גנטיקה

בדיקות סקר מולקולאריות מפחיתות את הצורך בציסטוסקופיה (מתוך הכנס השנתי ה-27 מטעם ה-European Association of Urology)

פרוטוקול בדיקת סקר לסרטן שלפוחית השתן, המבוסס על שילוב של ארבעה סמנים מולקולאריים , מפחית את הצורך בציסטוסקופיה בשיעור של 75%, בהשוואה לבדיקות שתן פשוטות, כך עולה מתוצאות פרויקט Bladder Cancer Urine Market Project. הממצאים הוצגו במסגרת הכנס השנתי ה-27 מטעם ה-European Association of Urology.

החוקרים מצאו כי עם פרוטוקול סדרתי לבדיקת סקר לסרטן שלפוחית השתן (בדיקת שתן ולאחריה בדיקת סקר לסמנים מולקולאריים ולאחר מכן ציסטוסקופיה אם התוצאות אינן חד-משמעיות) הפחית משמעותית את מספר ההמלצות להשלמת ציסטוסקופיה, עם פספוס של מעט מאוד מקרי ממאירות.

החוקרים טוענים כי סמנים מולקולאריים עשויים לייעל את בדיקות הסקר לסרטן שלפוחית השתן, אך ככל הנראה רק בקבוצות בסיכון-גבוה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם ניתן לשפר את האבחנה באמצעות ציסטוסקופיה בעזרת שיטות מודרניות של סמנים מולקולאריים. 88% מבין 1984 הגברים במחקר (כולם מעל גיל 50) ערכו בדיקות שתן ביתיות כל יום, במשך שבועיים, וב-23.5% התקבלה תשובה חיובית לנוכחות דם בשתן. גברים אלו הוזמנו להמשך בירור וסיפקו דגימות לבדיקת סמנים מולקולאריים.

נערכו בדיקות לארבעה סמנים מולקולאריים: NMP22, בדיקה מוכחת עם רגישות וסגוליות נמוכות; מוטאציה ב-FGFR3, המזהה ממאירויות של שלפוחית השתן עם פרוגנוזה טובה; ניתוח Microsatellite, שהוא שילוב של 20 בדיקות גנטיות; ובדיקה לזיהוי שינויים אפיגנטיים.

מבין הגברים שעברו בדיקות סמנים מולקולאריים, ב-1.2% התקבלו תשובות חיוביות ולכן עברו ציסטוסקופיה. השימוש בסמנים מולקולאריים הפחית את הצורך בציסטוסקופיה בשיעור של 75%.

מבין 71 הגברים שעברו ציסטוסקופיה, 4 אובחנו עם סרטן שלפוחית שתן מוקדם ועוד זוהה מקרה אחד של סרטן הכליה. מבדיקת המאגר לאחר שנה אחת עלה כי באופן זה פספסו החוקרים מקרה אחד של סרטן שלפוחית השתן ומקרה אחד של סרטן הכליה.

מדובר בשיעור נמוך מאוד של ציסטוסקופיה, בהשוואה למחקרים קודמים. הפרוטוקול הפחית את הצורך בציסטוסקופיה וזיהה גידולים בשלבים מוקדמים, עם אפשרות לריפוי. ללא סמנים מולקולאריים אלו, במידה והיינו רוצים לסקור את כל האוכלוסייה, אזי היה צורך לערוך מספר אדיר של בדיקות ציסטוסקופיה, עובדה שאינה מתקבלת על הדעת מבחינת מאזן עלות-תועלת.

למרות האמור לעיל, ביצוע הפרוטוקול ברמת האוכלוסייה כולה אינו-מעשי. ניתן להתמקד בקבוצות בסיכון גבוה, דוגמת מעשנים; בקבוצות אלו תועדה במחקר שכיחות גבוהה יותר של בדיקות שתן חיוביות (יחס סיכויים של 1.47). קבוצה נוספת של מטופלים בסיכון גבוה לסרטן שלפוחית השתן כוללת עובדים בתעשיית המתכות הכבדות.

שימוש נוסף לבדיקות אלו עשוי להיות במדינות דוגמת סין, שם שיעורי היארעות גבוהים מאוד של סרטן שלפוחית השתן, או בחלק מהמדינות באפריקה, בהן שכיחות גבוהה של זיהומי סכיסטוסומיאזיס.

מתוך הכנס השנתי ה-27 מטעם ה-European Association of Urology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה