מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

glaucoma גלאוקומה

צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, תמותה מכל-סיבה, תמותה עקב ממאירות ודיכאון. עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות האפשרית של גורמים סביבתיים הפיכים, דוגמת תזונה, פעילות גופנית ואורחות חיים העשויים להשפיע על הסיכון לגלאוקומה.  במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעה של מזון אולטרה-מעובד על הסיכון לגלאוקומה.

מדגם המחקר כלל 19,225 משתתפים (גיל ממוצע של 38 שנים; 60.1% נשים) שלקחו חלק במחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול (Seguimiento Universidad de Navarra, או SUN). החוקרים בחנו את יומני התזונה של המשתתפים באמצעות שאלוני תזונה שכללו 136 שאלות לאורך מעקב ממוצע של 12.9 שנים.

מהנתונים עולה כי אלו שצרכו מזון אולטרה-מעובד בהיקף גדול יותר היו לרוב צעירים יותר וצרכו כמות גדולה יותר של קפאין ואנרגיה. בנוסף, הם זיהו 230 מקרים חדשים של גלאוקומה במהלך המעקב.

החוקרים מדווחים כי בקרב משתתפים שצרכו למעלה מארבע מנות מזון אולטרה-מעובד ביום תועד סיכון גבוה יותר לגלאוקומה, בהשוואה למשתתפים שצרכו עד מנה אחת ביום של מזון אולטרה-מעובד (יחס סיכון של 1.84, רווח בר-סמך 95% של 1.06-3.21).

עם זאת, כאשר הושלם ניתוח לפי תתי-קבוצות זוהה קשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר לגלאוקומה רק בקרב מבוגרים בגילאי 55 שנים ומעלה, בגברים, באלו שהיו פעילים גופנית בהיקף הגדול ביותר, במעשנים בעבר או באלו שלא עישנו מעולם, בחולים עם צריכת אנרגיה נמוכה ובאלו עם יחס נמוך בין אומגה שש ואומגה שלוש.

מניתוח הנתונים לפי סוגי מזון אולטרה-מעובד – דוגמת מזון מטוגן, מזון מהיר, או מוצרי חלב – באופן פרטני, רק מתוקים הדגימו השפעה מובהקת סטטיסטית על הסיכון לגלאוקומה (יחס סיכון של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.08-2.14).

אחד ההסברים האפשריים בבסיס הקשר בין מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה נוגע לעליה ברמות סוכר בדם משנית לצריכת מוצרי מזון אלו. החוקרים מסבירים כי רמות סוכר גבוהות בדם, בשילוב עם עקה חמצונית עשויים להוביל להתפתחות והצטברות תוצרי גליקציה מתקדמים, העלולים לגרום נזק לרקמות עיניות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות של ניטור והגבלת צריכת מזון אולטרה-מעובד, בפרט מזונות עתירי סוכר, למניעת גלאוקומה.

Nutrients, April 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את הטיפול ב- Faricimabבחולים עם הפרעת ראיה משנית לבצקת מקולארית עקב חסימת וריד רשתית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות רוש. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Faricimab לטיפול בבצקת מקולארית לאחר חסימת וריד רשתית במהלך חודש אוקטובר בשנת 2023. דובר של חברת התרופות מסר […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ דם ולחץ תוך-עיני לאורך זמן מלווה בכלי דם קטנים, מפותלים וצרים יותר ברשתית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Acta Ophthalmologica. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 2,089 משתתפים ממדגם מטופלים מדנמרק (גיל ממוצע של 61 שנים; 63% נשים) שעברו שתי בדיקות עיניים עוקבות עם מעקב של לפחות שלוש שנים. […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה