יעילות ובטיחות בדיקות סקר לסרטן לבלב בחולים בסיכון גבוה (מתוך כנס ה-ACG)

בדיקות סקר לסרטן לבלב הן בטוחות ויעילות במטופלים מסוימים בסיכון גבוה לממאירות עקב נטייה גנטית, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Gastroenterology.

בדיקות סקר של מטופלים בסיכון גבוה הובילו לזיהוי נגעים בסיכון גבוה ב-0.8% מהנבדקים, שיעור נמוך יותר מהמתואר בספרות הרפואית, העומד על כ-3%.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן לבלב הינה הממאירות השלישית בשכיחותה כגורם לתמותה עקב סרטן בארצות הברית, וצפויה להפוך לממאירות השנייה בשכיחותה כגורם לתמותה עד שנת 2030. כ-15-20% מהחולים מועמדים לניתוח בעת האבחנה, כאשר שיעורי ההישנות נמוכים מ-10%.

מדגם המחקר כלל משתתפים בגילאי 18 שנים ומעלה עם לפחות אחד מהבאים: BRCA1, BRCA2 או PALB2 עם סיפור משפחתי של סרטן לבלב; תסמונת Lynch Syndrome עם היסטוריה משפחתית של סרטן לבלב; תסמונת Peutz-Jeghers Syndrome; תסמונת Familial Atypical Multiple Mole Melanoma (או FAMMM); מוטציית אטקסיה טלנגיאקטזיה עם סיפור משפחתי של סרטן לבלב; דלקת לבלב תורשתית; או תסמונת סרטן לבלב משפחתי.

בדיקת סקר הושלמה כל שנה עם אולטרה-סאונד אנדוסקופי או בדיקת MRCP. בדיקת סוכר בדם בצום תועדה כל שנה לזיהוי הופעה חדשה של סוכרת.

מבין 252 משתתפים, 208 עברו בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי ו-44 עברו בדיקת MRCP. בעת הגיוס למחקר, 38.5% עברו את בדיקת הסקר הראשונה ו-61.5% עברו בדיקת סקר קודמת. הגיל הממוצע של המשתתפים במחקר עמד על 60 שנים, 69% היו נשים ו-79% היו לבנים.

ההתוויה הנפוצה לבדיקת סקר כללה BRCA1 או BRCA2 (36.5% מהמקרים), או תסמונת סרטן לבלב משפחתי (31.7%).

פתולוגיה בדרגת סיכון נמוכה של הלבלב תועדה ב-23.4% מהחולים, כאשר ב-17.5% זוהו שינויים דמויי דלקת לבלב כרונית. פתולוגיה בדרגת סיכון בינונית תועדה ב-31.7%, כאשר כמעט בכלל המקרים זוהה IPMN ללא מאפיינים חריגים. שני חולים סווגו בדרגת סיכון גבוהה (0.8%) עם אדנוקרצינומה של הלבלב. שני החולים היו חיוביים למוטציית BRCA2 ועם סיפור משפחתי של סרטן לבלב.

בחולה הראשון, בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופית הדגימה אדנוקרצינומה בגודל 3 ס”מ והחולה קיבל טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי, לאחר מכן כריתה מלאה של הלבלב וכעת הינו בהפוגה. החולה השני לא השלים את בדיקת הסקר ואבד למעקב למשך שש שנים ובדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופית הדגימה אדנוקרצינומה של 2.5 ס”מ וארבע גרורות בכבד והחולה הופנה לטיפול כימותרפי פליאטיבי.

בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופית הייתה בעלת סיכוי גבוה יותר לזהות שינויים דמויי-דלקת לבלב כרונית, אך MRCP הדגים בשכיחות גבוהה יותר עדות ל-IPMN. עם זאת, לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הבדיקות בסיכון לזיהוי נגעים בסיכון גבוה.

בקרב אלו שעברו בדיקות סקר, הופעה חדשה של טרום-סוכרת תועדה ב-18.2% והופעה חדשה של סוכרת תוארה ב-1.7% מהנבדקים. עם זאת, לא תואר קשר בין הפרעות ברמות סוכר בדם ובין פתולוגיה בלבלב.

מהנתונים עולה כי 12 מטופלים (4.8%) עברו הערכה נוספת של הלבלב בעקבות ממצאים בבדיקת הסקר.

החוקרים מסכמים וכתבים כי אין להציע בדיקת סקר לסרטן לבלב לאוכלוסייה הכללית, כאשר לאלו בסיכון מוגבר יש להסביר בצורה מקיפה על היתרונות והחסרונות של בדיקות סקר לסרטן לבלב.

 

מתוך כנס ה-ACG

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

  • מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    מה בין ריכוזי ויטמין D בדם ובין פיברוזיס כבדי בחולים עם סוכרת? (Acta Diabetol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Acta Diabetologica מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז ויטמין D גבוה בדם עשוי להשפיע לטובה על בריאות הכבד בחולים עם סוכרת ופיברוזיס כבדי. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי פיברוזיס כבדי הינו סיבוך נפוץ בקרב חולים עם סוכרת. מחקרים קודמים רמזו לקשר בין ויטמין D ובין פיברוזיס כבדי, […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה