נוירולוגיה

האם יש סתירה בין מחקר REDUCE IT ל-VITAL בנוגע ליעילות אומגה 3 ? בעקבות פנייה בפורום, ד”ר סיגל אילת אדר ”עושה סדר”

במסגרת פורום התזונה של אנשי מקצועות הרפואה בניהולה של ד”ר סיגל אילת אדר, עלתה שאלה זו בפורום:

נשמח אם תוכלי לעשות לנו קצת סדר בבלגן. מחקר אחד ,לפי הדיווח כאן  הראה שאומגה 3 במינון גבוה הדגים ירידה יפה של כ-25% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים במטופלים עם רמות טריגיליצידים גבוהות וגורמי סיכון, בעוד שהמחקר השני , מחקר  VITAL , שבדק גם את התועלת של ויטמין D החוקרים מסכמים שלא נמצאה תועלת לאומגה 3 . אז מה קורה כאן ??

להלן תשובתה של ד”ר אילת:

חיכיתי לשאלה ותודה עליה.

זה חייב אותי להתעמק בכל אחד מהמחקרים.

שנים רבות אנחנו טוענים שאין הוכחה שתוסף אומגה-3 מועיל במניעה ראשונית, טענה שהיתה מבוססת על מחקרי תצפית בלבד כדוגמת מחקר האחיות שם נמצא שאלו שאכלו 2 מנות דג לשבוע היו בסיכון קרדיאלי פחות בהשוואה לאלו שלא אכלו. והנה הגיע מחקר ה- VITAL- שבו עשו 4 התערבויות: ביקורת,עם ויטמין D, עם אומגה-3 ועם שניהם. ובאמת לא נמצאה תועלת בשום תוספת לא בהקשר של סרטן ולא בהקשר של מחלות לב.

במחקר ה- REDUCE-IT עונים על שאלה נוספת, עליה לא היה לנו מענה: האם יש תועלת בתוספת אומגה-3 במקרה של רמות גבוהות של TG ?  (לגבי תחלואה ותמותה) .

ההשפעה של 3-4 גרם ליום של אומגה-3 להפחתת טריגליצרידים, ידועה זה מכבר. אבל לא ידענו מה ההשפעה ארוכת הטווח של הפחתה זו. והנה אנחנו רואים, שבמניעה שניונית, באנשים מטופלים בסטטינים, עם רמות TG גבוהות אבל לא גבוהות מאד 135-499מ”ג%, 4 גרם אומגה-3 מחולקים לפעמיים ביום, מורידים תמותה קרדיאלית.

אמנם היתה עליה קלה באשפוז עקב דימומים והפרעות קצב בקבוצת הטיפול, אבל בעיות אלה היו מעטות בהשוואה ל”חיסכון” בתמותה ממחלות לב וכלי דם. מעציב אותי שלא מצאו השפעה על סך תמותה (וגם מעלה את השאלה אם כך ממה נפטרה קבוצת הביקורת “יותר” מקבוצת ההתערבות”).

שמחתי לראות שלמעשה 3 שאלות מהותיות מקבלות תשובה מ-2 מחקרים אלה:

1. אי התועלת של ויטמין D למניעת מחלות לב וסרטן באנשים שחלקם היו בהתחלה עם חסר קל בויטמין D.

2. התועלת של אומגה-3 בחולי לב עם רמות TG לא מאוזנות למרות טיפול בסטטינים

3. ואי התועלת של אומגה-3 באנשים בריאים. נראה שיש להתייחס למחקרים אלה בהמלצות החדשות.

למעוניינים להצטרף לדיון – הקליקו כאן

למעוניינים להעלות נושא חדש בפורום – הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגדלת צריכת חומצות שומן אומגה שלוש עשויה לשפר חומרת אקנה (J Cosmetic Dermatol)

    הגדלת צריכת חומצות שומן אומגה שלוש עשויה לשפר חומרת אקנה (J Cosmetic Dermatol)

    הגדלת צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש, בין אם בעקבות שינויים תזונתיים או דרך תוספי מזון, עשויה לשפר את חומרת נגעי אקנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Cosmetic Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות ששינויים תזונתיים עשויים להקל על חומרת אקנה, הבסיס המדעי למתן המלצות תזונתיות למטרה זו אינו מוצק. מחקרים […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Adolescent Health עולה קשר בלתי-תלוי בין שימוש בגלולות למניעת הירון ובין פרופיל השומנים וכן בשינויים בפרופיל השומנים עם הזמן בנערות בריאות. שינויים אלו חשובים במיוחד בנערות עם גורמי סיכון להפרעות בפרופיל השומנים או גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלולות למניעת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה