Metabolic Syndrome

מחקר PURE גורם לסערה בעולם התזונה והקרדיולוגיה: צריכת שומן גבוהה , כולל שומן רווי, קשורה דווקא ל..ירידה בסיכון לתמותה (LANCET)

מחקר חדש שהוצג השבוע בכנס החברה האירופאית לקרדיולוגיה בברצלונה צפוי לעורר מחדש את הדיון בנושא צריכת שומן, לרבות שומן רווי, שכן לפי תוצאות המחקר שכלל 135,000 משתתפים ברחבי העולם, צריכה גבוהה של שומן, כולל שומן רווי הייתה קשורה דווקא לירידה בסיכון לתמותה…

המחקר, המוכר כמחקר PURE עקב אחרי משתתפים מ-18 מדינות לאורך 7 שנים, מצא גם שצריכת פחמימות הייתה קשורה עם סיכון מוגבר לתמותה, אך ללא אבחנה בין פחמימות מעובדות ולא מעובדות.

בעוד המחקר מצא אפקט מיטיב לצריכה מוגברת של פירות, ירקות וקטניות על תמותה, האפקט המיטיב נמצא בצריכה של 3-4 מנות ליום (האקוויולנטית ל-375-500 ג’ ליום), ללא תועלת נוספת לצריכה גבוהה יותר. התועלת מפירות, ירקות וקטניות הייתה גדולה יותר במידה ונצרכה כמזון טרי ולא מבושל.

לא נמצא קשר בין צריכת שומן (סה”כ או רווי) או פחמימות או פירות/ירקות/קטניות עם אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים.

פרופ’ סלים יוסוף, החוקר הראשי של PURE התייחס במדסקייפ לממצאים ואמר: “אני מקווה שהתוצאות הללו יגרמו להפסקת רגשי האשמה של כלל האוכלוסייה כאשר הם אוכלים שומן במידה מתונה. בעוד שצריכת שומן מאוד גבוהה, כלומר מעל 40% מהצריכה התזונתית, עלולה להיות מזיקה, הצריכה הממוצעת של שומן היא של כ-30% מסך הצריכה והיא תקינה מבחינה בריאותית. כולנו פוחדים משומן רווי, אך למעשה איננו צריכים לפחד.. צריכת שומן רווי במידה מתונה למעשה נראית כמיטיבה לבריאות. בנוסף אין צורך ללחוץ על צריכה של 5 או יותר מנות פירות וירקות ביום, כאשר נראה שצריכה של 3-4 מנות תהיה קשורה ככל הנראה באותה התועלת. יש לנו מספיק אוואנגליזם בהנחיות התזונתיות, ואנו זקוקים ליותר מתינות…”

המחקר הוצג כאמור בכנס החברה האירופאית לקרדיולוגיה השבוע, ופורסם בו זמנית ב-LANCET במס’ מאמרים ((1) שומן ופחמימות, (2) ירקות , פירות וקטניות).

מחקר ה-PURE תיעד 5,796 מקרי תמותה ו-4.784 אירועים קרדיווסקולריים מג’וריים. בטבלה הבאה מוצגים מגמות יחסי הסיכון לתמותה מכל סיבה לפי קבוצות תזונתיות :



























קבוצע


HR (95% CI)


P for trend


פחמימות


1.28 (1.121.46)


0.0001


סה”כ שומן


0.77 (0.670.87)


<0.0001


שומן רווי


0.86 (0.760.99)


0.0088


חומצות שומן רווי


0.81 (0.710.92)


<0.0001


שומן רב בלתי רווי


0.80 (0.710.89)


<0.0001

נראה שהחלק הנוגע לשומן הרווי יהיה השנוי ביותר במחלוקת, בעיקר בקהילה הקרדיולוגית, אשר מחזיקה כבר זמן רב באמונה ששומן רווי הוא האויב התזוני מס’ 1 , וזאת על בסיס מחקרים ומאמרים קודמים, שהאחרון שבהם, שכלל המלצות , הוצג בכנס איגוד הלב האמריקאי (AHA) לפני מס’ שבועות. במסגרת ההמלצות הוצע להחליף שומן רווי בשומן רב בלתי רווי או בפחמימות, המלצה המנוגדת לממצאי ה-PURE .

חוקרי ה-PURE טענים שהמלצות ה-AHA אינן מבוססות על עובדות.

לדיווח במדסקייפ


  • Dehghan M, Mente A, Zhang X, et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): A prospective cohort study Lancet 2017: DOI:10.1016/ S0140-6736(17)32252-3.Abstract



  • Miller V, Mente A, Dehghan M, et al.  Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): A prospective cohort study.Lancet2017;DOI:10.1016/ S0140-6736(17)32253-5.Abstract

    הערת המערכת: אנו נקיים דיון על ממצאי המחקר בפורום התזונה של emedhealth club עם ד”ר סיגל אילת. אתם מוזמנים להצטרף.

  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

      דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

      דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

    • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

      מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

      צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

    • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

      צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

      צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

    • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

      האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

      במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

    • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

      טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

      טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

    • עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

      עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

      בחולים עם סוכרת מסוג 2, עליה בשומן באמה ובגו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה, בעוד שעליה בשומן ברגליים מלווה בסיכון מופחת לסיבוכים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 סיכון גבוה פי 2-4 למחלות […]

    • טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

      טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

      מתן טיפול ב- Valproate (ואלפרואט) במינון גבוה מלווה בעליה במשקל בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות, כאשר העלייה הגדולה ביותר במשקל דווחה בקרב אלו שנטלו מינון יומי של 1,300 מ”ג ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים לאורך שנה אחת משני מחקרים אורכיים שנערכו בין השנים 2007 ו-2022. […]

    • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

      מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה