Emergency medicine

עדכון ההנחיות למניעה שניונית של אירועים מוחיים (Stroke)

במאמר שפורסם בכתב העת Stroke: Journal of the American Heart Association מופיעות ההנחיות המעודכנות מטעם ה-AHA/ASA (American Heart Association/American Stroke Association) בנוגע למניעה שניונית בחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף

המסמך, שעודכן לאחרונה בשנת 2011, כולל מקטעים חדשים אודות תזונה ודום נשימה בשינה, כמו גם עדכון של מספר קטעים אחרים, כולל אלו העוסקים ביתר לחץ דם, דיסליפידמיה, סוכרת, היצרות עורקי תרדמה ופרפור פרוזדורים.

בנוסף, ישנן המלצות בנוגע למניעת הישנות אירועים מוחיים במגוון נסיבות מיוחדות, כולל דיסקציה של אבי העורקים, PFO (Patent Foramen Ovale), היפרהומוציסטאינמיה, מצבי קרישיות-יתר, תסמונת Antiphsospholipid Antibody Syndrome, אנמיה חרמשית, תרומבוזיס של הסינוס הורידי המוחי והריון.

ההנחיות למניעה שניונית בחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף מעודכנות כל כמה שנים, בכדי לעמוד בקצב של המחקרים העדכניים ביותר להפחתת הסיכון לאירועים חוזרים, כאשר כיום שיעורים אלו עומדים על 3-4% בשנה.

יתר לחץ דם מוביל את רשימת גורמי הסיכון המג’וריים ובמאמר ישנה הבהרה בנוגע למועד התחלת או השבת טיפול ליתר לחץ דם בחולים אלו. יש להתחיל טיפול להפחתת לחץ דם בחולים שלא קיבלו טיפול קודם עם לחץ דם של 140/90 מ”מ כספית ומעלה, לאחר הימים הראשונים לאחר אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף.

ישנו גם עדכון לחלק הנוגע לדיסליפידמיה, בהתאם להנחיות לאיזון רמות השומנים בדם מטעם ה-ACC/AHA. ההמלצות הנוגעות לטיפול ב-Niacin או Gemfibrozil הוסרו.

בהנחיות ניתן דגש גדול יותר על גורמים הקשורים באורח חיים, כולל תזונה, פעילות גופנית ומשקל הגוף. חשיבות המרכיבים שאנשים מכניסים לגופם הודגשה עם קטע חדש בנושא תזונה, הכולל את ההמלצות הבאות:

·         סביר להשלים הערכה תזונתית לזיהוי סימנים של עודף-תזונה או תת-תזונה; יש להפנות את אלו עם סימנים של תת-תזונה יש לייעוץ תזונתי.

·         השימוש בתוספים שגרתיים עם ויטמין יחיד או שילוב ויטמינים אינו מומלץ.

·         סביר להמליץ על הפחתת צריכת מלח לפחות מ-2.4 גרם ליום, או אף פחות מ-1.5 גרם ליום.

·         סביר להמליץ על היענות לדיאטה ים-תיכונית, הכוללת פירות, ירקות, חיטה מלאה, מוצרי חלב דלי שומן, עופות, דגים, דגנים, שמן זית ואגוזים, ולהגביל צריכת מתוקים ובשר אדום.

המומחים ערכו מספר שינויים לקטעים אודות היצרות עורקי תרדמה, פרפור פרוזדורים ומסתם לב תותב, בהתאם להנחיות ה-AHA ו-ACCP. במונחים של היצרות עורקי התרדמה, ישנה המלצה חדשה הקובעת כי סביר לקחת בחשבון את גיל החולים כאשר בוחרים בין הכנסת תומכן לעורקי התרדמה ובין ניתוח CEA (Carotid Endarterectomy), לאור נתונים שהוכיחו כי ניתוח עשוי להיות עדיף על הכנסת תומכנים בחולים מעל גיל 70, אך כי לשתי הגישות תועלת דומה בצעירים.

המומחים ערכו גם שינויים נרחבים בנושא טרשת עורקים תוך-גולגולתיים, עם שתי המלצות חדשות בדרגה III:

·         אנגיופלסטיה או הכנסת תומכנים אינן מומלצות לחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף על-רקע היצרות בינונית (50-69%) של עורק תוך-גולגולתי מג’ורי.

·         מערכת תומכן Wingspan אינה מומלצת כטיפול ראשוני בחולים עם אירוע הקשור להיצרות חמורה (70-99%) של עורק תוך-גולגולתי מג’ורי.

שינוי נוסף בהנחיות משנת 2011 כולל התייחסות רבה יותר לחשיבות אוטמים מוחיים שקטים קלינית, אותם ניתן לזהות בבדיקות הדמיה וקשורים בגורמי סיכון אופייניים לאירוע מוחי איסכמי, סיכון מוגבר לאירוע מוחי איסכמי בעתיד וסימנים נוירולוגים לא-מזוהים בהעדר תסמינים. במקרים אלו על הרופא המטפל לשקול צורך ביישום אמצעי מניעה שניונית.

להלן שינויים נוספים בהנחיות המעודכנות:

·         המלצה הקובעת כי ככל הנראה יש להשלים בדיקות סקירה לסוכרת בכל החולים, באמצעות בדיקות רמות סוכר בדם בצום, ערכי HbA1c, או מבחן העמסת סוכר.

·         הרחבת הקטע אודות סוכרת להכללת מידע אודות מצבי קדם-סוכרת.

·         המלצה להשלים בכל החולים בדיקות סקירה להשמנת-יתר באמצעות מדד מסת גוף.

·         המלצה הקובעת כי יש לשקול מבחן שינה לזיהוי דום נשימה בשינה לאור השכיחות הגבוהה של ההפרעה בחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף.

·         המלצה הקובעת כי ניטור במשך 30 ימים לזיהוי פרפור פרוזדורים בחולים עם אירוע מוחי מסיבה לא-ידועה הינה צעד סביר בתוך שישה חודשים מהאירוע.

·         הוספת המלצות דרגה I חדשות לטיפול ב-Apixaban ו-Dabigatran למניעת הישנות אירועים מוחיים בחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם, כחלופה לטיפול בקומדין. הטיפול ב-Rivaroxaban זכה להמלצה בדרגה II.

·         המלצה חזקה יותר כנגד סגירת PFO בצנתור בחולים עם אירוע מוחי איסכמי או אירוע איסכמי חולף קריפטוגני וללא עדות לפקקת ורידים עמוקים.

·         הסרת הקטע אודות מחלת פאברי לאור נדירות המחלה והמהלך הספציפי שלה.

Stroke 2014

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    מתן משולב של Atogepant (קיוליפטה) למניעה עם Ubrogepant (אוברלוי) לטיפול בהתקף מיגרנה נמצא בטוח ונסבל היטב לאורך 12 שבועות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים רבים נוטלים Atogepant למניעה של מיגרנה עם Ubrogepant לטיפול בהתקף מיגרנה. כעת הם ביקשו לבחון את הבטיחות […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מלווה במהירות עיבוד ותפקוד ניהולי נמוכים יותר בנשים לאחר גיל 45 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. מנגד, קדם רעלת הירון והיריון לא נקשרו עם הסיכון להידרדרות נוירו-קוגניטיבית. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 3,554 נשים שילדו בעברן (גיל ממוצע של 56.2 שנים), שהיו בגילאי 45 […]

  • מתן מוקדם ב-Erenumab מלווה בתוצאות טובות יותר למניעת מיגרנה (JAMA Neurology)

    מתן מוקדם ב-Erenumab מלווה בתוצאות טובות יותר למניעת מיגרנה (JAMA Neurology)

    מתן טיפול מוקדם ב- Erenumab (איימוביג) מלווה בתוצאות טובות יותר למניעת מיגרנה, בהשוואה למתן טיפול תרופתי פומי ולא-סלקטיבי למניעת מיגרנה בחולים עם מיגרנה אפיזודית עמידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר APPRAISE הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, אקראי, שלב 4, בן 12 חודשים, אשר כלל 621 מבוגרים (גיל ממוצע של 41 שנים, […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    מתן תוך-אפי של Oxytocin פעמיים ביום מלווה בשיפור תפקוד חברתי, איכות חיים ומכלול תסמינים במבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי ומבוקר קטן שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress of Psychiatry. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אחד האתגרים של טיפול במבוגרים עם אוטיזם נוגע לאינטראקציות חברתיות לקויות וקשיים ביצירת חברויות. תמיכה חברתית […]

  • טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    מתן טיפול ב- Valproate (ואלפרואט) במינון גבוה מלווה בעליה במשקל בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות, כאשר העלייה הגדולה ביותר במשקל דווחה בקרב אלו שנטלו מינון יומי של 1,300 מ”ג ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים לאורך שנה אחת משני מחקרים אורכיים שנערכו בין השנים 2007 ו-2022. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה