מחלות זיהומיות

מתן מרשם לתרופות אנטי-פסיכוטיות לקשישים מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Br J Gen Pract)

מניתוח הנתונים מהרשומות הרפואיות בבריטניה עולה קשר בין מתן מרשם לטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות לקשישים ובין סיכון מוגבר לאבחנה של דלקת ריאות.

מחקרים קודמים הציעו קשר בין נטילת תרופות אנטי-פסיכוטיות ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, והחוקרים בחנו את הקשר האפשרי הנ”ל באמצעות נתוני IMS Health Disease Analyzer, הכוללים נתונים אודות למעלה משני מיליון חולים ממרפאות כלליות בבריטניה. באמצעות מאגר נתונים זה, החוקרים בחנו את הקשר הזמני בין מרשם לתרופות אנטי-פסיכוטיות קונבנציונאליות ואטיפיות ובין אבחנת דלקת ריאות ומצבים אחרים. בניגוד למחקרים דומים אחרים, הם נעזרו בטכניקה אחרת לניתוח הקשר הזמני בין השניים מתן מרשם לתרופה הרלבנטית, ותיעוד של אבחנה של זיהום חד בחזה. חולים מעל ומתחת לגיל 65 נבדקו בנפרד.

התוצאות מצביעות על עליה פתאומית בתיעוד מונחים הקשורים לדלקת ריאות עם תרופות אנטי-פסיכוטיות, עליה שלא זוהתה עם תרופות אחרות, ותועד בקשישים ולא בצעירים. העלייה בכל האבחנות הקשורות לדלקת ריאות הייתה גדולה יותר לאחר מתן מרשם לטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות, בהשוואה למרשם לתרופות אנטי-פסיכוטיות קונבנציונאליות, אולם האבחנה של ברונכופניאומניה עלתה לאחר מתן מרשם לשני הטיפולים. החולים שהיו מעורבים היו מבוגרים מאוד חציון גיל של 83-85 שנים. לא תועדה עליה בשיעור הזיהומים בבית החזה לאחר מתן מרשם לתרופות אנטי-פסיכוטיות בצעירים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מניתוח הנתונים עולה קשר בין מתן מרשם לטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות, בעיקר תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות, ובין שכיחות מוגברת של אבחנת זיהומים בבית החזה. הם מציינים מספר מגבלות למחקר, דוגמת החולשה של מחקרים תצפיתיים. עם זאת, הם קובעים כי בשילוב עם תוצאות מחקרים קודמים, ייתכן כי מדובר בקשר סיבתי.

Br J Gen Pract 2010; 60: e385-94

לידיעה ב-NELM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה