Breast cancer

קרינה תוך ניתוחית: תוצאות מעקב ארוך טווח של המרכז הרפואי כרמל ב-500 מטופלות (הודעת מדיסון)

הודעת מדיסון

טיפול באמצעות אינטרה-בים: טיפול קרינתי ממוקד לסרטן שד, במהלך הניתוח, המחליף סדרה של הקרנות חיצוניות במשך מספר שבועות, במטופלות המתאימות.

המרכז הרפואי כרמל היה מהראשונים בארץ ובעולם בכלל, אשר אימץ ויישם את הטכנולוגיה החדשנית של קרינה במהלך הניתוח בסרטן שד באמצעות מכשיר האינטרה-בים. לאחרונה התפרסמו בעיתון הרפואה התוצאות והניסיון המצטבר במרכז רפואי אחד, במטופלות עם סרטן שד מוקדם אשר טופלו בגישה המותאמת לסיכון, בדומה למחקר הבינלאומי האקראי TARGIT-A.

מדי שנה מאובחנות בישראל כ-5000 נשים כחולות סרטן שד. 1 מתוך 8 נשים תחלה בסרטן שד במהלך חייה. הודות למודעות הגבוהה בקרב הקהל הרחב לחשיבות הגילוי המוקדם ובדיקות הסקר, מרבית הגידולים מאובחנים בשלב המוקדם של המחלה.

במהלך השנים חלו שינויים בגישה הטיפולית בסרטן השד והתפתחו שיטות מתקדמות למזעור הטיפולים, הן בגישה הניתוחית, והן בטיפולים התרופתיים והקרינתיים המוצעים. מחקרים קליניים במעקב ארוך מראים כי מרבית ההישנויות המקומיות מתרחשות בעיקר סביב האזור שבו היה הגידול הראשוני (מיטת הגידול). שיעור ההישנות של סרטן השד, באזורים מרוחקים שמעבר לגידול הראשוני, זהה במטופלות שטופלו בקרינה חיצונית לכל השד ובאלו שטופלו בקרינה חלקית לשד. הטיפול המקובל בסרטן שד מוקדם הוא ניתוח משמר שד (למפקטומי), הכולל כריתת הגידול הראשוני וטיפול בקרינה חיצונית לשד כולו.

ההקרנות החיצוניות ניתנות כסדרה של טיפולים הנמשכת כ-3-6 שבועות, 5 ימים בשבוע, ובדרך כלל הטיפול מתחיל כחודש לאחר הניתוח להסרת הגידול הסרטני. לחלק מהמטופלות המתאימות מבחינת המאפיינים של המחלה, ניתן כיום להציע טיפול קרינתי חלופי הקרנה תוך ניתוחית כטיפול קרינתי מקומי וחד פעמי למיטת הגידול.
קרינה תוך ניתוחית מהווה אופציה טיפולית מתאימה לכ-20% מכלל מטופלות סרטן השד העונות על קריטריונים קליניים ופתולוגים ספציפיים על פי המלצות האיגודים הבינלאומיים לקרינה חלקית לשד: היסטולוגיה של סרטן שד צינורי פולשני (
IDC), גיל מעל 50 שנה, קוטר גידול עד 2 ס”מ, קולטנים חיוביים לאסטרוגן, וללא עדות למעורבות קלינית של בלוטות לימפה בבית השחי.

קרינה תוך ניתוחית (Intra Operative RadioTherapy) ניתנת מיד לאחר הסרת הגידול הסרטני, במהלך ההרדמה של המטופלת, באמצעות מכשיר קרינה ייעודי “אינטרה-בים” (INTRABEAM) המוצב בחדר הניתוח. המנה המומלצת בפרוטוקול הטיפולי היא Gy20 בפרקציה בודדת ישירות למיטת הגידול. משך זמן ההקרנה נמשך כ20-50 דקות, בהתאם לגודל החלל שנוצר לאחר כריתת הגידול.

בין השנים 2006-2017 טופלו במרכז הרפואי כרמל בקרינה תוך-ניתוחית באמצעות מכשיר האינטרה-בים 737 מטופלות עם סרטן שד מוקדם, אשר התאימו לקריטריונים של טיפול אזורי בקרינה, לפי הגישה המותאמת לסיכון. מדובר בדיווח רטרוספקטיבי של 500 מטופלות ראשונות שטופלו עד 2015. נאספו נתונים לגבי הישנות המחלה: מקומית, אזורית או מערכתית, צורך בהוספת טיפול בקרינה לכל השד, וסיבוכי הטיפול כגון זיהום בפצע ואי החלמה של הפצעים. המטרה הייתה בחינת וניתוח תוצאות הטיפול בקרינה תוך-ניתוחית באוכלוסייה נבחרת של מטופלות

במהלך תקופת מעקב חציוני של 74 חודשים נצפתה הישנות המחלה בשד המטופל בקרב 22 מטופלות (4.4%): ב-7 מטופלות (1.4%) הישנות המחלה היתה במיטת הגידול הראשוני, וב-15 נצפתה הישנות באזור אחר בשד. בנוסף, ב-7 מטופלות (1.4%) נצפתה הישנות המחלה בבלוטות אזוריות, ו-13 מטופלות (2.6%) פיתחו מחלה גרורתית. זוהו גורמי סיכון להופעת הישנות מקומית אזורית: גודל גידול מעל 2 ס”מ, היעדר טיפול סיסטמי משלים ופרופיל גנטי גרוע של המחלה. ל- 13.8% מהמטופלות הומלץ על טיפול נוסף לשד, עקב מאפיינים פתולוגיים גרועים של המחלה שנמצאו בבדיקה הפתולוגית הסופית שלאחר הניתוח, לרוב קרינה חיצונית לכל השד. ב-14.4% מן המטופלות, נצפו סיבוכים מקומיים באזור הניתוח.

מסקנות הכותבים: הטיפול בקרינה תוך-ניתוחית באוכלוסייה נבחרת של נשים הלוקות בסרטן שד מוקדם, הוא טיפול יעיל עם שיעור נמוך של הישנות המחלה בשד, לפי הניסיון המקומי של המרכז הרפואי כרמל ובדומה למחקר הTargit-A ונתוני מחקרים שונים שפורסמו עד כה. שיעור הסיבוכים המקומיים המתוארים מעט גבוה מהטיפול בקרינה החיצונית לשד כולו, אך רוב הסיבוכים קלים וחולפים תוך זמן קצר והרבה פחות משמעותיים לטווח ארוך, בהשוואה לסיבוכי קרינה חיצונית לשד כולו, עם שביעות רצון גבוהה של המטופלות. המפתח להצלחה הוא בחירה נכונה של המטופלות, על פי גורמי סיכון ידועים ועבודה בצוות מומחים רב מקצועי. ולכן, יש לשלב טיפול זה במכלול הטיפולים האפשריים בסרטן השד.

לגליון הרפואה אפריל 2019

טכנולוגיית האינטרהבים נמצאת בשימוש וזמינה במרכזים רפואיים נוספים בארץ: בלינסון, מאיר, קפלן, סורוקה, העמק, שערי צדק, אסותא רמת החייל ואסותא חיפה.

הטיפול באינטרה-בים הוא מדויק, מהיר ונוח, ומאפשר למטופלת לסיים את הטיפול הניתוחי והטיפול הקרינתי באותו היום. הטיפול באינטרה-בים מחליף את הצורך בקרינה חיצונית בחולות המתאימות ולמעשה, חוסך שבועות ארוכים של טיפולי הקרנות, ומאפשר לנשים אלו חזרה מהירה לשגרה, חוסך נסיעות מרובות מידי יום למכון הקרינה והפסד ימי עבודה, מפחית את העומס המתבטא לעיתים בתורי המתנה ארוכים לטיפול במרכזי הקרינה, ולבסוף אף מוריד את עלות הטיפול הכוללת למשק.

למידע נוסף על האינטרה-בים ניתן לפנות לטל. 03-9250215

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני לטיפול באוסטיאומיאליטיס של החוליות (J Bone J Surgery)

    התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני לטיפול באוסטיאומיאליטיס של החוליות (J Bone J Surgery)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות ניתוחית הובילה לשיעורים נמוכים יותר משמעותית של כשלון טיפול, בהשוואה לטיפול שמרני בחולים עם אוסטיאומיאליטיס של החוליות. יתרה מזאת, טיפול שמרני הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לחיזוי כישלון טיפול. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את ההבדלים […]

  • ההשפעה של גירוי לשד עצם על שיעורי החלמה לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    ההשפעה של גירוי לשד עצם על שיעורי החלמה לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    גירוי לשד העצם (Bone Marrow Stimulation) לא הוביל לשיפור החלמה בחולים לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף ולא הוביל לשיפור בתוצאות לאחר-ניתוח או בטווח התנועה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Sports Medicine. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של חמישה מחקרים שדיווחו על שיעורי החלמה ותוצאים לפי דיווחי המטופלים להערכת תוצאות גירוי […]

  • תוצאות טובות יותר לניתוח כתף הפוכה לעומת טיפול שמרני במקרים של שבר הומרוס (J Shoulder Elbow Surg)

    תוצאות טובות יותר לניתוח כתף הפוכה לעומת טיפול שמרני במקרים של שבר הומרוס (J Shoulder Elbow Surg)

    בחולים עם שבר הומרוס פרוקסימאלי עם תזוזה שעברו ניתוח החלפת כתף הפוכה תועדו תוצאות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לאלו שטופלו שמרנית, ללא התערבות ניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Shoulder and Elbow Surgery. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, פרוספקטיבי, אקראי ומבוקר שכלל חולים עם שבר הומרוס פרוקסימאלי עם תזוזה שחולקו […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בדרגה בינונית/חמורה, אשר לעיתים קרובות אינה זוכה להתייחסות מספקת ופוגעת באיכות החיים ובתפקוד המיני, בעיקר בנשים עם היסטוריה של סרטן שד. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את המאפיינים הקליניים של נשים לאחר-מנופאוזה עם אטרופיה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה