מחקר על בסיס נתונים מה-UK Biobank מצא שחסר בוויטמין D מעלה סיכון לתמותה ועליה, אפילו קלה, ברמות יכולה להפחית סיכון זה.
ברקע למחקר, שפורסם ב–Annals of Internal Medicine, מסבירים החוקרים כי רמות נמוכות של ויטמין D נמצאו קשורות לעליה בתמותה, אך אין מספיק מחקרים אקראיים שכללו משתתפים עם מחסור חמור.
מטרת המחקר היתה להעריך ראיות גנטיות לקשר סיבתי של רמות ויטמין D נמוכות עם תמותה. שימוש בחיזוי גנטי איפשר להעריך את הקשר בין מחסור חמור ותמותה, דבר שלא ניתן לבצע במחקרים קליניים אקראיים מסיבות אתיות.
החוקרים השתמשו בנתוני ה- UK Biobank. קבוצת הקוהורט הפרוספקטיבית כללה משתתפים מבריטניה שגוייסו בין השנים 2006 ו-2010. נכללו 307,601 משתתפים לבנים ממוצא אירופאי בגילאים 37-73, עם נתונים לגבי רמות 25-hydroxyvitamin D ונתונים גנטיים.
בוצעה הערכה של רמות 25-(OH)D לפי חיזוי גנטי על ידי שימוש ב-35 וריאנטים של 25-(OH)D. נאספו נתונים של תמותה מכל סיבה ותמותה מסיבות ספציפיות (מחלות קרדיו-וסקולריות (CVD), ממאירות ומחלות נשימתיות) לפי דיווחים עד יוני 2020. בוצע ניתוח נתונים בשיטת רנדומיזציה מנדליאנית לא-לינארית.
תוצאות המחקר הראו שבמשך 14 שנות המעקב היו 18,700 מקרי תמותה. הקשר בין רמות 25-(OH)D לפי חיזוי גנטי לבין תמותה מכל סיבה נמצא כ- L-shaped association ( Pnon-linear <0.001), והסיכון לתמותה ירד בצורה חדה עם עליה ברמות ויטמין D עד 50 nmol/L. הקשר נמצא משמעותי סטטיסטית גם עם תמותה מסיבות ספציפיות – ממאירויות, CVD ומחלות נשימתיות (P ≤ 0.033 עבור כל התוצאים). הסיכון לתמותה מכל סיבה לפי ניתוח גנטי הוערך בעליה של 25% למשתתפים עם רמות 25-(OH)D של 25 ננומול/ליטר לעומת רמות של 50 ננומול/ליטר (יחס הסיכויים odds ratio 1.25, רווח בר סמך 95% של 1.16-1.35).
התוצאות תומכות בקשר סיבתי בין רמות ויטמין D נמוכות ותמותה. החוקרים מסבירים שיש צורך במחקרים נוספים כדי לזהות אסטרטגיות להגעה ליעד של רמות ויטמין D מעל 50 ננומול/ליטר, לפי המלצות ה-National Academy of Medicine ולהפחית סיכון לתמותה.
Ann Intern Med October 24, 2022
לכתבה ב-Medscape
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!