דיאטה עתירת-בשר עשויה להוביל להתלקחות קוליטיס כיבית (מתוך כנס ה-DDW)

מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Digestive Disease Week עולה כי צריכת בשר קבועה מלווה בסיכון מוגבר להתלקחות מחלת מעי דלקתית, בפרט בחולים עם קוליטיס כיבית.

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר PREdiCCt (או Prognostic Effect of Environmental Factors in Crohn’s and Colitis) כאשר הושלם מעקב אחר דיאטות של חולים עם מחלת מעי דלקתית לאורך 2-3 חודשים עם מעקב לאורך שנתיים. בעוד שהמחקר עצמו כלל קרוב ל-3,000 חולים מבריטניה שהיו בהפוגה קלינית, הניתוח הנוכחי כלל 497 חולים עם מחלת קרוהן ו-520 חולים עם קוליטיס כיבית.

מהנתונים עולה כי צריכת הבשר הגבוהה ביותר על-פי דיווח המטופלים לוותה בסיכון גבוה כפליים להתלקחויות חמורות – אשר הוגדרו כעליה בתסמינים עם רמות גבוהות של CRP בדם וקלפרוטקטין בצואה ביחד עם שינוי בטיפול כנגד מחלת מעי דלקתית – בחולים עם קוליטיס כיבית.

החוקרים גם בחנו את שיעורי הופעת התלקחויות רכות, אשר הוגדרו כתגובה שלילית לשאלה האם לדעתך המחלה הייתה מאוזנת היטב במהלך החודש האחרון מאז התחברת לפורטל.

לאחר חציון מעקב של 1,481.5 ימים, שיעורי ההתלקחויות החמורות עמד על 5.6% בשנה, אך ללא הבדל לפי סוג מחלת המעי הדלקתית. עם זאת, חלה עליה מהירה בהתלקחויות רכות. התלקחויות חמורות עם רמות קלפרוטקטין בצואה בטווח 50-250 מק”ג/גרם, כמו גם רמות מעל 250 מק”ג, לוו בסיכון מוגבר להתלקחויות.

צריכת החלבונים הממוצעת עמדה בתחילת המחקר על 91.9 גרם ביום, כאשר 35.8 גרם היה מן החי. יחס הסיכון לרבעון העליון לעומת התחתון של צריכת בשר בחולים עם קוליטיס כיבית עמד על 2.08. החוקרים לא זיהו קשר בין התלקחויות חמורות ובין הצריכה הכוללת של סיבים בתזונה, חומצות שומן אומגה-שש רב-בלתי-רוויות או מזון לא-מעובד.

ממצאים אלו עומדים בניגוד למחקר שהוצג בשנה שעבר בכנס ה-Crohn’s & Colitis Congress בו לתוספים במזון לא-מעובד השפעות מזיקות על הרכב המיקרוביום במערכת העיכול, בעוד שאחרים עשויים לפגוע במנגנונים אחרים דוגמת דחק אנדופלזמי.

עם זאת, הממצאים הנוכחיים עולים בקנה אחד עם מחקר קודם שהצביע על קשר בין צריכת בשר ובין התפתחות קוליטיס כיבית והציע כי הפחתת צריכת בשר עשויה לסייע בהפחתת הסיכון להתלקחות בחולים עם קוליטיס כיבית.

מתוך כנס ה-DDW

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • Tofacitinib הפחית באופן משמעותי דלקת היסטולוגית במוקוזה במעי הגס בחולי קוליטיס כיבית בשבוע 8 (J Crohns Colitis)

    Tofacitinib הפחית באופן משמעותי דלקת היסטולוגית במוקוזה במעי הגס בחולי קוליטיס כיבית בשבוע 8 (J Crohns Colitis)

    טיפול ב-Tofacitinib בחולי קוליטיס כיבית (UC) הביא לשיפור היסטולוגי ברוב המטופלים ולירידה משמעותית בביטוי STAT1, STAT3 ו-STAT5, כך עולה ממחקר שפורסם ב-Journal of Crohn's and Colitis. בנוסף, שיפור היסטו-אנדוסקופי ברירית היה קשור לדיכוי עמוק יותר של STAT1.

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Risankizumab (סקייריזי) לטיפול במבוגרים עם קוליטיס כיבית פעילה בדרגה חמורה. בעקבות אישור זה, הטיפול בנוגדן חד-שבטי כנגד IL-23 הספציפי מאושר לשימוש בחולים עם קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן בדרגה בינונית-עד-חמורה. התרופה מאושרת לשימוש בארצות הברית גם לטיפול במבוגרים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה ופסוריאזיס רובדי […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה