סטודנטים

מורכבות האכילה בעידן השפע – התייחסות למרכיב הפיזיולוגי/מאת ד”ר דלית וייסמן, עורכת מדור תזונה

המוח האנושי מעוצב באופן ניכר מתוך הצורך לוודא אספקת מזון שוטפת. מסלולי התגמול  הקשורים עם החומר האפור (grey matter) במוחנו, “מכוונים” אותנו לעבר מתיקות שמסומנת על ידי פרי בשל או השומניות של בשר עתיר אנרגיה. אבל המערכת הזו שמכוונת למצות את מירב האנרגיה (הקלוריות) בסביבה של מחסור, איננה משרתת אותנו בסביבה של שפע קולינרי. בעיית המזון  הישנה כיצד להשיג מספיק הוחלפה במספר בעיות חדשות אשר איננו ערוכים להתמודד עמן. אחת מהן היא שאנו אוכלים יתר על המידה ללא התאמה לצרכינו הפיזיולוגיים. אכילה היא לכאורה פעולה פשוטה. אני רעב אז אני אוכל. אבל המציאות התזונתית הנוכחית בעולם המערבי, הכוללת שפע וזמינות בלתי מעורערת למזון, תורמת לאכילת יתר, להפחתה בהנאה מצריכת המזון ולירידה באיכות החיים.

הרגלי האכילה שלנו מושרשים בפיזיולוגיה, אבל הם גם מעוצבים בתרבות בה אנו גדלים. לדוגמא: תולעים יבשות הם חטיף ומקור חלבון משמעותי בחלק ממדינות אסיה וברוב מדינות המערב יגרמו לאברסיה וגועל . הסביבה  והתרבות במקום מגורינו ובמיוחד תרבות האכילה אליה אנו חשופים בילדותנו, מעצבים את “שפת האם” התזונתית שלנו ובמילים אחרות את תבנית האכילה המוחית. החשיפה הכרונית למזון מעודדת לתדירות אכילה, שאיננה מבוססת על צורך פיזיולוגי ו/או ביולוגי במזון ותורמת להשרשה של אכילה במצבים מגוונים, שאינם בהלימה עם צרכינו הפיזיולוגיים. לדוגמא: יציאה למפגש עם חברים בבית קפה או מסעדה. מצב כזה יכול לייצג צורך אנושי למפגש חברתי ולקרבה עם אנשים שאני אוהב שאיננו מקביל לצורך שלי לאכול. בפועל אדם עלול למצוא את עצמו אוכל בצוותא עם חבריו גם במצב שהוא איננו רעב. התנהגות אכילה כזו החוזרת על עצמה שוב ושוב, תורמת רבות לטשטוש הקשר בין איתותי הגוף לרעב  (תחושות פיזיות) ותגובת אכילה ומחזקת את הקשר המנטלי בין אכילה בכל מצב של הזדמנות לצריכת מזון. באופן הזה משתרשות התניות של אכילה עם מצבים חברתיים, מחשבתיים ורגשיים שונים. ככל שאנו מבססיים את צריכת המזון שלנו על טריגרים חברתיים מחשבתיים ורגשיים במקום על האיתות הפיזיולוגי של גופינו אנו נמצא את עצמינו אוכלים יתר על המידה ונהנים פחות מהאוכל.  

שינוי שפה זו איננו פשוט ודורש מאמץ והסתגלות מנטלית חדשה. השגת הדיוק באכילה והתאמתה לצרכינו הפיזיולוגיים תגדיל את הנאתנו ממזון, תאפשר איזון במשקל גופנו ותתרום רבות לאיכות החיים. באמצעות הבנה מתוחכמת יותר את התאבון שלנו ומהות בחירות המזון שלנו, אנחנו מסוגלים ללמוד שפת אכילה חדשה. כזו שמותאמת יותר לתרבות השפע בה אנו חיים. אל לנו לסמוך על “מדד המזון” שלנו הוא איננו אמין בסביבת השפע בה אנו חיים ופועלים. גישת הדיאטה איננה מקדמת אותנו בשינוי התנהגות האכילה מכיון שהיא מייצגת הערכה פחותה מדי לצעד הרדיקלי הנדרש מאיתנו בשינוי תבניות האכילה האינדיבידואליות. המזונות אליהם אנו משתוקקים שומנים, סוכרים ומלח נחוצים לגופינו. משום כך עלינו לא להרגיש אשמים  ולא לגנות אחרים בצריכתם. עלינו ללמוד לאכול מזונות אלה במתינות למרות שההיסטוריה האבולציונית שלנו איננה מקלה עלינו למידה זו.   עלינו לבסס תרבות אכילה נינוחה שמעודדת הנאה והתענגות ממזון גם ברמה התחושתית.

פיתוח מערכת יחסים ושפה חדשה של אכילה צריכה להתבסס על הגברת הרגישות לתחושות רעב, שובע ומלאות. עלינו ללמוד לזהות איתותים פיזיולוגיים של רעב בגופינו, לזהות את מורכבות תחושת השובע  ולזהות מתי להפסיק בצריכת המזון. זה אולי נשמע פשוט אך למעשה הרבה יותר מורכב. והכי חשוב אפשרי!

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    ההשפעה של גלולות למניעת הריון על פרופיל השומנים בנערות (J Adolescent Health)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Adolescent Health עולה קשר בלתי-תלוי בין שימוש בגלולות למניעת הירון ובין פרופיל השומנים וכן בשינויים בפרופיל השומנים עם הזמן בנערות בריאות. שינויים אלו חשובים במיוחד בנערות עם גורמי סיכון להפרעות בפרופיל השומנים או גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלולות למניעת […]

  • מנות דחף של חיסון כנגד קורונה עשויות לקצר את המחזור החודשי בנערות (J Adolescent Health)

    מנות דחף של חיסון כנגד קורונה עשויות לקצר את המחזור החודשי בנערות (J Adolescent Health)

    מנת דחף של חיסון כנגד קורונה מלווה במחזורי ווסת קצרים יותר בנערות מתבגרות במהלך ארבעת החודשים לאחר קבלת החיסון, בפרט באלו שהיו בשלב הפוליקולארי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Adolescent Health. החיסון לא השפיע על הדימום, כאב, או תסמינים אחרים של המחזור החודשי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיווחים אודות שינויים במחזור […]

  • ניטור מרחוק של לחץ הדם לאחר לידה משפר היענות לטיפול ומפחית אשפוזים (Obstetrics & Gynecol)

    ניטור מרחוק של לחץ הדם לאחר לידה משפר היענות לטיפול ומפחית אשפוזים (Obstetrics & Gynecol)

    ניטור ומעקב מרחוק אחר נשים עם יתר לחץ דם לאחר היריון מלווה בשיעור נמוך יותר של אשפוזים חוזרים לבית החולים והיענות גבוהה יותר לטיפול לפי הקווים המנחים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו Obstetrics & Gynecology. בקרב נשים שלקחו חלק בתכנית מעקב זו תועדה שכיחות גבוהה יותר של תיעוד מדידות לחץ דם לאורך עשרה ימים […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות אכילה (J Clin Endocrinol Metab)

    תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות אכילה (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (Polycystic Ovary Syndrome,או PCOS) סיכון מוגבר להפרעות אכילה מסוימות, כולל בולימיה נרבוזה, הפרעות אכילה בולמוסית ואכילה לא-מסודרת, ללא תלות במשקל גופן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית קטנה ומטה-אנליזה הדגימו סיכון מוגבר להפרעות אכילה מכל-סוג […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה