רפואה משלימה

תזונה וצבא/מאת דורית אדלר, עורכת מדור ”מחנכי סוכרת”

במהלך סוף השבוע פנה אלי ידיד אשר בנו נמצא בטירונות באחת מיחידות החי”ר. בנו היה ספורטאי אשר מורגל במאמצים פיזיים. לדברי הבן, החיילים אינם מקבלים מספיק מזון. השבוע חיו על מנות קרב ( מובן שזה חלק מהאימונים ומובן שאמורות לספק את מכלול הצרכים התזונתיים היומיים של החיילים) לדבריו לא היה מספיק ובמהלך השבוע האחרון איבד מעל  2 ק”ג ממשקלו. עוד סיפר החייל כי אסור להם להביא מזון כלשהו מהבית ואם יביאו ירותקו שבת. אפשר להבין כי יש מצבים בהם הצבא רוצה לשמור על שיוויון, אבל אז האחריות שלו על תזונת החיילים, הנה מוחלטת.

דיווחים דומים על שבועות ארוכים בהם התפריט מבוסס ימים מרובים על נקניקיות ושוב נקניקיות, העדר יוגורטים או אפילו לבן מהתפריט ועוד ועוד, קבלתי גם מחיילים מיחידות חי”ר אחרות ולא באופן חד פעמי.

חשוב לי להדגיש כי החלטתי להעלות את הבעייה על הכתב לאור חשיבותה, אבל לא בדקתי ובודאי לא הוסמכתי לבדוק נושא זה לעומק. יחד עם זאת כאשת מקצוע בתחום התזונה וכאזרחית אכפתית

חשוב להאיר את חשיבות התזונה בכלל ובצבא בפרט. העובדה שהצבא אחראי על בריאות החיילים ובתוך כך על תזונתם, הנה בעלת השלכות מרחיקות לכת.

התזונה מוכחת כיום כמרכיב מרכזי בהיווצרות כ 60% מהתחלואים המרכזיים או לחילופין במניעתם. כמובן העובדה שהצבא אחראי על תזונת החיילים משמעותה שעליו להבטיח שתזונת החיילים תספק את מכלול הרכיבים התזונתיים בהתאם להמלצות העולמיות, על בסיס יומי! זאת באמצעות סל מזון בריא גם הוא, בהתאם להמלצות ואלה כמובן צריכות לתת מענה לעומסי הפעילות הגופנית. האחריות של הצבא דומה למעשה לאחריות יצרן המייצר “מזון כולי” מזון המספק את מכלול הרכיבים התזונתיים, אשר בהעדר ולו גם אחד מהם, עלולה להפגע בריאות הניזונים מהם. תפריט החיילים לצורך העניין הינו “תפריט כולי” ואם התפריט חסר, בהכרח הדבר יפגע בבריאות החיילים אם כחסר מיידי ( אשר עלול לפגוע בתפקוד המיידי ) או כחסר מצטבר אשר עלול להתבטא בהמשך. מצבים חוזרים ונשנים של חסר מזון חלקי, תפריט לא מגוון או לחילופין תפריט המבוסס על מזונות אשר מוכחים כמזיקים (כדוגמת נקניקיות) מהווים סיבה לדאגה ולטיפול מעמיק בנושא, אשר יבטיח שכל החיילים יקבלו תזונה בריאה ומספקת.

ייתכן שבסיס התפריט אולי מאוזן, אבל למובילי הצבא וחיל הרפואה אחריות לוודא שבראש ובראשונה החיילים הקרביים, אלה שבמהלך שנות שרותם מגיעים מעט הביתה, עומדים בראש המאמץ – גם הגופני ותלויים לגמרי במזון המסופק ע”י הצבא,  יהיו בראש שרשרת המזון ולא באחריתו.

מזון לא מספיק או לא עונה על ההמלצות הבריאותיות (מבחינת מכלול הרכיבים התזונתיים והגיוון) מהווה מרכיב מרכזי המשפיע על איכות התפקוד של החיילים ובודאי על בריאותם בהווה ובעתיד.

דחוף שנושא זה ייקבל את המקום הראוי לו בקרב מובילי הצבא ומובילי הבריאות בצבא, ייבדק מיידית בכל הרמות ותבנה תוכנית המבטיחה אספקת תזונה בריאה, מגוונת ומספקת לכלל החיילים ובראשם לחיילים הקרביים, על בסיס יומי ובר קיימא.  חשוב שדיאטנים ישולבו כגורם מרכזי בבניית התוכנית ויהיו מעורבים כגורם קבוע בפיקוח על יישומה והפיכתה לברת קיימא, בכל היחידות בצבא ובראשם ביחידות הלוחמות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה