טיפול פסיכולוגי עשוי לשפר את איכות השינה בצעירים בסיכון גבוה להפרעה פסיכוטית (Lancet Psychiatry)

טיפול פסיכולוגי המתמקד בשינה עשויה להפחית את חומרת אינסומניה ותסמינים פסיכיאטריים כבר בתוך שלושה חודשים בחולים צעירים בסיכון גבוה במיוחד לפסיכוזה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות שינה נפוצות מאוד בחולים צעירים בסיכון גבוה מאוד לפסיכוזה, עם שיעורי הימצאות הנעים סביב 75%. בעיות שינה בחולים בשלבי פסיכוזה מוקדמים הן לא רק מאוד נפוצות אלא גם מאוד מורכבות.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון במסגרת מחקר אקראי ומבוקר את תוצאות טיפול פסיכולוגי ממוקד להקלה על בעיות שינה והפחתת חוויות פסיכוטיות בחולים צעירים. מדגם המחקר כלל 40 משתתפים בגילאי 14-25 שנים (גיל ממוצע של 16.9 שנים; 48% בנים) מאנגליה. כל המשתתפים טופלו במסגרת שירותי בריאות הנפש בעת הגיוס למחקר, היו בסיכון גבוה במיוחד לפסיכוזה לפי סולם Comprehensive Assessment of At-Risk Mental States וסבלו מבעיות שינה, עם ציון של לפחות 15 נקודות במדד ISI (או Insomnia Severity Index).

המשתתפים חולקו באקראי ביחס 1:1 לקבוצת טיפול סטנדרטי עם SleepWell, התערובת פסיכולוגית שהושלמה במסגרת שמונה מפגשים בני שעה אחת לאורך 12 שבועות, או לטיפול סטנדרטי בלבד. טיפול SleepWell מתמקד בלחץ שינה, שעון ביולוגי ומצבי ערות-יתר.

החוקרים השלימו הערכה של המשתתפים בתחילת המחקר ולאחר 3 חודשים ו-9 חודשים. אלו בזרוע הטיפול הסטנדרטי הוזמנו לביקור חד-פעמי עם פסיכולוג קליני לאחר השלמת המחקר.

התוצא הקליני העיקרי היה אינסומניה לאחר 3 חודשים ו-9 חודשים, כפי שנקבע לפי מדד ISI, בעוד שתוצאים משניים כללו אירועים פסיכוטיים, תסמיני דיכאון וחרדה וכן בטיחות ההתערבות.

מהתוצאות עולה כי ההתערבות לוותה בירידה בחומרת אינסומניה (הבדל ממוצע מתוקן במדד ISI של 8.12-, רווח בר-סמך 95% של 11.6- עד 4.63-) לאחר שלושה חודשים, בהשוואה לזרוע הטיפול הסטנדרטי, הבדל אשר נשמר בהערכה לאחר תשעה חודשים (5.83-, רווח בר-סמך 95% של 9.31- עד 2.35-). תכנית SleepWell לוותה גם בירידה במדדי דיכאון, חרדה ופרנויה לאחר 3 חודשים ו-9 חודשים.

החוקרים מדווחים על שמונה אירועים חריגים בשישה משתתפים, שניים בזרוע הטיפול הסטנדרטי וארבעה בזרוע ההתערבות. תועד אירוע חריג חמור אחד שכלל אשפוז בשל בעיה רפואית גופנית בזרוע ההתערבות, כמו גם אבחנה של פסיכוזה בחולה אחד בזרוע הטיפול הסטנדרטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול פסיכולוגי עשוי לשפר את איכות השינה בחולים צעירים בסיכון גבוה במיוחד לפסיכוזה.

Lancet Psychiatry, Aug 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה