מחלות זיהומיות

מהם המאפיינים של אספרגילוזיס בקרב חולים עם מחלה ריאתית? (מתוך כנס WAO)

מאת ד”ר בן פודה שקד

בהרצאת אורח אשר הוצגה בכנס השנתי של ה-World Allergy Organization (WAO) ציין מומחה בתחום כי זיהום ב-Aspergillus מופיע בכ-10% מהחולים עם ברונכיאקטזיס, וכי לפתוגן מנגנון הגנה-עצמית ייחודי כנגד הפאגוציטים, המאפשר לו לשרוד ברקמת הריאה.

המומחה מזכיר כי על הקלינאים להיות מודעים לכך שחולים רבים עם אסתמה, ברונכיאקטזיס או Cystic fibrosis (CF) עלולים להראות פתולוגיה נוספת לצד מחלתם הבסיסית. לדבריו, לזיהוי סיבוכים שכאלה עשויות להיות השלכות קליניות חשובות.

המומחה מדווח כי ההימצאות של Allergic bronchopulmonary aspergillosis (ABPA) בקרב חולים עם ברונכיאקטזיס הינה משתנה אולם נעה על פי רוב בין 1-10%. בהרצאתו, תאר את ניסיונו עם מחלות הקשורות בזיהום זה. לדבריו, סריקות טומוגרפיה ממוחשבת של ABPA מראות ברונכיאקטזיס מרכזי עם תסנינים סביב הסימפונות, היכן שהתחולל הזיהום. ידוע כי אספרגילוס גורם בנוסף למחלות ריאה אחרות, הוא מזכיר, כאשר חלק מהחולים מפתחים אספרגילומות, או אספרגילוזיס פולשני המתפתח לכדי אספרגילומה.

מדוע אספרגילוס גורם למחלות ריאה רבות ושונות? המומחה מסביר כי ישנם פתוגנים פטרייתיים אחרים, דוגמת קנדידה, אשר שכיחים הרבה יותר, אולם אין רואים מקרים של קנדידה החודרת לחללים. אספרגילוס הינו סאפרופיט באדמה המצוי בעיקר בירקות מרקיבים, שם עובר פאגוציטוזה בידי פרוטוזואה. משום כך, אספרגילוס פיתח לדברי המומחה מנגנוני הגנה כנגד הפרוטוזואה, אשר במקרה פועלים גם כנגד הפאגוציטים בריאה האנושית.

לדברי המומחה, הרג האספרגילוס בריאות נמנע בידי מערכת המשלים, אשר מצויה בכמויות רבות בדרכי האוויר של חולי אסתמה וברונכיאקטזיס. שיעורים גבוהים אלו של משלים מונעים מהריאה להתמודד עם האספרגילוס, הוא מבהיר.

המומחה מזכיר כי בבריטניה, הנחיות הטיפול בחולים עם ברונכיאקטזיס כוללות המלצה לפיה על חולים אלו לעבור בדיקות סקר ל-ABPA, אם כי המלצה זו מתבססת על ראיות בדרגה D בלבד. לפיכך, הוא מציע כי יש לשמור על רמה גבוהה של חשד ביחס לאספרגילוזיס. בנוסף, מציין המומחה כי ABPA ניתן לזיהוי על פי נוכחותו של ברונכיאקטזיס מרכזי, תבחינים עוריים חיוביים לאספרגילוס, רמות כוללות גבוהות של IgE ורמות גבוהות של IgE ספציפי כנגד אספרגילוס.

לעיתים קרובות, ממליצים במאמרי סקירה בנושא כי ניתן לטפל ב-ABPA באמצעות קורטיקוסטרואידים פומיים רגילים, אולם המומחה מטיל ספק ביעילות גישה זו, שכן המלצה זו מתבססת למעשה על סדרת מקרים של חולים עם ABPA אשר נטו להיות בעלי דרגה חמורה של ABPA. לפיכך, המומחה אינו בטוח אם יש לכך רלוונטיות לחולים עם צורות קלות יותר של המחלה. בנוסף, הוא מציין כי באותה סדרת מקרים פעמים רבות לא היה שימוש בסטרואידים נשאפים או בתכשירים אנטיפטרייתיים.

המומחה מוסיף כי הראיות בעלות האיכות הגבוהה ביותר התייחסו לשימוש בתכשירים מקבוצת ה-Azoles, ובייחוד ל-Itraconazole. הוא מזכיר סקירת Cochrane אשר בחנה את השימוש ב-Azoles בחולים עם ABPA, אשר הראתה לדבריו כי החרפות של המחלה המצריכות סטרואידים ירדו משמעותית בשיעורן מ-1.3 ל-0.4 לחולה. בנוסף, החולים הראו סבירות רבה יותר לרמה נמוכה של IgE.

עם זאת, המומחה מזהיר כי תכשירים מקבוצת ה-Azoles מפריעים למטבוליזם של סטרואידים, ולפיכך מייעץ לקלינאים להיות מודעים לכך שהשימוש המשולב בשניהם עלול לגרום לדיכוי אדרנוקורטיקלי.

המומחה מציין כי הוא עצמו נוהג לטפל ב-ABPA באמצעות טיפול משולב הכולל סטרואידים נשאפים במינון גבוה ועל פי רוב ניסיון טיפולי ב-Itraconazole למשך שלושה חודשים, ולאחר מכן ניטור קפדני אחר התגובה הקלינית וביצוע בדיקות לתפקודי כבד. באם ישנו שיפור בתסמינים ובתכיפות החרפות המחלה, ואין עדות לרעילות כבדית, הרי שימשיכו בטיפול זה.

קיימים כיום גם תכשירים אנטיפטרייתיים חדשים יותר, מזכיר המומחה, ובעיקרם Voriconazole ו-Posaconazole, ואולם אלו הן תרופות יקרות ועדיין לא ברורה יעילותן בטיפול ב-ABPA.

בנוסף, מדגיש המומחה כי ישנה חשיבות לטיפול בברונכיאקטזיס לצד הטיפול באספרגילוס. לדבריו, לצד ההחרפות הנגרמות כתוצאה מהאספרגילוס, הרי שהחולים חווים גם החרפות בשל זיהומים חיידקיים, כך שיתכן ויזדקקו לתכשירים אנטיביוטיים הניתנים בנבולציה ול-Azithromycin.

בניגוד לחלק מההמלצות ביחס לשימוש בסטרואידים פומיים רגילים, מנסה המומחה לדבריו להגביל את השימוש בהם בהקשר של החרפות המחלה בחולים עם זיהומים פחות חמורים. חולים אלו מסתדרים היטב תחת טיפול בסטרואידים נשאפים ובתכשירים אנטיפטרייתיים, הוא מסביר, ואולם יש בטיפולו חולים מסוימים אשר לא ניתן לחסוך בהם את הטיפול בסטרואידים פומיים.

מצב של ABPA עשוי להופיע בנוסף גם בקרב חולי CF, מזכיר המומחה, אם כי ערכי ההיארעות בהקשר זה תלויים בקריטריונים האבחנתיים. ישנה לדבריו עדות לכך שקולוניזציה על ידי אספרגילוס למעשה מחמירה את פרוגנוזת המחלה.

בהקשר זה מצטט המומחה שני מחקרים גדולים אשר בחנו את ההיארעות של ABPA ב-CF, האחד אמריקאי ובו דווחה היארעות של 2%, והשני אירופאי ובו דווח על היארעות של 7.8%. הוא מזכיר כי בשנת 2001 נערכה פגישת קונצנזוס בנושא ABPA ב-CF מטעם ה-Cystic Fibrosis Foundation, ולאורה מציין כי על הקלינאים לחשוד ב-ABPA בחולי CF שגילם עולה על 6 שנים. ההמלצה שעלתה באותו כנס הייתה כי יש למדוד את רמות ה-IgE הכוללות מדי שנה, ובאם אלו גבוהות מ-500 U/Ml, יש לבצע תבחינים עוריים.

על פי החלטות הקונצנזוס, איבחון של ABPA כולל שינוי בתסמינים אשר אינו ניתן ליחוס לגורם אחר, עלייה ברמות ה-IgE הכוללות, תבחין עורי חיובי לאספרגילוס וכן נוגדן IgE ספציפי לאספרגילוס או לחילופין תסנין חדש בצילום חזה או בסריקת CT. הדבר אינו קל לדברי המומחה מאחר וחולים אלו סובלים מזיהומים חוזרים ומתסנינים חדשים, ועל כן ההחלטה שמא המדובר בזיהום חיידקי או ב-ABPA עשויה להוות אתגר.

המומחה מוסיף כי רבות מהראיות עליהם מבססים הקלינאים את החלטותיהם הקליניות הינן בעלות איכות ירודה. לטענתו, יש צורך בהמשך המחקר ביחס לשימוש ב-Azoles בברונכיאקטזיס וב-CF.

מומחה נוסף מתחום האלרגיה אשר נכח בכנס ציין כי יש לשקול את האפשרות האבחנתית של אספרגילוס כאשר ניצבים בפני אסתמה קשה לטיפול או רינוסינוסיטיס קשה לטיפול, על פי רוב פוליפואידית באופיה. בחולה עם שניהם גם יחד, הוא מוסיף, המדובר במה שהוא מכנה ‘שלושת ה-As‘: אספרגילוס, אספירין (מחלה נשימתית המוחרפת בעקבות אספירין) ו-ANCA, זה האחרון מתוך מחשבה על Churg-Strauss syndrome.

מדי פעם נתקלים ב-ABPA, מוסיף האלרגולוג, אולם בדרך כלל כמצב הנלווה לסינוסיטיס פטרייתית אלרגית, ולפיכך הוא סבור כי יתכן והמדובר באותה הפתולוגיה אולם בדרכי הנשימה העליונות. העובדה כי מחלת הסינוסים והזיהום באספרגילוס עשויים להתקיים זה לצד זה לא תמיד נשקל, הוא מציין. הקשר עם פעילות האספרגילוס באדמה הינו מנגנון מרתק לזיהום, מוסיף המומחה.

לבסוף, מציין המומחה כי מקרי תמותה באסתמה נוטים להיות עונתיים, עם שיא לקראת סוף עונת הקיץ. הסברה לפיה אלו הם חולים אשר עוברים ריגוש בעקבות חשיפה לפטריה הולכת ונעשית רווחת לדבריו.

מתוך הכנס השנתי של ה-World Allergy Organization (WAO) אשר נערך בדובאי בחודש דצמבר 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • כמחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות חרדה (CHEST)

    כמחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות חרדה (CHEST)

    קרוב למחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות מצוקה רגשית ומספר דומה סובל מחרדה כללית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אבחנה אקראית של קשריות ריאתיות מלווה בשכיחות גבוהה של מצוקה רגשית; למרות שזו לרוב מסווגת בדרגה קלה […]

  • טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP (או Continuous Positive Airway Pressure) בנשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בירידה משמעותית בשיעורי סוכרת הריונית ובירידה ניכרת בסיכון לקדם רעלת היריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שישה מחקרים שכללו 809 נשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה במטרה לקבוע […]

  • האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס SLEEP עולה כי אירועי היפוקסמיה ועומס היפוקסי משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלולים להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 403 מבוגרים (גיל חציוני של 74 שנים; 52% נשים) עם היסטוריה של סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ונתוני […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Ensifentrine  כטיפול אחזקה למחלת ריאות חסימתית כרונית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Ensifentrine  כטיפול אחזקה למחלת ריאות חסימתית כרונית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Ensifentrine, מעכב PDE-3 ו-PDE-4, לטיפול במבוגרים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD). המומחים מסבירים כי Ensifentrine הינו תכשיר מרחב סמפונות ונוגד-דלקת שאינו סטרואיד, המיועד לשמש כטיפול אחזקה לחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי […]

  • מחלת ריאות אינטרסטיציאלית (JAMA, CME)

    מחלת ריאות אינטרסטיציאלית (JAMA, CME)

    סקירה זו שפורסמה ב-JAMA כוללת את הראיות העדכניות הנוגעות לאסטרטגיות האבחון והטיפול במחלת ריאות אינטרסטיציאלית, החיוניות לשיפור תוצאות המטופלים. מתוך מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב, גליון מס' 1

  • ההשפעה של פעילות דלקת מפרקים שגרונית על חומרת מחלת ריאות אינטרסטיציאלית נלווית (Arthritis Research & Therapy)

    ההשפעה של פעילות דלקת מפרקים שגרונית על חומרת מחלת ריאות אינטרסטיציאלית נלווית (Arthritis Research & Therapy)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy עולה כי לדרגת פעילות דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) השפעה משמעותית על חומרת מחלת ריאות אינטרסטיציאלית, הן מבחינה הדמייתית והן מבחינה פיזיולוגית, בחולים עם מחלת המפרקים ומחלת הריאות. הפרעה בתפקוד הריאתי משפיעה לרעה על הישרדות חולים עם מחלת ריאות אינטרסטיציאלית משנית לדלקת מפרקים שגרונית (RA-ILD) ולכן […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את החיסון של חברת מודרנה כנגד RSV (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את החיסון של חברת מודרנה כנגד RSV (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיעה על אישור mRESVIA של חברת מודרנה (mRNA-1345), חיסון המיועד לשמש כנגד זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus). החיסון המבוסס על רנ”א שליח מאושר למבוגרים בגילאי 60 שנים ומעלה במטרה למנוע מחלה בדרכי נשימה תחתונות משנית לנגיף RSV. מדובר בחיסון השלישי המאושר כנגד RSV בשנה האחרונה, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה