רב-כדור מפחית הידרדרות תפקודית אך לא הידרדרות קוגניטיבית בקשישים (JAMA Neurol)

רב-כדור המכיל משלב של תרופה לאיזון לחץ דם וסטטין, עם או ללא אספירין, מלווה בסיכון מופחת להידרדרות תפקודית, אך לא מגן מפני הידרדרות קוגניטיבית, באלו בגילאי 65 שנים ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמי סיכון למחלות כלי דם מלווים בסיכון מוגבר להידרדרות קוגניטיבית, אל מחקרים להערכת גורמי סיכון פרטניים לא הדגימו השפעה של טיפול בגורם סיכון על הפחתת הסיכון לתפקוד קוגניטיבי.

החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה במטרה לקבוע אם רב-כדור (Polypill), הכולל Atenolol במינון 100 מ”ג, Hydrochlorothiazide במינון 25 מ”ג, Ramipril במינון 10 מ”ג ו-Simvastatin במינון 40 מ”ג, עשוי להפחית את ההידרדרות הקוגניטיבית והתפקודית במבוגרים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, אך בסיכון בינוני למחלות אלו.

מדגם המחקר כלל 2,098 מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה בסיכון בינוני למחלות לב וכלי דם. הערכות יכולת קוגניטיבית ותפקודית הושלמו בתחילת המחקר, לאחר שנתיים ובתום המחקר לאחר חמש שנים.

החוקרים מדווחים כי מבין כלל המשתתפים (גיל ממוצע של 70.1 שנים; 60% נשים), 86% אובחנו עם יתר לחץ דם ו-32% אובחנו עם הפרעה ברמות סוכר בדם בצום. לחץ הדם הסיסטולי הממוצע בתחילת המחקר עמד על 146.1 מ”מ כספית וריכוז LDL הממוצע עמד על 124.3 מ”ג/ד”ל.

בקרב אלו בזרוע טיפול ברב-כדור, לחץ הדם הממוצע ירד ב-5.7 מ”מ כספית וריכוז כולסטרול ירד בממוצע ב-24 מ”ג/ד”ל. באותה קבוצה, ההידרדרות התפקודית הייתה קטנה יותר במהלך המעקב, בהשוואה לאלו בזרוע הפלסבו (מדדי Standard Assessment of Global Everyday Activity של 0.06 לעומת 0.15) והירידה הייתה קטנה יותר באלו שקיבלו רב-כדור ואספירין, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו (מדד ממוצע של 0.01 לעומת 0.14).

החוקרים כותבים כי לרב-כדור עם או ללא אספירין לא הייתה השפעה על הפחתת הסיכון להידרדרות קוגניטיבית או דמנציה.

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות הרחבת התוצאים במחקרים קרדיווסקולאריים לכלול מדדים להערכת מצב תפקודי. מדד SAGEA ששימש במחקר זה פותח באופן ספציפי להערכת שינויים בתפקוד הקוגניטיבי, אינסטרומנטלי ותפקודי בסיס, הפגיעים במיוחד בחולים עם מחלות כלי דם.

JAMA Neurol, Jan 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה