רפואה משלימה

הקשר בין ויתור על ארוחת בוקר או צריכה של ארוחות בוקר מסוגים שונים עם צריכת רכיבים ומשקל הגוף בילדים ומתבגרים/סקירת אורח מאת: אורנה לוי (*)

השמנה בילדים היא מגפה בארה”ב, השמנה בילדות ממשיכה גם לבגרות ומגבירה את הסיכון למחלות כרוניות שמופיעות בעיקר באוכלוסיה בעודף משקל או שמנה במבוגרים. ויתור על ארוחת הבוקר מקושר עם מדדי השמנה גבוהים יותר בילדים ובמתבגרים וזה יותר נפוץ היום מאשר בעבר בקבוצת גיל זו.

ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום, בחלקה בגלל התועלת התזונתית, אלו שמוותרים על ארוחת הבוקר יש להם צריכת רכיבים נמוכה יותר של ויטמין A, E, C, B6 ו- B12. כמו גם פולאט, ברזל סידן, זרחן, מגנזיום, אשלגן וסיבים תזונתיים. אצל אלו שמוותרים על ארוחת בוקר יש פחות סיכוי להגיע לצריכה היומית המומלצת של קבוצות המזון כמו ירקות ופירות.

במחקר שלהלן נבדקה השפעת ויתור על ארוחת בוקר או צריכת ארוחת בוקר מסוגים שונים על מדדים שונים בילדים ומתבגרים בארה”ב.

רקע:

מידע המשווה צריכת רכיבים ומדידות אנתרופומטריות בילדים ומתבגרים בארה”ב  אשר מוותרים על ארוחת בוקר או אוכלים סוגים של ארוחת בוקר הוא מוגבל.

מטרה:

לבחון את הקשר בין ויתור על ארוחת בוקר או צריכה של ארוחות בוקר מסוגים שונים לצריכת רכיבים, התאמת רכיבים (להמלצות) ומצב השמנה.

נבדקים:

ילדים בגילאים 9-13 (4320 ילדים) ומתבגרים בגילאי 14-18 (5339 ילדים).

מבנה:

מידע רוחבי מהסקר הלאומי לבריאות ותזונה 1999-2006

שיטות:

דיווח עצמי על צריכת ארוחת בוקר. השתמשו בשאלון תזונתי של 24 שעות על מנת להעריך את צריכת הרכיבים. התבצעה הערכת יחס התאמת הרכיבים למיקרונוטריאנטים (ע”פ ההמלצות) ולאינדקס אנתרופומטרי, נמדדו גובה משקל והיקף מותניים של כל הנבדקים. נבדקו משתנים בין כאלו שמוותרים על ארוחת הבוקר, אלו שאוכלים דגני בוקר וצרכני ארוחות בוקר אחרות.

נבדקים שלא צרכו כל מזון ומשקה מלבד מים בארוחת הבוקר נחשבו בקבוצת “מוותרים על ארוחת הבוקר”, ב”צרכני דגני הבוקר” הוגדרו גם כאלו שאכלו או שתו דברים נוספים מלבד דגני בוקר בארוחת הבוקר. ו”בארוחות בוקר אחרות” הוגדרו אלו שצרכו מזונות או משקאות אחרים בארוחת הבוקר.

תוצאות:

ü                       20% מהילדים ו- 31.5% מהמתבגרים היו מאלו שמוותרים על ארוחת הבוקר.

ü                       35.9% מהילדים ו- 25.4% מהמתבגרים צרכו דגני בוקר, באוכלוסיה זו הייתה צריכה נמוכה יותר של סך שומן וכולסטרול וצריכה גבוהה יותר של פחמימות, סיבים, וחלק מהמיקרו-נוטריאנטים לעומת האוכלוסייה של אלו שויתרו על ארוחת הבוקר ואלו שצרכו ארוחות בוקר אחרות.

ü                       לצרכני דגני הבוקר היה יחס התאמת הרכיבים הגבוהה ביותר ואצל אלו שמוותרים על ארוחת בוקר הנמוך ביותר.

ü                       לילדים ומתבגרים שמוותרים על ארוחת הבוקר היה BMI יותר גבוהה והיקף מותניים גדול יותר לעומת אלו שאוכלים דגני בוקר וצרכני ארוחות בוקר אחרות.

ü                       היארעות ההשמנה (באחוזון 95 ומעלה) היתה גבוהה באלו שמוותרים על ארוחת הבוקר לעומת צרכני דגני הבוקר ואצל מתבגרים בלבד גם ערך ה- BMI היה גבוה יותר באלו שאוכלים ארוחות בוקר אחרות לעומת צרכני דגני הבוקר.

מסקנות:

בילדים ומתבגרים אמריקאים לצרכני דגני בוקר היה פרופיל צריכת נוטריאנטים ומדדי השמנה עדיפים על אלו שמוותרים על ארוחת בוקר או כאלו שצורכים ארוחות בוקר אחרות.

J Am Diet Assoc. 2010;110:869-878


(*)דיאטנית ראשית יוניליוור ישראל

מעוניינים לדון בסוגיות ובשאלות העולות ממחקר זה ? הכנסו לפורום לאנשי מקצועות הרפואה בניהולה של ד”ר סיגל אילת ב-emed healthclub

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה