חסר בוויטמין D מעלה סיכון לתמותה – מחקר רנדומיזציה מנדליאנית (Ann Intern Med)

מחקר על בסיס נתונים מה-UK Biobank מצא שחסר בוויטמין D מעלה סיכון לתמותה ועליה, אפילו קלה, ברמות יכולה להפחית סיכון  זה.

ברקע למחקר, שפורסם בAnnals of Internal Medicine, מסבירים החוקרים כי רמות נמוכות של ויטמין D נמצאו קשורות לעליה בתמותה, אך אין מספיק מחקרים אקראיים שכללו משתתפים עם מחסור חמור.

מטרת המחקר היתה להעריך ראיות גנטיות לקשר סיבתי של רמות ויטמין D נמוכות עם תמותה. שימוש בחיזוי גנטי איפשר להעריך את הקשר בין מחסור חמור ותמותה, דבר שלא ניתן לבצע במחקרים קליניים אקראיים מסיבות אתיות.

החוקרים השתמשו בנתוני ה- UK Biobank. קבוצת הקוהורט הפרוספקטיבית כללה משתתפים מבריטניה שגוייסו בין השנים 2006 ו-2010. נכללו 307,601 משתתפים לבנים ממוצא אירופאי בגילאים 37-73, עם נתונים לגבי רמות 25-hydroxyvitamin D ונתונים גנטיים.

בוצעה הערכה של רמות 25-(OH)D לפי חיזוי גנטי על ידי שימוש ב-35 וריאנטים של 25-(OH)D. נאספו נתונים של תמותה מכל סיבה ותמותה מסיבות ספציפיות (מחלות קרדיו-וסקולריות (CVD), ממאירות ומחלות נשימתיות) לפי דיווחים עד יוני 2020. בוצע ניתוח נתונים בשיטת רנדומיזציה מנדליאנית לא-לינארית.

תוצאות המחקר הראו שבמשך 14 שנות המעקב היו 18,700 מקרי תמותה. הקשר בין רמות 25-(OH)D לפי חיזוי גנטי לבין תמותה מכל סיבה נמצא כ- L-shaped association ( Pnon-linear <0.001), והסיכון לתמותה ירד בצורה חדה עם עליה ברמות ויטמין D עד 50 nmol/L. הקשר נמצא משמעותי סטטיסטית גם עם תמותה מסיבות ספציפיות – ממאירויות, CVD ומחלות נשימתיות (P ≤ 0.033 עבור כל התוצאים). הסיכון לתמותה מכל סיבה לפי ניתוח גנטי הוערך בעליה של 25% למשתתפים עם רמות 25-(OH)D של 25 ננומול/ליטר לעומת רמות של 50 ננומול/ליטר (יחס הסיכויים  odds ratio 1.25, רווח בר סמך 95% של 1.16-1.35).

התוצאות תומכות בקשר סיבתי בין רמות ויטמין D נמוכות ותמותה. החוקרים מסבירים שיש צורך במחקרים נוספים כדי לזהות אסטרטגיות להגעה ליעד של רמות ויטמין D מעל 50 ננומול/ליטר, לפי המלצות ה-National Academy of Medicine ולהפחית סיכון לתמותה.

Ann Intern Med October 24, 2022

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה