שיקום קוגניטיבי עשוי להועיל לתסמינים נוירולוגיים של קורונה (JAMA Psychiatry & Medscape)

שיקום קוגניטיבי הכולל התערבויות שנועדו לעזור להתאושש מפגיעות מוחיות, ולהסתגל לליקוי קוגניטיבי מתמשך, עשוי להועיל גם לתסמינים נוירולוגיים של קוביד ארוך

שיקום קוגניטיבי הוא טיפול לאחר זעזוע מוח, תאונות טראומטיות, שבץ מוחי או מצבים ניווניים כמו מחלת פרקינסון. הוא כולל חבילת התערבויות שנועדה לעזור להתאושש מפגיעות מוחיות, ולהסתגל לליקוי קוגניטיבי מתמשך. השירותים ניתנים בדרך כלל על ידי מרפאים בדיבור ובעיסוק, נוירופסיכולוגים ומומחים לשיקום נוירולוגי. לאחרונה, חלק מהמרכזים הרפואיים מציעים שיקום קוגניטיבי לחולים עם קוביד ארוך (תסמינים הנמשכים מספר חודשים או יותר לאחר זיהום שלא ניתן להסביר על ידי מצבים רפואיים אחרים). על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, בערך ל-1 מכל 4 מבוגרים ששורדים קוביד יש לפחות סימפטום מתמשך אחד. בין התלונות הקוגניטיביות שלאחר קוביד הן בעיות בקשב, שפה, עיבוד מידע, זיכרון והתמצאות חזותית-מרחבית. סקירה שנערכה לאחרונה ב-JAMA Psychiatry מצאה כי עד 47% מהחולים המאושפזים בטיפול נמרץ עם קוביד פיתחו בעיות מסוג זה. אתגרים קוגניטיביים נגרמים עקב קרישי דם קטנים, דלקת כרונית, תגובות חיסוניות לא תקינות, פציעות מוחיות כמו שבץ ודימומים וניוון עצבי הנגרם מהזיהום.

כדי לנסות לשחזר מעגלים מוחיים שניזוקו, ניתן לרשום למטופלים סדרה של תרגילים שחוזרים על עצמם. אם הבעיה היא תשומת הלב, למשל, מטפל עשוי להקיש באצבע על השולחן פעם או פעמיים ולבקש ממטופל לעשות את אותו הדבר, ולחזור על כך מספר פעמים. סוג זה של התערבות ידוע בשם שיקום קוגניטיבי. לאחר מכן, מטפל עשוי לבקש מהמטופל לעשות שני דברים בו-זמנית: לחזור על משימת ההקשה תוך תשובה לשאלות על הרקע האישי שלו. כדי לטפל בליקויים המפריעים לחיי היומיום, המטפל יעבוד על אסטרטגיות מעשיות עם מטופלים. דוגמאות כוללות יצירת רשימות, קביעת אזעקות או תזכורות, פירוק משימות לשלבים, איזון פעילות עם מנוחה, להבין כיצד לחסוך באנרגיה, ולהעריך מה צריך לעשות לפני נקיטת פעולה.

לכתבה ב-Medscape

למאמר ב- JAMA Psychiatry

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה