רפואה משלימה

הנחיות תזונתיות במאה ה- 21 – העת למזון (מתוך ה- JAMA)

הידיעה הוכנה בהמלצתה של דלית וייסמן, עורכת מדור תזונה

לאורך שלוש המאות הקודמות הביאו תגליות תזונתיות לשינויים מרחיקי לכת במניעת מחלות, החל מויטמין C במניעת צפדינה, דרך תיאמין במניעת בריברי, ניאצין במניעת פלגרה, ויטמין D במניעת רככת, ועד ברזל במניעת אנמיה ויוד במניעת זפקת.

לקראת אמצע המאה ה- 20, החלו ההנחיות התזונתיות לשמש לא רק למניעת חסרים תזונתיים, כי אם גם למניעת מחלות כרוניות, דוגמת סוכרת, השמנת יתר, תחלואה קרדיו-וסקולארית וסרטן.

עיקר ההנחיות התזונתיות, גם לקראת סוף המאה ה- 20 התמקדו באבות מזון ומרכיבים תזונתיים עיקריים.  אולם, הגישה עליה התבססו הנחיות לתיקון חסרים תזונתיים, לא הוכחה כה יעילה במניעת מחלות כרוניות.  תרגום מטרות המבוססות על מרכיבים תזונתיים לציבור הודגם כמשימה קשה.

פרט למספר יוצאי דופן (דוגמת שומן מסוג אומגה 3, שומן טראנס או מלח), לרוב מרכיבי התזונה אין השפעה עצמאית רבה וישירה על מחלות כרוניות.

בשונה ממרכיבי תזונה מבודדים, למאכלים ודפוסי אכילה מסוימים השפעה ניכרת על הסיכון למחלות כרוניות, כפי שהדגימו עוקבות פרוספקטיביות ומחקרי ביקורת גדולים.

צריכת פירות, ירקות, דגנים מלאים ואגוזים נקשרת באופן עקבי עם סיכון מופחת למחלות.  צריכת דגים מפחיתה סיכון לתחלואה קרדיו-וסקולארית.  מאידך, בשר מעובד, אוכל מוכן, מזון מהיר ומשקאות ממותקים מעלים סיכון למחלות כרוניות שונות.  השפעות אלו של המזונות משקפות ככל הנראה תרומה מורכבת וסינרגיסטית של מבנה במזון, דרכי הכנתו, תכולת השומנים בו, האינדקס הגליקמי שלו, סוג החלבון בו ועוד.

דפוסי אכילה בריאים שמים דגש על אכילת דגנים מלאים, מזון מעובד מינימאלית, שמן ירקות, עם מעט מזון מעובד או משקאות ממותקים.  דפוסי אכילה שכאלו מביאים, באופן טבעי, לתזונה המכילה פחות מלח, שומן טראנס, שומן רווי, פחמימות מעובדות ותוספות סוכר, ויותר שומנים לא רוויים, סיבים, נוגדי חמצון, מינראלים ופיטוכמיקאלים.

כך, התמקדות במאכלים ולא במרכיבי תזונה מגבירה את הסיכוי לצרוך מרכיבי תזונה בריאים יותר וכך מפחיתה סיכון למחלות כרוניות.

תעשיית המזון נוטה להשתמש בגישת מרכיבי התזונה למטרות שישרתו את האינטרסים שלה.  התעשיות מעשירות מזונות מעובדים דוגמת דגני בוקר ומשקאות ממותקים במרכיבי תזונה נבחרים, וכך מגדירה אותם כמזינים ובריאים.  תכסיסי השיווק הללו אינם מובילים לכל יתרון לבריאות הציבור, ויתרה מכך עלולים אף ליצור נזק.

משמעות מעבר להנחיות המבוססות על מזונות במקום על מרכיבי תזונה אינה זניחת עשורים של מדע תזונתי.  אין להתעלם מדרישות תזונתיות ביולוגיות, אלא להשתמש בהן לטובת ביסוס הנחיות על סמך מזונות, בייחוד בקרב אוכלוסיות או איזורים עם חסרים במזון או חסרים קליניים במרכיבים תזונתיים.

המצב הנוכחי בו הנחיות מבוססות על מרכיבים תזונתיים, מוביל לבלבול, ומסיח את דעת הציבור משיטות יעילות יותר.  כך, הציבור נוטה לחפש מזונות שיכילו מרכיבים תזונתיים מסוימים (אשר לעתים רבות מוספים מלאכותית), במקום לדאוג לתזונה מלאה ואיכותית.

יש להחליף מטרות המכוונות למרכיבי תזונה בכאלו המבוססות על התזונה כולה.  שינוי שכזה יקל על תרגום המשמעויות לציבור, יתאים להתקדמויות מדעיות במניעת מחלות כרוניות, יצמצם תכסיסים של תעשיות המזון ויתקן תפיסות לקויות של הציבור באשר לתזונה בריאה.

JAMA

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    בנשים שקיבלו תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה תועד סיכוי נמוך יותר לחזרה להשלמת בדיקות סקר לממאירות בעתיד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה משלוש מיליון בדיקות סקר ממוגרפיה של למעלה ממיליון נשים בגילאי 40-73 שנים בקרוב למ-200 מרכזים רפואיים ברשת Breast Cancer Surveillance Consortium בין […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה