רמות סקלרוסטין מנבאות סיכון להתלקחות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Pulmonology)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pulmonology עולה כי רמות נמוכות של סקלרוסטין בדם מלוות בסיכון מוגבר להתלקחות נשימתית ואשפוזים במבוגרים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התלקחות COPD תורמת לפרוגנוזה ירודה ואיכות חיים לקויה, אך טריגרים אפשריים רבים להתלקחויות אלו, כולל סמנים בדם, לא נבחנו היטב. אחד הסמנים הללו הוא סקלרוסטין, הקשור עם מטבוליזם עצם ומשחק תפקיד חשוב בתקשורת בין שריר-עצם ולכן עשוי להשפיע על תפקוד הריאות.

מדגם המחקר הנוכחי כלל 139 מבוגרים אמבולטוריים עם COPD יציב ותפקוד כלייתי תקין (גיל ממוצע של 65.8 שנים; 71% גברים), אשר טופלו במרכז יחיד. החולים היו במעקב לאורך 12 חודשים לאחר הגיוס למחקר והשלימו בתחילת המחקר הערכת רמות סקלרוסטין בדם, מדדי מטבוליזם עצם, הרכב גוף, מאפיינים קליניים ותפקוד ריאתי. מבין המשתתפים במחקר, 41.7% היו מעשנים פעילים.

מדד FFMI (Fat-Free Mass Index) שימש להערכת הרכב הגוף והערכת התפקוד הריאתי התבססה על מדדי FEV1 ו-FVC.

ב-55 חולים תועדו רמות סקלרוסטין בדם של 20 פיקומול/ליטר בתחילת הדרך, ב-84 תועדו רמות סקלרוסטין בדם של מעל 20 פיקומול/ליטר. מניתוח רב-משתני עלה כי רק גיל החולה ומדד FFMI היו בקורלציה חיובית עם רמות סקלרוסטין בדם.

בחולים עם רמות סקלרוסטין בדם בשלישון התחתון תועד סיכון גבוה יותר משמעותית להתלקחות מתונה של מחלת הריאות (יחס סיכון של 2.015, p=0.017) ואשפוז על-רקע COPD (יחס סיכון של 5.142, P=0.015), בהשוואה לחולים אחרים. עוד עלה מהנתונים קשר בלתי-תלוי בין רמות סקלרוסטין נמוכות בדם ובין מדד FFMI (יחס סיכויים של 1.936, p=0.004), אך לא זוהה קשר עם משתנים אחרים.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קורלציה חיובית בין רמות סקלרוסטין נמוכות בדם ומדד FFMI בחולים עם COPD; לאור זאת, רמות נמוכות של סקלרוסטין בדם עשויות להצביע על סרקופניה. הם מציינים כי רמות נמוכות של מסת שריר מלוות בסיכון מוגבר להתלקחות COPD.

מחקר זה מספק עדות ראשונה לקשר בין רמות סקלרוסטין בדם ובין התוצאות הקליניות בחולים עם COPD ועשוי לתמוך במדד זה ככלי להערכת הסיכון להתלקחות ואשפוז חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית. עם זאת, החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

 

Pulmonology. Published online August 11, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה