יתרונות חליבת חבל הטבור בתינוקות לא-חיוניים (Am J Obstet Gynec) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

יתרונות ניתוק מאוחר של חבל הטבור וחליבת חבל הטבור ביילודים חיוניים תוארו בעבר, אך במקרים של תינוקות לא-חיוניים אין נתונים אודות תוצאות פעולות אלו. כעת, במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב תינוקות לא-חיוניים שנולדו לאחר 35-42 שבועות היריון, חליבת חבל הטבור לא הפחיתה את שיעורי אשפוז ביחידת טיפול נמרץ ביילודים, אך לוותה בריכוזי המוגלובין גבוה יותר, תמיכה לבבית-נשימתית מעטה יותר בחדר הלידה ושיעורי היארעות נמוכים יותר של אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית בדרגה מתונה-עד-חמורה או צורך בהיפותרמיה תרפויטית.

השערת המחקר הייתה כי חליבת חבל הטבור תפחית את שיעור האשפוזים ליחידות טיפול נמרץ בהשוואה לניתוק מוקדם של חבל הטבור ביילודים לא-חיוניים שנולדו לאחר 35-42 שבועות היריון.

המחקר כלל עשרה מרכזים רפואיים בשלוש מדינות ונערך בין ינואר 2019 ועד מאי 2021. המרכזים חולקו באקראי לחליבת חבל הטבור או ניתוק מוקדם של חבל הטבור למשך כשנה ולאחר מכן חצו לשנה נוספת או עד לגיוס המספר המספק של משתתפים. תינוקות לא-חיוניים בלידה הוגדרו על-פי טונוס ירוד, צבע חיוור, או העדר נשימה במהלך 15 השניות הראשונות לאחר הלידה וחולקו לחליבת חבל הטבור או ניתוק מוקדם של חבל הטבור, בהתאם להקצאה של המרכז הרפואי בו נולדו.

התוצא העיקרי היה אשפוזים ליחידת טיפול נמרץ ביילודים בהתאם לקריטריונים מוגדרים מראש. תוצא הבטיחות העיקרי היה שיעורי אנצפלופתיה איסכמית-היפוקסית.

מבין 16,234 יילודים שעברו סקירה להתאמה למחקר, 1,780 נכללו במחקר (905 עברו חליבת חבל טבור ו-875 עברו ניתוק מוקדם של חבל הטבור), מהם 1,730 היו זמינים להערכת הנתונים.

ההבדל בשיעור האשפוזים ליחידות טיפול נמרץ ביילודים לא היה מובהק סטטיסטית: 23% בזרוע חליבת חבל הטבור לעומת 28% בזרוע ניתוק מוקדם של חבל הטבור (יחס סיכויים של 0.69, רווח בר-סמך 95% של 0.41-1.14).

חליבת חבל הטבור לוותה בשיפור במספר תוצאים משניים, כולל ריכוז המוגלובין גבוה יותר (הבדל ממוצע של 0.68 גרם/ד”ל; רווח בר-סמך 95% של 0.31-1.05), שיעורים נמוכים יותר של מדדי אפגר חריגים לאחר דקה (אפגר של עד 3 נקודות: 30% לעומת 34%; יחס סיכויים של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.56-0.92); שיעורים נמוכים יותר של תמיכה לבבית-נשימתית בלידה (61% לעומת 71%; יחס סיכויים של 0.57, רווח בר-סמך 95% של 0.33-0.99) והיפותרמיה תרפויטית (3% לעומת 4%; יחס סיכויים של 0.57, רווח בר-סמך 95% של 0.33-0.99).

שיעורי אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית היו נמוכים יותר בזרוע חליבת חבל הטבור (1% לעומת 3%, יחס סיכויים של 0.48, רווח בר-סמך 95% של 0.24-0.96).

לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי בולוס סליין, פוטותרפיה, מדדי אפגר חריגים לאחר חמש דקות או תמותה לפני השחרור מבית החולים.

ממצאי המחקר מספקים את הנתונים הראשונים ממחקר אקראי ומבוקר לפיהם חליבת חבל הטבור בתינוקות לא חיוניים הינה גישה אפשרית, בטוחה ועדיפה על ניתוק מוקדם של חבל הטבור.

Am J Obstet Gynec, Feb 2023

 

הערות עורך:

חליבת חבל הטבור תוארה כבעלת פוטנציאל לנזק בפגים קטנים. מחקר אקראי זה הינו המקיף ביותר שנעשה בילודים במועד או קרובים למועד (שבועות 35-42) שנולדו לא חיוניים שהשווה בין חליבת חבל הטבור (milking) לעומת הטיפול המקובל היום של השהיית ניתוק חבל הטבור (delayed cord clamping) עד 60 שניות. במחקר זה נמצא כי חליבת חבל הטבור בילודים במועד או קרובים למועד לא חיוניים מורידה את הסיכון להתפתחות HIE  ולצורך בטיפול בהיפותרמיה. לאחר שהשתכנענו כי DCC עדיף על סגירה מוקדמת של חבל הטבור אולי נשתכנע כי בילודים במועד שאינם חיוניים עדיף לחלוב את חבל הטבור וע”י כך לשפר את התוצאים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    האם היסטוריה של סוכרת הריונית מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה בנשים עם סוכרת מסוג 2? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של סוכרת הריונית אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה בנשים עם סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם היסטוריה של סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, […]

  • יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    מחלת TTP מולדת ("ארגמנת של קרישה וחסר טסיות") היא הפרעת קרישה תרשתית נדירה בארעות של אחד למיליון,  שנוצרת בגלל מוטציה בגן של אנזים ADAMTS13 הגורמת לתהליך קרישה בלתי מבוקר בכלי דם קטנים, בעיקר במצבי דחק ביולוגים, כמו זיהום והריון. לאחרונה פותח טיפול חדש, מבוסס מולקולה מלאכותית של ADAMTS13 שניתן עד כה ל-4 נשים הרות בעולם, ומטופלת בסורוקה היתה הראשונה לקבל את הטיפול בארץ.

  • סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    קווים מנחים חדשים מציעים כי סגירה טרנסקטטרית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) עשויה להיות עדיפה על פני סגירה כירורגית בפגים עם פגות קיצונית הזקוקים להנשמה מלאכותית, כך פורסם ב-Journal of Perinatology. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה