סטודנטים

האם הוספת סידן למוצרי המזון מועילה או מסוכנת? /מאת עורך מדור קרדיולוגיה, פרופ’ שכטר

בעיתון HEART מחודש מאי 2012 פורסם מאמר תצפיתי פרוספקטיבי מקבוצת חוקרים בהידלברג, גרמניה (1) ומאמר מערכת (2): הקשר שבין הוספת סידן במזון ותוספי סידן עם הופעה של אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ותמותה ממחלות לב. 

המחקר מתאר סקר שנערך בהידלברג, גרמניה עם 23,980 משתתפים בגילאים 35-64 שנים ללא מחלות לב וכלי דם ידועים בכניסה למחקר וזמן מעקב ממוצע אחריהם של 11 שנה (1). בזמן המעקב נצפו 354 מקרי אוטם שריר הלב, 260 שבץ מוחי ו-267 פטירות על רקע קרדיווסקולרי.

אוכלוסית המעקב חולקה ל 3 קבוצות בהתאם להערכת תכולת הסידן במזון כולל תוספי סידן שנטלו. נמצא שאלה שצרכו יותר סידן במזון היו בד”כ צעירים יותר, בעלי השכלה גבוהה יותר, פעילים גופנית ופחות שמנים. אולם אלה שנטלו תוספי סידן היו יותר נשים, גיל מבוגר יותר, השכלה נמוכה יותר וחשיפה ארוכה יותר לעישון. לאחר תיקון לגורמי סיכון קרדיווסקולרים, נמצא קשר הפוך ומשמעותי בין כמות הסידן שבמזון ובמיוחד תוספי סידן להופעה של אוטם שריר הלב ( HR של 1.86) אולם לא לשבץ מוחי או מוות מסיבות קרדווסקולריות אחרות. מסקנת החוקרים היתה שעליה בצריכת סידן מהמזון אינה תורמת בהכרח לשיפור קרדיווסקולרי, בעוד שתוספי סידן עלולים להעלות את הסיכון לאוטם שריר הלב.

יש לזכור שמדובר במחקר תצפיתי ולא התערבותי ולכן המנגנונים המסבירים תצפית זו לא נבדקו. למחקר זה חוזק משלו בהיותו מחקר פרוספקטיבי על אוכלוסיה יחסית גדולה ולאורך זמן ממושך יחסית של 10 שנים, אולם גם מספר מגבלות: (1) המחקר התבסס על שאלוני תזונה בכניסה למחקר ולא לאורך ציר הזמן. (2) לא נכללו נבדקים עם מחלות לב בכניסה למחקר. (3) כמחצית הנבדקים לא זיהו בשם את תוסף המינרלים/ויטמינים שנטלו.

הערת העורך:

יותר ויותר אנשים נוטלים תוספי סידן במטרה אחת: למנוע אוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות. השאלה היא אם יש בזה נזק מצטבר למערכת הקרדיווסקולרית ? 

 הפעילות נוגדת השברים של תוספי סידן בסקירות שונות אינה גבוהה ומגיעה ל 10% ירידה בשברים כאשר בודקים שילוב של תכשירי סידן עם ויטאמין D .  במטה אנליזה של BOLLAND נמצא שמתן תוספי סידן ל 1,000 אנשים מבוגרים ל 5 שנים, גורם להוספה של 14חולים עם אוטם בשריר הלב, 10 חולים עם שבץ מוחי ו 13 מקרי מוות בהשוואה לירידה של 26 חולים עם שברים. גם מחקר אחר עם אוכלוסיה צעירה יותר מעלה ממצאים דומים, כך שהעדות היום שתוספי סידן גורמים יותר נזק מתועלת ויש לחפש אמצעים אחרים להפחתת אוסטיאופורוזיס (2).

1. Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC-Heidelberg) Kuanrong Li,  Rudolf Kaaks,  Jakob Linseisen,  Sabine Rohrmann ,Heart 2012;98:12 920-925 Published Online First: 23 May 2012 doi:10.1136/heartjnl-2011-301345

2. Calcium supplements: bad for the heart? Ian R Reid,  Mark J Bolland Heart 2012;98:12 895-896 doi:10.1136/heartjnl-2012-301904

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה