אילו המלצות תזונתיות מתאימות למחלת ריפלוקס קיבתי־ושטי? (Francophone Days of Hepatology, Gastroenterology, and Digestive Oncology)

ישנן תפיסות שגויות רבות באשר לתזונה המתאימה לחולי GERD, והנושא נדון במהלך מפגש ייעודי ב-Francophone Days of Hepatology, Gastroenterology, and Digestive Oncology

בעוד 85% מהחולים מזהים לפחות מזון אחד הקשור לתסמיני ריפלוקס עבורם, ישנן תפיסות שגויות רבות באשר לתזונה המתאימה לחולי GERD. הנושא נדון במהלך מפגש ייעודי ב-Francophone Days of Hepatology, Gastroenterology, and Digestive Oncology. כמה מהנקודות העיקריות שעלו במפגש מוצגות בכתבה זו.

GERD מתרחש כאשר התוכן, במיוחד החומצה, של הקיבה חוזר אל הוושט, מה שמוביל לתסמינים או נגעים של רירית הוושט. בנוסף למעכבי משאבת פרוטונים, מספר כללים היגייניים-תזונתיים משולבים בניהול הטיפולי של GERD. חלקם, כגון הרמת ראש המיטה וריווח של שעתיים עד שלוש שעות בין הארוחות לשעת השינה, הוכחו כיעילות. דיאטה והשמנה ממלאים גם הם תפקיד מכריע בהופעת תסמיני GERD. לפיכך, כללים היגייניים-תזונתיים הם חלק חשוב מההמלצות.

בנוסף, ארוחה עתירת קלוריות מאטה את ריקון הקיבה, ובכך מאריכה את התרחבות הקיבה, מפחיתה את טונוס ה-LES ומעודדת את הופעתן של הרפיות LES חולפות.  מספר מחקרים הדגישו כי להרכב השומנים אין השפעה על טונוס ה-LES ומספר הרפיות ה-LES החולפות בחולים בריאים או בקרב אלו עם GERD. עם זאת, עם צריכה קלורית מקבילה, ובכך חשיפה שווה לחומצה, נוכחות שומנים בארוחה מגבירה את תחושת הריפלוקס. אפקט “רגישות יתר לרפלוקס” המושרה על ידי שומנים נגרמת על ידי שחרור אנדוגני של CCK ופעולתו על אפרנטים ואגליים. השפעה זו נצפית גם בתחושה של תסמיני דיספפסיה תפקודית. בנוסף, מספר מחקרים הדגימו מתאם בין צריכת שומן רווי לבין נוכחות של תסמיני GERD.

בעוד שלרכיב החלבון בארוחה יש השפעה מועטה על הפיזיולוגיה של הוושט, פחמימות מייצרות השפעות על תנועתיות הוושט המתווכות על ידי תוצרי התסיסה שלהן, במיוחד חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs), המסונתזות במעי הגס. אספקה מהמעי של SCFAs אלה מובילה להרפיית הפונדוס של הקיבה, ובכך לטונוס LES מופחת והרפיות LES חולפות. יתרה מכך, בחולים עם GERD, הוספת פרה-ביוטיקה (פרוקטו-אוליגוסכריד) לתכולת הארוחה מגבירה את מספר הרפיות ה-LES החולפות, מחמירה את הריפלוקס החומצי ואת התסמינים על ידי הגברת תסיסת המעי הגס וייצור SCFA.

לכתבה ב-medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה