רפואה משלימה

הגברת צריכת אשלגן תורמת להפחתת לחץ דם/מאמר אורח מאת שרון דבוש חלילי (*)

רובנו מודעים לכך שצריכה עודפת של נתרן מהווה גורם עיקרי ללחץ דם גבוה, אולם  מסתבר שנתרן אינו הגורם היחידי לכך. עם התקדמות המחקרים בנושא לחץ דם, הולך ומתבסס הקשר בין צריכה גבוהה של אשלגן לבין הפחתת לחץ הדם.  מחקר DASH , שבו נבדקה השפעתה של התזונה בשלמותה על לחץ הדם, הצליח להוכיח כי הטיפול ביתר לחץ דם צריך לכלול התייחסות לעוד מרכיבים תזונתיים מלבד הנתרן. בין הרכיבים שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה על לחץ הדם היה גם המינרל אשלגן ( 1). גם מחקרים נוספים הראו כי צריכה גבוהה של אשלגן  קשורה להפחתת לחץ דם, מורידה רגישות לנתרן ומקטינה סיכון לאבני כליה ( 2).

התזונה המערבית מתבססת על צריכת מזונות מעובדים ונחשבת לתזונה עתירת נתרן. מסתבר שכאשר צורכים כמויות גבוהות של נתרן חשוב במיוחד להגביר  גם את צריכת האשלגן  שכן צריכה גבוהה שלו יכולה להפחית נזקים הנגרמים מצריכה עודפת של נתרן כגון עלייה בלחץ דם והברחת סידן בשתן.

מחקרים רבים  מדגישים כי  הפחתת כמות הנתרן בתפריט היא חשובה אבל  היחס בין נתרן לאשלגן חשוב לא פחות. אבותינו הקדמונים , אשר ניזונו מעיקר מפירות ,ירקות, אגוזים וגרעינים צרכו תפריט בו כמות האשלגן הייתה גבוהה פי 7 לעומת כמות הנתרן. לעומת זאת בתרבות האכילה המערבית המתועשת התהפך היחס וההערכה היא שכיום אנו צורכים פי 3 יותר נתרן לעומת אשלגן. המומחים בתחום טוענים כי העלאת  היחס בין צריכת אשלגן לצריכת נתרן בתפריט מהווה הישג בריאותי וככל שצריכת האשלגן בתזונה עולה ביחס לצריכת הנתרן כך פוחת לחץ הדם והסיכון למחלות כרוניות נוספות(3-6).

האשלגן, או בשמו הלועזי פוטסיום, הינו מינרל חיוני. הוא חשוב ביותר לשמירת מאזן הנוזלים בגוף, להעברת מסרים עצביים ולתפקוד תקין של השרירים, כולל שריר הלב.

עד לפני שנים אחדות לא הייתה  קיימת המלצה רשמית וחד משמעית הנוגעת לצריכה של אשלגן וההנחה המקובלת הייתה כי תזונה המשלבת צריכה של ירקות ופירות מספקת את דרישות הגוף למינרל זה. בשנת 2004 פורסמו לראשונה ערכי ייחוס לצריכה תזונתית עבור אשלגן ומהן עולה כי הדרישה היומית למבוגרים גבוהה פי 2  ויותר ממה שנהוג היה לחשוב עד אז. בנוסף , היות ולא נתגלו תופעות לוואי ברמות גבוהות של צריכת אשלגן ממזון , לא נקבע עבורו גבול מרבי לצריכה. כלומר, בניגוד למינרלים רבים אחרים, וועדת המומחים  של  האקדמיה האמריקאית למדעים…. לא מצאה לנכון להמליץ על כמות צריכה מרבית מומלצת עבור אשלגן . עובדה זו מעידה  על בטיחותו של מינרל זה. כמו כן, מסיסותו הגבוהה במים מאפשרת לכליה להפריש  ביעילות עודפים בשתן ולפיכך עבור אנשים בריאים אין חשש להצטברות של אשלגן בדם כתוצאה מצריכה גבוהה של אשלגן במזון או בתוסף אך תפקודי כליה לקויים עלולים להפריע לסילוק יעיל של אשלגן (2).

האשלגן מצוי ברוב המזונות שאנו אוכלים, בעיקר בפירות וירקות אך גם במוצרי בקר ועוף , במוצרי חלב וכן בקפה , תה וקקאו.  דוגמאות למזונות עשירים במיוחד באשלגן :פירות יבשים, עגבניות , בננות , תפוחי אדמה , אבוקדו , שעועית לבנה, שוקולד. מקור נוסף להגברת צריכת אשלגן בתפריט יכול להיות שימושבתחליפי מלח על בסיס אשלגן . היות ולאשלגן יש טעם מלוח, הוספת מלחי אשלגן למלחי נתרן מפחיתה את הכמות היחסית של הנתרן בתערובת ועדיין שומרת את הטעם המלוח שלה.


מקורות :

  • Appel LJ. et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group.

  • Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Potassium. Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Washington, D. C.: National Academies Press; 2004:173-246. 

  • Young DB, Lin H, McCabe RD. Potassium’s cardiovascular protective mechanisms. Am J Physiol. 1995;268(4 Pt 2):R825-837. 

  • Whelton PK, He J, Cutler JA, et al. Effects of oral potassium on blood pressure. Meta-analysis of randomized controlled clinical trials. JAMA. 1997;277(20):1624-1632. 

  • Hajjar IM, Grim CE, George V, Kotchen TA. Impact of diet on blood pressure and age-related changes in blood pressure in the US population: analysis of NHANES III. Arch Intern Med. 2001;161(4):589-593. 

  •      He FJ, MacGregor GA. Beneficial effects of potassium on human health. Physiol Plant. 2008 Aug;133(4):725-35

  • (*) דיאטנית קלינית R.D., יועצת מדעית ל”חברת המלח לישראל”,  חברת המלח לישראל, יצרנית ובעלת מותג “מלח הארץ”, (המכיל לפי הודעת הייצרן  50% מכמות הנתרן במלח רגיל)

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

      אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

    • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

      הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

      הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

    • ניטור מרחוק של לחץ הדם לאחר לידה משפר היענות לטיפול ומפחית אשפוזים (Obstetrics & Gynecol)

      ניטור מרחוק של לחץ הדם לאחר לידה משפר היענות לטיפול ומפחית אשפוזים (Obstetrics & Gynecol)

      ניטור ומעקב מרחוק אחר נשים עם יתר לחץ דם לאחר היריון מלווה בשיעור נמוך יותר של אשפוזים חוזרים לבית החולים והיענות גבוהה יותר לטיפול לפי הקווים המנחים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו Obstetrics & Gynecology. בקרב נשים שלקחו חלק בתכנית מעקב זו תועדה שכיחות גבוהה יותר של תיעוד מדידות לחץ דם לאורך עשרה ימים […]

    • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

      צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

      צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

    • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

      חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

      במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

    • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

      הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

      שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

    • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

      דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

      דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה