Chronic Kidney Disease

הטיפול התזונתי בחולי כליה לאחר ניתוח בריאטרי: מסמך עמדה מטעם עמותת עתיד

תאיר בן-פורת, ענת וייס סדן, חיה שוויגר, ד”ר רם אלעזרי, ד”ר אירית מור יוסף, דנה ויינר, אודיל אזולאי, ד”ר שירי שרף דגן, רגדה ברכאת, עדה עזר, רבקי הררי

ירידה במשקל כתוצאה מניתוח בריאטרי בקרב מטופלי אי ספיקת כליות (CKD) בעלי השמנה מורבידית (35(BMI≥ יתרונות רבים. בשלבים מוקדמים של מחלת הכליה ירידה במשקל מפחיתה גורמי סיכון אשר קשורים בהתקדמות המחלה כמו יתר לחץ דם, היפרגליקמיה, דיסליפידמיה ומיקרואלבומינוריה. בשלבים מתקדמים של מחלת הכליה, הירידה במשקל מקדמת את האפשרות להשתלת כליה ומסייעת בשמירה על השתל לאורך זמן. למרות היתרונות הרבים לביצוע ניתוח בריאטרי מטופלי CKD מהווים תת-אוכלוסייה הנמצאת בסיכון מוגבר לפתח תת תזונה לאחר ביצוע הניתוח ואין כיום מספיק מידע בדבר ההשלכות התזונתיות של הניתוח בחולים אלו. קביעת הדרישות התזונתיות במטופלי CKD הינה מאתגרת ודורשת התאמה מורכבת של כלל רכיבי התזונה בתפריט ותוספי התזונה הנדרשים, כתלות בסוג הניתוח והמגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה.

מטרת המסמך לגבש מתווה המספק הדרכה מקצועית להמלצות תזונתיות המותאמות לחולי כליה לצורך מניעת חסרים תזונתיים וסיבוכיהם הנלווים לאחר ניתוח בריאטרי.  הטיפול מצריך תיאום רב צוותי בין הדיאטניות בעלת ניסיון בתחום הנפרולוגיה, דיאטנית בעלת ניסיון בתחום הבריאטרי, כירורג בריאטרי ונפרולוג.

בניית המסמך נעשתה על ידי שיתוף פעולה בין דיאטניות מובילות ורופאים מומחים משתי הדיסציפלינות, ממספר מרכזים רפואיים בישראל. ההמלצות נבנו על סמך סקירת ספרות נרחבת וקיום פגישות משותפות לצורך דיון נרחב. ההמלצות נחלקות על פי סוג מחלת הכליה:

1) מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי עם מחלת כליה כרונית בדרגה 3 עד 5 עם או ללא המודיאליה (GFR נמוך מ-60 מ”ל/דקה/1.73 m2  של שטח גוף)

2) מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי אשר עברו השתלת כליה עם תפקוד שתל מתפקד עד CKD דרגה 2 (GFR גבוה מ-60 מ”ל/דקה/1.73 m2  של שטח גוף).

לפני הניתוח, הטיפול התזונתי כולל הערכת הסטאטוס התזונתי והצריכה היומית, מתן תוספים לטיפול בחסרים והתאמת התפריט הטרום ניתוחי למגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה, לרבות נוזלים, חלבון, זרחן, אשלגן וויטמינים. לאחר הניתוח ממוקדות ההנחיות במניעת היווצרות סיבוכים בתר-ניתוחיים הנובעים מהסיכון לאובדן מסת גוף רזה וחסר תזונתי הנובע מירידה בצריכת מזון וספיגתו במערכת העיכול.

לסיכום: מטופלי CKD צריכים הכנה תזונתית אישית לפני ניתוח בריאטרי בהתאם לחוסרים תזונתיים ולהגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה. הטיפול התזונתי לאחר הניתוח צריך להתמקד במניעת חוסרים תזונתיים קצרי וארוכי טווח. כל שלב צריך להתבצע  במסגרת צוות רב מקצועי תוך כדי התאמת תוכנית טיפול אישית.

לנייר העמדה המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה