רפואה משלימה

מיסוי משקאות ממותקים – מדיניות כגורם מסייע במניעת ההשמנה/מאת דורית אדלר עורכת מדור מחנכי סוכרת

משקאות ממותקים מהווים גורם אשר הוכח כי תורם לעליית הצריכה הקלורית ולהתפשטות מגפת ההשמנה. משקאות אלה התורמים קלוריות ריקות מהסוג שלא היה קיים כלל בטבע בעבר, נמצאו קשורים לעליית הסיכון להשמנה, סוכרת, מחלות לב ומחלות שיניים. שיעורי ההשמנה בכלל העולם הוכפלו ויותר מכך, בעשרות השנים האחרונות ומהווים כיום נטל כלכלי הולך וגדל לרמות המהוות סיבה משמעותית לדאגה של ממשלות.

מחירי המזון האמירו משמעותית בשנים האחרונות, אולם המשקאות הממותקים עלו מעט יחסית לעליית מוצרי המזון האחרים בהם מוצרי חלב, לחם ועוד.

מאמר שהתפרסם השבוע ב Arch Intern Med בחן את השפעת מיסוי המשקאות הממותקים על הרגלי הצריכה שלהם, תוך בחינת ההשפעה של מהלך כזה על שכבות האוכלוסייה השונות. החוקרים בחנו מה תהייה השפעת מיסוי המשקאות הממותקים ברמה של 20% או 40%. מסקנת המחקר הינה שהטלת מיסוי משמעותית ברמות שנבדקו, תוביל להפחתה במשקל בשיעורים של 0.2 ק”ג לשנה ל 0.6 ק”ג לשנה, בהתאם לסוגי המשקאות הממותקים ושיעורי המס. ירידה זו נראית קטנה, אך בתקופה בה אנו במגמת עלייה במשקל, ובהסתכלות עתידית רב שנתית מדובר בעניין מצטבר משמעותי לבריאות הציבור.

ההשפעה כפי שעולה מניתוח הנתונים תנבע בעקר משינויים שיחולו בקרב מעמד הבינוני.

יחד עם זאת עולה כי נטל המס השנתי למשפחה אינו גבוה.

מהלך כזה הינו נכון מהיבטים נוספים ובראש ובראשונה מהעובדה שמדובר על סוג מזון אשר אינו תורם איזושהי תרומה חיובית לבריאות אלא אך ורק רכיבים תזונתיים מזיקים.

כמובן שהקטנת צריכת המשקאות הממותקים מקטינה את הצורך בבזבוז אנרגיה לצורך הובלת מטען הנוזלים ובכך תורם להקטנת הפגיעה בסביבה.

אולם, לאור מגפות ההשמנה והסוכרת על כל תוצאותיהם שהנם בראש ובראשונה תולדה של מגפת התזונה המערבית, יש חשיבות להפוך מיסוי זה להכנסה המיועדת לחינוך תזונתי מקצועי ומובנה והפעלת תוכניות בקרה על המזון המוגש במערכת הציבורית, כפי שהוצע בתוכניות 2020 ומטעם המועצה הלאומית לבריאות האישה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה