משפחה

בדיקות סקר ואבחנה עשויות להשפיע על גורמי הסיכון לממאירויות מסוימות (Ann Intern Med)

בדיקות סקר ואבחנה עשויות להשפיע על ההיארעות של ממאירויות מסוימות ולהוביל להגשמה של גורמי הסיכון הקשורים בממאירויות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב בעת Annals of Internal Medicine. ממצאים אלו עשויים להוביל להטיה באפידמיולוגיה של חלק מהמחלות הממאירות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רופאים הבינו מזמן כי פעולת התצפית אחר חולים עשויה להשפיע על האדם אחריו עוקבים. חשוב כי רופאים יבינו כיצד פעולת התצפית עשויה להשפיע על ההיארעות של מחלות ממאירות כמו גם גורמי סיכון למחלה זו.

סרטן ערמונית, מלנומה, סרטן שד וסרטן ריאות הם בין הגידולים ששכיחותם הושפעה ממעקב ותצפית ייעודיים, להם גורמי סיכון אשר הושפעו מהתצפית אחר המטופלים.

סרטן ערמונית הינו הדוגמא הטובה ביותר לממאירות התלויה בתצפית רופאים. היארעות סרטן ערמונית שברה שיאים באמצע שנות השמונים ובתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת ולאחר מכן ירדה בעקביות בעשורים הבאים. לא ידוע על תהליכים ביולוגיים או קרצינוגניים העשויים להסביר את הירידה המהירה והחדה הזו.

במקום זאת, נראה כי תהליך החיפוש אחר סרטן ערמונית, בפרט בדיקות דם לאנטיגן PSA, הוביל לעליה בהיארעות. כאשר רופאים הסכימו כי בדיקות PSA בגברים חשופות למגבלות משמעותיות, השימוש בבדיקה צנח.

כל סוג סרטן לו צורה סמויה, תת-קלינית, משמעותית, הוא גידול המועמד להיות מושפע מתהליכי תצפית וחיפוש קפדני. אך המשמעות של התופעה אינה מסתיימת בנקודה זו, שכן חיפוש קפדני אחר ממאירויות אלו עשוי להשפיע גם על הערכת גורמי הסיכון למחלה.

הכותבים דנים בסיפור משפחתי כגורם סיכון לסרטן ערמונית, במטרה להדגים את ההשפעה של חיפוש קפדני אחר מחלה. הם מציינים שני מהם עלה כי סיפור משפחתי הינו גורם סיכון חלש יחסית כאשר כל הגברים השלימו ביופסיה, עם יחס סיכון של 1.5. עם זאת, בקרב גברים שנחשפו לשילוב של בדיקות סקר עדכניות וביופסיה, הסיכון היחסי של סיפור משפחתי היה גדול מ-2.0. לעיתים קרובות, מעודדים גברים עם סיפור משפחתי של סרטן ערמונית להשלים בדיקת PSA. צעד זה מצחידו מוביל לשיעור ביופסיות גבוה יותר, כאשר בנוכחות שכיחות גבוהה של מקרי מחלה תת-קלינית, מוביל לשיעור גבוה יותר של אבחנת סרטן ערמונית בקבוצה זו, צעד המוביל לאישור ההשערה כי סיפור משפחתי הינו גורם סיכון חשוב.

בקצרה, סיפור משפחתי הינו אכן גורם סיכון לסרטן ערמונית, אך סיכון זה בולט יותר משמעותית מאחר וגברים עם סיפור משפחתי חשופים יותר למעקב ותצפית קפדנית.

החוקרים כותבים כי לעולם לא היו כוללים סרטן ריאות ברשימה זו בטרם החלו לחפש אחר הממאירות באמצעות בדיקות CT Spiral.

האפידמיולוגיה של גורמי סיכון חייבת להשתנות מהאבחנה לתוצאים קשים יותר, הקשורים באופן ישיר יותר לתהליכי מחלה, ותמותה הינה המועמד הטוב ביותר.

Ann Intern Med. Published online January 1, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה