיכון מוגבר לדיכאון ואובדנות.

לסיכום, נראה כי יש מקום למריחואנה רפואית בטיפול במחלות נוירולוגיות, ודרושים מחקרים נוספים בנושא, בכדי לקבוע את ההתוויות הספציפיות של הטיפול.

Neurology. 2014;82:1556-1563

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    מתן משולב של Atogepant (קיוליפטה) למניעה עם Ubrogepant (אוברלוי) לטיפול בהתקף מיגרנה נמצא בטוח ונסבל היטב לאורך 12 שבועות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים רבים נוטלים Atogepant למניעה של מיגרנה עם Ubrogepant לטיפול בהתקף מיגרנה. כעת הם ביקשו לבחון את הבטיחות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מלווה במהירות עיבוד ותפקוד ניהולי נמוכים יותר בנשים לאחר גיל 45 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. מנגד, קדם רעלת הירון והיריון לא נקשרו עם הסיכון להידרדרות נוירו-קוגניטיבית. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 3,554 נשים שילדו בעברן (גיל ממוצע של 56.2 שנים), שהיו בגילאי 45 […]

  • מתן מוקדם ב-Erenumab מלווה בתוצאות טובות יותר למניעת מיגרנה (JAMA Neurology)

    מתן מוקדם ב-Erenumab מלווה בתוצאות טובות יותר למניעת מיגרנה (JAMA Neurology)

    מתן טיפול מוקדם ב- Erenumab (איימוביג) מלווה בתוצאות טובות יותר למניעת מיגרנה, בהשוואה למתן טיפול תרופתי פומי ולא-סלקטיבי למניעת מיגרנה בחולים עם מיגרנה אפיזודית עמידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר APPRAISE הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, אקראי, שלב 4, בן 12 חודשים, אשר כלל 621 מבוגרים (גיל ממוצע של 41 שנים, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה