Angina pectoris/MI

מחקר ATTICA: מסת שרירי השלד ושיעור היארעות של מחלות לב וכלי דם בנבדקים בגיל העמידה (BMJ)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

מחקר שבחן אוכלוסיה של נבדקים בגיל העמידה ללא אבחנה של מחלת לב מצא כי לנבדקים עם מסת שרירי השלד גבוהה היה סיכון נמוך משמעותית להיארעות של אירועים קרדיווסקולריים בטווח הארוך. נראה כי שימור של מסת שרירי השלד עשוי לתרום לבריאות קרדיווסקולרית. 

מסת שרירי שלד (SMM) עומדת בקשר הפוך עם סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ותהליך ההזדקנות. מטרת המחקר שלפנינו היה להעריך את אופי הקשר בין SMM ושיעור ההיארעות של תחלואה קרדיווסקולרית לאורך עשור, בקרב נבדקים בני 45 שנים ומעלה שלא סבלו מתחלואה כזו בתחילת המחקר. 

מחקר ATTICA הינו פרוספקטיבי ומבוסס אוכלוסיה שגייס 3042 מבוגרים ללא היסטוריה של מחלת לב וכלי דם, מתוך אוכלוסיה כללית ביוון (כולם לבנים, בני 18 ומעלה, ומתוכם 1514 גברים). 

בין 2011-2012 במהלך מעקב אחר משתתפי המחקר סקרו החוקרים את שיעור ההיארעות של מחלת לב וכלי דם קטלנית/לא קטלנית ב-2020 מהנבדקים, מחציתם גברים.  1019 נבדקים שימשו כקבוצת עבודה, וכולם היו בני 45 ומעלה (534 גברים ו-485 נשים). 

ה-SMI, ר?ת של skeletal muscle mass index נוצר כדי לשקף את סטטוס ה-SMM, תוך

שימוש בסטנדרטיזציה של ה-appendicular skeletal muscle mass ) ASM) לפי מדד ה-BMI ( או body mass index ). הן ה-ASM  והן ה-SMI חושבו על פי נוסחאות אוכלוסיה בלתי ישירות. 

שיעור ההיארעות ל-10 שנים של מחלות לב וכלי דם עלה בכל שלישוני ה-SMI מתחילת המחקר (ערך p<0.001).  ערכי ה-SMM בתחילת המחקר היו ביחס הפוך ומובהק לשיעור ההיארעות לעשר שנים של מחלות לב וכלי דם ( ערכי HR 0.06, עם 95% CI  בערכי 0.005-0.78), גם לאחר שהחוקרים ערכו התאמה לערפלנים שונים. 

הנבדקים בעלי ערכי ה-SMM הגבוהים ביותר (בשליש העליון) הציגו סיכון הנמוך ב-81% לאירוע של מחלת לב וכלי דם בהשוואה לנבדקים שהחלו את המחקר עם ערכים נמוכים יותר ( ערכי 95% CI 0.04-0.85 ). 

לסיכום כותבים החוקרים כי ממצאיהם תומכים בחשיבות הערכה של מסת שרירי השלד כגורם מנבא למחלות לב וכלי דם בטווח הארוך בבני גיל העמידה, ללא מחלת לב מאובחנת. לדבריהם, שימור של מסת שרירי השלד עשוי לתרום לבריאות קרדיווסקולרית. 

https://jech.bmj.com/content/early/2019/10/16/jech-2019-212268

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע מלווה בשיעורים נמוכים משמעותית של אינסומניה ומשך שינה טוב יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open. מדגם המחקר כלל 4,339 מבוגרים בגילאי 39-67 שנים (48% גברים) מ-21 מרכזין בתשע מדינות שלקחו חלק בסקר European Community Respiratory Health Survey (או ECRHS III). […]

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    מדוע מטופלים לא מתמידים בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים? (JNPT)

    חוסר ההתמדה בתרגילי פיזיותרפיה ביתיים הינו בעיה ידועה ביעילות הטיפול, וזו בולטת במיוחד בהקשר של תרגילים לטיפול בסחרחורות ובעיות שיווי משקל (שיקום ווסטיבולרי). חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ניתחו מהם החסמים לתרגולים הביתיים וחזרו עם התשובות - ועם עצות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המוביל בפיזיותרפיה Journal of Neurologic Physical Therapy.

  • הבדלים מגדריים וגורמים המנבאים תמותה באשפוז בחולים עם תסמונת טקצובו (Int J Cardiol)

    הבדלים מגדריים וגורמים המנבאים תמותה באשפוז בחולים עם תסמונת טקצובו (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שתסמונת טקצובו נפוצה יותר בנשים, ישנם הבדלים מגדריים בתוצאות הקליניות של מחלת לב זו. דום לב והלם קרדיוגני ללא תמיכה מכאנית זמנית זוהו כגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר של תמותה באשפוז של גברים. הלם קרדיוגני עם תמיכה מכאנית […]

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • בדיקת Copeptin עשויה לסייע בקביעת סוג אוטם לבבי או נזק לשריר הלב (Int J Cardiol)

    בדיקת Copeptin עשויה לסייע בקביעת סוג אוטם לבבי או נזק לשריר הלב (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי הערכת רמות Copeptin בדם עשויה לסייע בהבחנה בין אוטם לבבי מסוג 1 לעומת נזק לשריר הלב או אוטם לבבי מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנה חשיבות רבה להבחנה מהימנה ומהירה בין סוגי אוטם לבבי עקב קריש דם (אוטם לבבי מסוג 1) […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה