אורולוגיה

לצום או לצום ? הנחיות לקשישים ולחולים השוקלים לצום ביום כיפור/מאת ד”ר רון בן יצחק

כמדי שנה בהתקרב יום הכיפורים עולה השאלה למי מותר לצום. כל אחד מאיתנו מכיר זקנים חולים המתעקשים לשמור על המצווה ארוכת השנים גם במחיר בריאותם. על פי ההלכה, יום הכיפורים הוא הצום החמור ביותר מבין הצומות ולכן יש פטור מהצום רק במקרים של חשש לפיקוח נפש דהיינו, חולה שאם לא ישתה או יאכל עלול להתפתח סיבוך או הרעה במצבו והדבר עלול לסכן אותו.

לזקנים שבריאותם הכללית טובה ומעוניינים לצום ביום כיפור מומלץ:

·         לא לאכול ארוחה מפסקת כבדה וגדולה מארוחה רגילה.ארוחה גדולה לא תקל על הרעב וואולי אף תכביד על הגוף.

·         לשתות לפני הצום.

·         בארוחה המפסקת לאכול פחמימות (כפסטה, אורז מלא וקטניות) על מנת להקטין את  תחושת הרעב ע”י הפרשה קטנה יותר של אינסולין.מומלץ  להימנע משתיית אלכוהול בארוחה המפסקת.

·         אנשים המורגלים בצריכת  קפה או תה בכמויות גדולות רצוי שיפחיתו את שתייתן החל משבוע לפני הצום. המטרה להפחית את כמות הקפאין ולהרגיל את הגוף לכמות פחותה על מנת למנוע כאבי ראש.

·         מומלץ לשבור את הצום באיטיות ומתינות. בתום הצום לשתות קפה עם פחמימה (עוגיה, ביסקוויט או קרקר).

·         לאחר שבירת הצום לאכול ארוחה קלה יחסית, ארוחת ערב כבימי חול.

קיום מצוות הצום אצל זקן חולה או בסיכון גבוה:

צום ממושך בעייתי למי שסובל ממחלות כרוניות כגון יתר לחץ דם, אי ספיקת לב, סוכרת, מחלת לב איסכמית, אי ספיקת כליות וכבד ומחלות ממאירות. צום ביום כיפור ובכלל עלול לגרום אצל חולים אלה למצבים מסכני חיים עקב ירידה חדה בלחץ הדם, לשינויים במשק המלחים בגוף ולירידה ברמת הסוכר בדם.

ההלכה מסרה בידי הרופא את ההכרעה האם החולה חייב לאכול “אוכל של ממש” או רק שתיית נוזלים במהלך הצום. באופן כללי מומלץ:

·         לחולים הנוטלים תרופות באופן קבוע עקב מחלות כרוניות, ובמיוחד לאלו הנוטלים משתנים, מומלץ שלא להפסיק בטיפול הקבוע, אלא אם כן קיבלו את אישור הרופא המטפל ולא מומלץ להימנע משתיית נוזלים במהלך יום הכיפורים

·         לחולים המטופלים בתרופות פסיכיאטריות לא מומלץ להפסיק את הטיפול.

·         לחולים במחלות מעי דלקתיות מומלץ להקפיד על שתייה לסירוגין ולהימנע מצום מוחלט.

·         לשים לב לכך שתרופות מסוימות יש ליטול עם אוכל או שתייה ולכן מומלץ שלא לקחת החלטות על דעת עצמכם, ולהיוועץ ברופא בנוגע לכל כדור ספציפי – האם תוכלו לבלוע אותו כך סתם ללא נוזלים, או להיעזר בכוס נוזלים

·         חולי סכרת המעוניינים לצום חייבים להתייעץ לא רק עם הרב, אלא גם עם הרופא המטפל (רופא המשפחה או רופא מומחה לסוכרת) היות ולחלקם אסור לצום.הרופא המטפל. לאלו שהצום מותר להם, רצוי שהארוחה המפסקת תכלול פחמימות מורכבות על מנת למנוע היפוגליקמיה מסכנת חיים.

·         לחולים אונקולוגיים ההמלצה היא להימנע מצום בחולים המצויים בעיצומו של טיפול אונקולוגי. צום עלול להזיק לחולים אלו הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. אם החולה מתעקש על צום, רצוי לפחות לאפשר שתייה מרובה שיכולה להקל על תופעות הלוואי הכרוכות בטיפולים כימותרפיים ואחרים.

המלצות אלה לא מחליפות בדיקות והמלצה אישית על ידי רופא מומחה. בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם רופא.

ד”ר רון בן יצחק הוא מומחה בגריאטריה ופסיכו-גריאטר, המנהל הרפואי של מרכז “בשיבה בריאה” המציע מגוון שירותים רפואיים ופרה-רפואיים למבוגרים http://www.healthyaging.co.il/

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה