נוירולוגיה

ואנחנו היינו בטוחים שכוס יין אחת ביום זה ממש בריא…/ד”ר סיגל אילת אדר עונה בפורום אנשי המקצוע

בפורום לאנשי מקצועות הרפואה המתקיים באתר e-Med health club עלתה לאחרונה השאלה הבאה, וזאת בעקבות הפירסום של המחקר : גם צריכת אלכוהול מתונה עשויה להביא לעליה בסיכון לתמותה (Lancet)

חייב לצייןשהמחקר הזה   שמגיע מבמה מאוד מכובדת (לנסט) מפתיע ומטריד.  צריכה מתונה של אלכוהול, אם אני לא טועה, אפילו מופיעה בהמלצות למניעה ראשונית של איגודים מקצועיים מובילים (ה-AHA או ה-ACC ), וכעת , המחקר הזה, אמנם תצפיתי, מראה שגם צריכה מתונה של אלכוהול קשורה לתוחלת חיים קצרה יותר ?  נשמח להבהרות והסברים, וכחובב שתייה מתונה שאף המליץ על כך עד כה למטופלים , מקווה ל”צפירת הרגעה”…

להלן תשובתה של ד”ר סיגל אילת אדר:

אכן אנאליזה חזקה ומטלטלת. רק אסור לפספס את ההערה שנמצא קשר הפוך לוג לינארי (כנראה כי הקבוצות לא התפלגו נורמלית), בין שתיית אלכוהול לאוטם שריר הלב (ואני מסכימה שזה לא ממש מעודד אם אלכוהול היה קשור לסך תמותה ומחלות סרטן). אבל ויש כמה אבלים:

1. כפי שלמדתי מעבודת הדוקטורט שלי כשעושים אנאליזות מסוג זה, צריך להפריד בין אנשים ששותים אלכוהול לצרכי בריאות לעומת אנשים ששותים אלכוהול למטרות אחרות. שכן, מצבם הבריאותי של אלה מול אלה, מראש שונה ועלול להביא למסקנה שאלכוהול בכלל מסוכן. ביקורת ספציפית על אנאליזות הקשורות לאלכוהול מופיעות בקישורים:

Eur J Epidemiol. 2003;18(7):643-51.

PLoS One. 2018 Mar 22;13(3):e0194478. doi: 10.1371/journal.pone.0194478. eCollection 2018.

2. אין המלצה להתחיל לשתות אלכוהול, ההמלצות תמיד אומרות: “אם אתה שותה אלכוהול, עשה זאת במתינות”. כך שבכל מקרה שתיה מעטה של אלכוהול אמורה לייצג את אלה שהפחיתו שתיה, שהמאפיינים שלהם שונים מאלה שהתחילו לשתות.

3. לאחרונה אני נוטה להתייחס בספקנות מסויימת למטה אנאליזות, שבעבר התייחסנו אליהן כאל Gold standard, זאת בשל העובדה שייתכן שמגבלות מתודולוגיות מביאות למסקנות סותרות (כמו אגב, בנושא השומן הרווי אבל על זה יהיה מושב שלם בכנס “תזונה מונעת איחוד כוחות”). מחקרים אחרים, באוכלוסיות גדולות, כמו בזו הנורווגית: PLoS Med. 2018 Jan 2;15(1):e1002476. doi: 10.1371/journal.pmed.1002476. eCollection 2018 Jan מצאו קשר הפוך בין שתית אלכוהול מתונה לתמותה ממחלות לב וכלי דם (אך לא נבדקה סך תמותה).

קשר הפוך בין צריכה מתונה של אלכוהול לסך תמותה ולתמותה ממחלות מובילות, נמצא גם במעל 100,000 אנשים באוכלוסיה היפנית:

J Epidemiol. 2018 Mar 5;28(3):140-148. doi: 10.2188/jea.JE20160200. Epub 2017 Nov 11.

נראה לי שעלינו לשקול את כל ההיבטים כשהמטופל עומד מולינו:

1. אם יש לו כבד שומני או TG מוגברים אסור לו לשתות אלכוהול

2. לאחר סרטן השד או סיפור משפחתי של סרטן השד מדרגה ראשונה” מומלץ להמנע

3. מי ששותה אלכוהול צריך להפחית את צריכתו לצריכה מתונה.

4.  אי אפשר לחרוג: אם גבר שותה 2 מנות אלכוהול ליום, כל “שתיית הילולה” מעבר לזה, או כל “חיבור” (4 כוסות אחת ליומיים), קשורים לסיכון מוגבר.

אם יש לכם שאלות/הערות לתשובתה של ד”ר אילת, או שיש לכם שאלה בתחום תזונה/רפואה – אתם מוזמנים לפורום . (במידה ותתבקשו להזדהות – הכניסו שם המשתמש והסיסמא שלכם באי-מד)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    בנשים שקיבלו תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה תועד סיכוי נמוך יותר לחזרה להשלמת בדיקות סקר לממאירות בעתיד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה משלוש מיליון בדיקות סקר ממוגרפיה של למעלה ממיליון נשים בגילאי 40-73 שנים בקרוב למ-200 מרכזים רפואיים ברשת Breast Cancer Surveillance Consortium בין […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה