מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, עם זאת, המנגנון בבסיס הקשר הנ”ל וההשפעה של גורמי סיכון מסורתיים עדיין אינם ברורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע אם מחלות אוטואימוניות קשורות בקשר בלתי-תלוי עם טרשת עורקים כליליים וסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית ואם גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם משפיעים על הסיכון הנ”ל.

מדגם המחקר כלל 85,512 חולים ממאגר Western Denmark Heart Registry שהשלימו בדיקת CCTA. אבחנה של אחת מבין 18 מחלות אוטואימוניות שימשה לסיווג חולים עם היסטוריה של תחלואה אוטואימונית.

לאורך 5.3 שנות מעקב תועדו 3,832 אירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים. מבין כלל החולים שלקחו חלק במחקר, 4,064 חולים נשאו אבחנה של מחלה אוטואימונית, אשר נקשרה עם סיכון מוגבר לנוכחות כל נגע טרשתי (יחס סיכויים מתוקן של 1.29, רווח בר-סמך 95% של 1.20-1.40), הסתיידות עורקים כליליים בכל דרגה (יחס סיכויים מתוקן של 1.28, רווח בר-סמך 95% של 1.19-1.37) והסתיידות חמורה של העורקים הכליליים של מעל אחוזון 90 (יחס סיכויים של 1.53, רווח בר-סמך 95% של 1.39-1.68), אך לא עם מחלת עורקים כלילית חסימתית (יחס סיכויים מתוקן של 1.04, רווח בר-סמך 95% של 0.91-1.17).

בחולים עם מחלות אוטואימוניות תועד סיכון גבוה ב-46% לתחלואה קרדיווסקולארית טרשתית (יחס סיכון מתוקן של 1.46, רווח בר-סמך 95% של 1.29-1.65)ץ

גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם נקשרו בקשר הדוק עם הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד ופרופיל גורמי סיכון קרדיווסקולאריים חיובי בחולים עם מחלות אוטואימוניות לווה בסיכון נמוך ב-54% לעומת חולים עם עדות לגורמי הסיכון (יחס סיכון מתוקן של 0.46, רווח בר-סמך 95% של 0.27-0.81).

ממצאי המחקר מציעים כי מחלות אוטואימוניות מעלות את הסיכון לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים דרך האצת תהליכים טרשתיים וכי לאיזון גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם תפקיד מרכזי בשיפור הפרוגנוזה של חולים עם מחלות אוטואימוניות.

J Am Coll Cardiol, Jun 25, 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    בהשוואה לתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון וסוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווים בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה