ראומטולוגיה

צריכת אלכוהול מתונה מעלה את הסיכון לממאירות (BMJ)

ממחקר חדש שפורסם ב-BMJ עולה כי צריכת אלכוהול בהווה ובעבר קשורה לחלק גדול מהממאירויות הנפוצות והקטלניות ביותר .  מתוצאות המחקר עולה כי כ-10% מכלל המחלות הממאירות בגברים וכ-3% מכלל הממאירויות בנשים קשורות לצריכת אלכוהול בהווה ובעבר.

הממצאים מבוססים על נתונים מפרויקט EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer) ומנתונים מייצגים אודות צריכת אלכוהול .

מחקר EPIC, הנמשך בימים אלו, הינו אחד המחקרים הגדולים ביותר בנושא תזונה וממאירות שנערך אי-פעם. המחקר כלל למעלה מחצי מיליון משתתפים באירופה.

להערכת הקשר בין אלכוהול וממאירות, החוקרים התבססו על נתוני מחקר EPIC אודות 363,988 משתתפים משמונה מדינות אירופאיות צרפת, איטליה, ספרד, הולנד, בריטניה, יוון, גרמניה ודנמרק. שניים מהמרכזים הללו (צרפת והולנד) גייסו נשים בלבד והמדגם הכולל כלל 254,870 נשים ו-109,118 גברים.

שאלון מפורט שימש להערכת צריכת אלכוהול במהלך השנה החולפת.

החוקרים הניחו כי קיים קשר סיבתי בין צריכת אלכוהול וממאירויות של דרכי העיכול והנשימה העליונות (כולל חלל הפה, הגרון, הלוע והוושט), סרטן כבד, סרטן שד בנשים וסרטן מעי גס ורקטום.

לאחר מכן, החוקרים חישבו את שיעור הממאירויות הספציפיות הללו אותם ניתן לייחס לצריכת אלכוהול בהווה ובעבר. הם העריכו כי בשנת 2008, אלכוהול היה אחראי ל-44% מהממאירויות במערכת העיכול והנשימה העליונות בגברים ו-25% מהמקרים בנשים, 33% ו-18% מהמקרים של סרטן כבד, בהתאמה, 17% ו-4% מהמקרים של סרטן מעי גס ורקטום, בהתאמה, ו-5% מכלל מקרי סרטן שד בנשים.

חלק גדול מהממאירויות המיוחסות לצריכת אלכוהול היה קשור לצריכת כמות אלכוהול של מעל הגבול העליון המומלץ כיום. לפי  ה-World Cancer Research Fund ו-American Institute for Cancer Research ההמלצה היא לצריכה מקסימאלית של שתי משקאות ליום (כ-28 גרם אלכוהול) בגברים ומשקה אחד (כ-12 גרם) בנשים.

החוקרים חישבו ומצאו כי שתייה מעל כמות זו הייתה אחראית ל-57%-87% ממקרי הממאירויות המיוחסים לאלכוהול בגברים ו-40-98% בנשים.

מהנתונים עולה כי ניתן למנוע חלק גדול מהממאירויות הללו ע”י הגבלת צריכת אלכוהול לשני משקאות אלכוהוליים ביום בגברים ומשה אלכוהולי אחד בנשים, כפי שמומלץ לפי ההנחיות.

ניתן למנוע שיעור גבוה יותר של ממאירויות ע”י הפחתת צריכת אלכוהול אל מתחת למומלץ לפי הקווים המנחים או הפסקת שתיית אלכוהול כליל.

לדברי המומחים, הסיכון לממאירות עולה עם כל משקה, כך שגם כמות אלכוהול מתונה מעלה את הסיכון לממאירויות אלו. הפחתת צריכת אלכוהול הינה אחת הדרכים החשובות להפחתת הסיכון לממאירות, ביחד עם עישון ושמירה על משקל גוף תקין.

החוקרים מציינים כי למרות שצריכת אלכוהול קלה עד מתונה עשויה להפחית את הסיכון לתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית, נראה כי בסיכומו של דבר מדובר בהשפעה מזיקה. לאור זאת, צריכת אלכוהול אינה מומלצת למניעת מחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה.

BMJ. Published online April 8, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • בדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-EASD)

    בדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס ה-EASD)

    רמות IL-6 מוגברות מלוות בסיכון מוגבר לממאירויות על-רקע השמנה בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כך שבדיקת דם פשוטה עשויה לסייע בזיהוי חולים בסיכון מוגבר לממאירות, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכון מוגבר […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • תוצאות מבטיחות למעכבי מסלולי קולטן לאנדרוגנים כנגד סרטן ערמונית (Nature Medicine)

    תוצאות מבטיחות למעכבי מסלולי קולטן לאנדרוגנים כנגד סרטן ערמונית (Nature Medicine)

    בחולים עם סרטן ערמונית, טיפול במעכבי מסלול קולטן לאנדרוגנים האריך את חציון משך הזמן עד להעדר תועלת קלינית  ל-11.1 חודשים, בהשוואה ל-6.9 חודשים עם טיפול בטקסנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nature Medicine. שיעורי ההישרדות הכוללים היו גם כן גבוהים יותר במטופלים ב-ARPI (או Androgen Receptor Pathway Inhibitor) בהשוואה למטופלים בטקסנים. מדגם […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה