החברה להשמנה והאיגוד לרפואה פנימית בגילוי דעת על הקריאות לבטל המיסוי על השתייה הממותקת

שתייה ממותקת

ראשי הרפואה הפנימית ורפואת ההשמנה פרסמו היום גילוי דעת חריף בתגובה לכוונת פוליטיקאים חרדים לבטל את העלאת המיסוי על משקאות ממותקים.

ראשי האיגודים המקצועיים קוראים לפוליטיקאים החרדים לבקר במחלקות הפנימיות, במרפאות הסוכרת ובמרפאות לטיפול במחלת ההשמנה.

הם מסבירים ש”כשתגיעו, תוכלו להבין מהו פיקוח נפש. תגלו מקרוב כי בריאות הציבור היא מעבר להיבטי פלגנות בפוליטיקה, וכי רעיון ביטול מיסוי השתיה הממותקת – חייב להגנז!”

להלן גילוי הדעת:

 

הקריאות לבטל את המיסוי על השתייה הממותקת הן ביטוי לחוסר הבנת ההשפעה המזיקה של  הצריכה המוגברת של  סוכר וקלוריות שבמשקאות הממותקים  על הבריאות.
יתר על כן, הן מבטאות את הפגיעה האנושה ברפואה המונעת בישראל, וזניחת המחויבות הבסיסית של  המדינה לבריאות אזרחיה.

אין מחלוקת על העובדה כי הוספת סוכר למשקאות מזיקה לבריאות.
ביחס לעולם המערבי, מצבנו בארץ – בכי רע. ציבור רחב, בעיקר מקרב האוכלוסיות המוחלשות צורך בקביעות משקאות ממותקים, אם בשל חוסר ידע לגבי ההשלכות הבריאותיות של נוהג זה, אם בשל טעמים תרבותיים, או בשל סיבות אחרות.

מחקרים מלמדים, כי המשקאות הממותקים אחראים לכשליש, ואף יותר, מצריכת הסוכר המוסף (שאינו ממקור טבעי) בתפריט היומי של רבים מאזרחי המדינה, והתוצאות – קשות.
בין היתר, התפשטות מגיפות השמנה והסוכרת (מובן שיש ביניהן קשר הדוק).

כרבע מהציבור הישראלי לוקה בהשמנה. ישראל היא המדינה השלישית מבין 44 מדינות בהן רווח עודף משקל במבוגרים, והחמישית בילדים.
למעלה מחצי מיליון אזרחיה חולים בסוכרת.
שיעורי התחלואה כה גבוהים, עד שהמדינה מתקשה לשאתם על כתפיה. הדבר מהווה עול כבד על מערכת הבריאות, כשמדובר בתחלואה גבוהה מסיבוכי סוכרת ומשלל מחלות כרוניות אחרות (יתר לחץ דם, פגיעה בלב ובכלי הדם, אי ספיקת כליות, שבץ מוחי ועוד).

עד היום, למדינת ישראל אין מדיניות ברורה ופעילה להתמודדות עם השלכות הצריכה העודפת של הסוכר המוסף על ידי חלקים נרחבים בציבור.
דווקא מיסוי המשקאות הממותקים (כמו גם, סימון המזון) – הם בין הצעדים המשמעותיים הראשונים ההצהרתיים לשינוי הרגלי חיים לא בריאים באוכלוסייה.

יש להדגיש, מיסוי המשקאות הממותקים אינו מטרה, עונש או גזירה, אלא נועד להפחית את צריכתם, ובטווח הארוך להביא לשיפור במדדי הבריאות של אזרחי המדינה.

אנו, החתומים מטה, קוראים לחברי הכנסת ולשרים, המבקשים לבטל את המיסוי על השתייה הממותקת, לפקוד את השטח: לבקר במרפאות סוכרת, במרפאות הטיפול במחלת  ההשמנה, להגיע אלינו לביקורים במחלקות הפנימיות בבתי החולים ובאחרות (נוירולוגיה, דיאליזה, קרדיולוגיה ועוד), כדי להיווכח מקרוב בתוצאות העגומות של התחלואה, הנובעת מצריכת יתר של סוכר.

אנו משוכנעים כי הכרת הנתונים מהמרפאות ומבתי החולים – תלמד כי מדובר בפיקוח נפש, וכי הרעיון הלא אחראי לבטל את המיסוי על המשקאות הממותקים, תוך המשך עידוד השימוש בו – חייב להיגנז.

בריאות הציבור היא מעבר להיבטים של פלגנות, היא מאחדת את כל שדרות העם.  לחולי אין העדפה למגזר זה או אחר. הבריאות היא מעל לפוליטיקה.

 

על החתום:

פרופ’ אבישי אליס,
מנהל מחלקה פנימית ג’ המרכז הרפואי רבין – בלינסון ויו”ר האיגוד לרפואה פנימית
פרופ’ נמרוד מימון,
מנהל מחלקה פנימית ב’ המרכז הרפואי סורוקה, מנהל החטיבה הפנימית ומזכיר האיגוד לרפואה פנימית

פרופ’ הווארד עמיטל,
מנהל המחלקה הפנימית ב’ והמכון האוטואימוני, המרכז הרפואי שיבא תל השומר וגזבר האיגוד לרפואה פנימית

ד”ר דרור דיקר,
מנהל מחלקה פנימית ד’, המרכז הרפואי בלינסון – השרון ויו”ר החברה הישראלית לחקר ולטיפול בהשמנה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה