האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

תינוק

מתן מוקדם של אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי במינון גבוה עשוי להשפיע על מדדי צפיפות כלי דם של המקולה בפגים, אם כי לא תועדה השפעה על מדדים מבניים אחרים של המקולה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology.

במסגרת המחקר התמקדו החוקרים בילדים שנולדו לאחר 26-31 שבועות הריון (גיל ממוצע של 11 שנים), שחולקו באקראי לקבלת אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי (3000 יחידות בינלאומיות/ק”ג) או פלסבו (סיליין איזוטוני, 0.9%) בתוך שלוש שעות מהלידה.

בדיקות OCT (או Optical Coherence Tomography) ו-OCT Angiography שימשו להערכת ההשפעות ארוכות הטווח של אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי על מאפייני כלי הדם ומבנה המקולה.

מדגם המחקר כלל 87 ילדים, כאשר 52 נכללו בקבוצת ההתערבות ו-35 קיבלו פלסבו, לצד 52 ילדים שנולדו במועד ושימשו כקבוצת ביקורות בריאות.

התוצאים שנבחנו כללו את עובי שכבת רשתית מרכזית, נפח מקולה כולל, דרגת היפופלזיה פובאלית, אזור א-וסקולרי של הפוביאה, צפיפות כלי הדם (Vascular Density) ו-VLD (או Vessel Length Density).

מהנתונים עולה כי מדדי VD ו-VLD היו נמוכים יותר משמעותית בקרב אלו שטופלו באריתורפויאטין הומאני רקומביננטי לעומת אלו בזרוע הפלסבו, עדות להשפעה נפרדת על התפתחות כלי הדם (p=0.015 בשני המקרים).

שיעורי היפופלזיה פוביאלית בכל דרגה היו גבוהים יותר משמעותית בקבוצת הטיפול באריתרופויאטין לעומת קבוצת הפלסבו וקבוצת הביקורת (31.4% לעומת 15.2% לעומת 6%), רמז להשפעה אפשרית של התרופה על מבנה המקולה.

השטח הממוצע של אזור א-וסקולרי של הפוביאה היה שונה בין הקבוצות, כאשר בקרב אלו שטופלו ב- אריתרופויאטין תועד השטח הקטן ביותר (0.14 mm2) ובקבוצת הביקורת תועד השטח הגדול ביותר (0.24 mm2).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על ההשפעה של מתן מוקדם של מינון גבוה של אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי על צפיפות כלי הדם של המקולה, כאשר אין השפעה על מדדים מבניים אחרים. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין את ההשפעה המורכבת של אריתרופויאטין על התפתחות כלי הדם של המקולה ואת החשיבות הקלינית של שינויים אלו.

Am J Ophthalmol, June 14, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה