מחברי העצומה המציעים את המודל השוודי במאמר נוסף : הסגר הנוכחי רק יגביר את התמותה (הארץ)

החוקרים (*),  מחברי העצומה שקראה לממשלה לאמץ את המודל השוודי מפרסמים היום מאמר נוסף ב”הארץ” בו הם טוענים שהתחזיות של גורמים שונים כמו פרופ’ אלי וקסמן (שיעץ למל”ל ) ואחרים שטענו בגל הראשון שנגיע למאות אלפי חולים קשים ועשרות אלפי מתים במידה ולא יתבצע סגר התבדו לחלוטין (למרות שמנגד ניתן לטעון שאם לא היה מוטל סגר היינו מגיעים למספרים המפחידים הללו).

לטענת המחברים ההנחות הללו שרק סגר מסוגל למנוע התפרצויות מעריכיות הרות אסון עומדות בסתירה מוחלטת לעדויות האמפיריות מהעולם. כדוגמא הם מציגים את המצב הטוב יחסית שיש כיום בשוודיה, יפן ועוד אשר לא הטילו סגרים לעומת מדינות אחרות שמיהרו להטיל סגרים ומציגות תוצאות גרועות מבחינת תחלואה ותמותה, כמו בלגיה ופרו למשל, ואפילו אוסטריה שהוגדרה כמדינה “מצטיינת” חווה סוג של גל שני בשבועות האחרונים.

לטענת המחברים הרציונל של מצדדי הסגר המתבסס על כך שלאחר הפחתת היקף ההדבקה ניתן יהיה לקטוע את שרשראות ההדבקה באמצעות מערך חקירות אפידמיולוגיות יעיל אינו נכון מהסיבה שמרבית הנדבקים בוירוס הקורונה הם אסימפטומטיים.

ולכן, לדעת המחברים, הסגרים אינם מונעים תמותה, ואפילו להיפך יש לטענתם מחקרים המוכיחים שסגרים כוללים מעלים את שיעור התמותה מקורונה.

לדעתם, זה קורה מכיוון שהסגרים מצליחים רק לדחות את ההדבקה, ודחייה כזו למשל כפי שתתרחש כעת, עם הסגר החדש שהחל ושצפוי אף החל ממחר להיות הרבה יותר מהודק, תגרום לחזרה של ההדבקה (מכיוון שהנחת היסוד של המחברים היא שלא ניתן לקטוע את שרשראות ההדבקה גם אם מערך החקירות האפידמיולוגי יהיה הטוב בעולם..) ,דווקא לקראת החורף, ביחד עם השפעת, מה שיוביל בהכרח לדעתם לתוצאות קשות יותר. מעבר לכך, כותבים המחברים, לסגר עצמו יש כידוע גם תופעות לוואי מסוכנות וקשות הקשורות להימנעות מקבלת טיפולים שגרתיים, בדיקות , הגעה לבתי חולים בשל תסמיני שבץ או התקף לב וכד’, וכמובן המחיר הכלכלי העצום שיגרום לפגיעה כלכלית וחברתית באנשים רבים אשר גם היא תוביל לפגיעה בריאותית.

בנוסף, לדעת הכותבים (ורבים אחרים) להימנעות לצאת מהבית בסגר, למתח ולבדידות ולהימנעות מחשיפה לשמש יש מחיר בריאותי ופגיעה במערכת החיסון שדווקא חיונית וחשובה בעידן הקורונה. בנוסף , ההימצאות בבתים מעלה את הסיכון להדבקה ביתית חוזרת בשל העובדה שנמצאים בחלל הביתי.

כאמור, לטענת המחברים, אמצעי הריחוק החברתי והסגר עשויים להאט את קצב ההדבקה, אך ללא חיסון שככל הנראה לא יהיה עדיין זמין בחודשים הקרובים, המחלה לא תדעך , והסיכוי היחידי לדעתם לגרום לה לדעוך הוא השגת חסינות העדר (המחברים לא משתמשים במאמר זה במונח הזה אך כותבים ש”המגפה תדעך רק לאחר שמספר המתחסנים בעקבות חשיפה לנגיף יהיה גדול מספיק.).

מסקנתם היא שהגורם הקובע את מספר הקורבנות אינו כמות הנדבקים אלא התמהיל, כלומר שיעור הנדבקים השייכים לקבוצת סיכון, כך שלמשל הדבקה של 100 אנשים בגיל 80 שקולה להדבקה של 100,000 צעירים בריאים בני 15 מבחינת תוצאות התחלואה הקשה והתמותה.

לכן , לטענתם, סגר כללי שמשווה את סיכויי ההדבקה של אנשים בקבוצת סיכון לכאלה שאינם בסיכון תגרום דווקא לעלייה הן בשיעור התמותה והן בהיקף התמותה האבסולוטית, בעוד שהתערבות ממוקדת כמו ניטור הדוק של בתי אבות תצמצם אותה.

המחברים מסכמים את מאמרם כך: “לסיכום, את חוסר יעילותו של הסגר הראשון, ניתן להעריך לאור הטלת הסגר השני. את חוסר יעילותו של השני, ניתן יהיה להעריך לאור הארכתו הצפויה, או לאור הטלת הסגר השלישי. באופן אבסורדי וקורע לב, את התוצאות הקטלניות של כל שלושת אלה, יחושו בעיקר אלה שהאמצעים הללו נועדו להגן עליהם.

(*) ד”ר אורי גביש  הוא פיזיקאי, מומחה לבחינת אלגוריתמים ויועץ בתחום הביו-רפואה, וחבר בצוות המודל הישראלי המכיל; פרופ’ אודי קימרון הוא ראש החוג למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה קלינית בפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב,  וחבר בצוות המודל הישראלי המכיל; פרופ’ אריאל מוניץ, פרופ’ לאימונולוגיה, ראש מעבדת הקורונה באוניברסיטת תל אביב, וחבר בצוות המודל הישראלי המכיל; פרופ’ מוטי גרליץ, פרופ’ לאימונולוגיה, אוניברסיטת תל אביב, עומד בראש צוות מעבדת הקורונה שמתועדת להיפתח בדרום הארץ בחודש הבא, וחבר בצוות המודל הישראלי המכיל; ד”ר יפעת עבדי-קורק, הינה מומחית באפידמיולוגיה, מנהלת מחקר ואקדמיה של אסותא, בעבר יועצת לוועדת  סל התרופות בנושא הערכה כלכלית של טכנולוגיות רפואיות, וחברה בצוות המודל הישראלי המכיל; ד”ר יובל טורם, הוא פסיכיאטר מומחה, מוסמך במנהל עסקים ומרצה למנהל מערכות בריאות; פרופ’ אשר אלחיאני, אוניברסיטת אריאל, הוא מנכ”ל קופ”ח מאוחדת ומנהל בי”ח מאיר לשעבר

הערת המערכת: כידוע , מרבית הקהיליה הרפואית/מדעית אינה תומכת בגישה זו, ובודאי שלא הנהלת משרד הבריאות והצוות המייעץ לפרוייקטור. לאחרונה גם דיווחנו על מאמר שמצא 4 כשלים בהנחות היסוד של הקונספציה הזו כשעיקר הביקורת כנגד הגישה היא ההערכה שניתן יהיה להגיע לאותו “חיסון עדר” עם כ-20% הדבקה באוכלוסייה, ושמדיניות כזו שתעודד למעשה הדבקה בקרב הציבור הרחב שאינו בסיכון היא מסוכנת מאוד ועלולה בסופו של דבר להוביל להדבקות של אנשים בסיכון ולתחלואה ותמותה גבוהים מאוד. מעבר לכך יש יותר ויותר עדויות למה שמכונה LONG COVID , כלומר, סימפטומים ארוכי טווח גם בחולי קורונה קלים שהחלימו, ושאינם משתייכים דווקא לקבוצת הסיכון (מוזמנים לצפות כאן בראיון שעלה היום לאתר בנושא זה עם ד”ר ענת וידר) .

עם זאת, נראה שיש הסכמה רחבה יותר לגישה שאינה מצדדת בסגר (ראו כאן למשל מאמרה של ד”ר ענת וידר) ותומכת בניטור ההדוק על קבוצות הסיכון מחד, ושמירה על הכללים הבסיסיים של עטית מסיכות במרחב ציבורי (בעיקר בחללים סגורים) , שמירת מרחק והקפדה על היגיינה, מאידך. כדאי לזכור שגם המודל היפני והשוודי לא התבססו על השגת חסינות עדר אלא בעיקר על הקפדה על הכללים הבסיסיים. בשוודיה אגב, בגל הראשון הייתה תמותה גבוהה מאוד, ככל הנראה בשל מחדל בהגנה על האוכלוסייה הקשישה בבתי האבות.

כך שייתכן שההסבר להצלחה הנוכחית במקומות אלה (יפן ושוודיה)  היא המשמעת העצמית הגבוהה של האוכלוסייה להישמע להנחיות ולהקפיד עליהן, פשוט ככל שזה נשמע… אצלנו, לצערנו,  המצב כידוע שונה מאוד, בעיקר במגזרים מסוימים…  ובנוסף נראה שהמדיניות המבולבלת, הדוגמא האישית הירודה של ראשי המדינה, המשבר הכלכלי שפוגע בכל כך הרבה אנשים, גורמים לרמת ההיענות הירודה.

צריך לקוות שלאחר הסגר הנוכחי שהוא לצערנו כבר בלתי נמנע בשלב זה , שהחזרה לשגרת קורונה תלווה בשינוי משמעותי בהתנהלות הציבורית עם הקפדה גבוהה על הכללים הבסיסיים הללו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    טיפול אנטי-פיברוטי מעלה את סיכויי ההישרדות של חולים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד (BMC Pulm Med)

    בקרב חולים עם כשל נשימתי חד משנית ל-COVID-19 תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר לאחר שנה אחת עם טיפול אנטי-פיברוטי ב-Nintedanib או Pirfenidone, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Pulmonary Medicine. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים מבוגרים עם COVID-19 וכשל נשימתי חד במטרה להשוות את שיעורי התמותה לאחר שנה אחת ב-167 חולים (גיל […]

  • חיסון כנגד קורונה אינו מעלה את הסיכון למומים מולדים (J Int Med)

    חיסון כנגד קורונה אינו מעלה את הסיכון למומים מולדים (J Int Med)

    זיהום בקורונה במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים והפלות ולכן מומלץ מתן חיסון כנגד COVID-19 לנשים הרות ומנתונים חדשים שפורסמו ב-Journal International de Medecine עולה כי החיסון כנגד הנגיף אינו מעלה את הסיכון למומים מולדים. מטרת המחקר הייתה לבחון את הסיכון למומים מולדים לאחר חיסון בהלך היריון וזאת על-בסיס נתונים מדנמרק, שבדיה ונורבגיה, אשר כללו […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד נגיף SARS-CoV-2 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לתסמיני דיכאון לאחר-לידה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association. במטרה לקבוע אם קיים קשר בין חיסון כנגד קורונה בזמן היריון ובין דיכאון לאחר-לידה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 627 נשים הרות (גיל ממוצע של 33.8 שנים) ממאגר […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה