בטיחות טיפולי CAR T-Cell בטווח הארוך (מתוך אתר Medscape)

טיפולי CAR T-Cell (Chimeric Antigen Receptor) מבוססים על תאי T של החולים אשר עברו שינויים בכדי לבטא קולטן המכוון לחלבונים על תאי סרטן. במחקרים המוקדמים להערכת טיפול זה, חלק מהחולים פיתחו תגובות חמורות ופיתחו סיבוכים או הלכו לעולמם. עם הניסיון הקליני, רופאים למדו כיצד לשלוט בתגובות לטיפול באמצעות סטרואידים ותכשירים דוגמת Tocilizumab (אקטמרה).

דאג אולסון אובחן לראשונה עם CLL (Chronic Lymphocytic Leukemia) לפני למעלה מ-20 שנים, בשנת 1996. במשך מספר שנים, הרופאים בחרו בגישת מעקב זהיר אך עם התקדמות הממאירות הוא נדרש לטיפול ועד שנת 2010 כבר לא תועדה תגובה לטיפול סטנדרטי. אפשרויות הטיפול הצטמצמו במהירות ובשלב זה, אפשרות הטיפול היחידה שנותרה הייתה השתלת מח עצם. ללא טיפול זה, הרופאים צפו כי לא יוכל לשרוד למעלה משנה או שנתיים.

במבט לאחור, אולסון מודה כי היה לו מזל רב מאחר וטופל ע”י אונקולוג ששימש כחוקר הראשי באוניברסיטת פנסילבניה אשר בחן את הגישה החדשה של טיפול במחלות ממאירות: טיפול CAR T-Cell. אולסון הביע עניין רב בגישה זו, אשר באותה עת הדגימה תוצאות מבטיחות בעכברים, והוא קיווה כי הטיפול יתאים לו.

בעקבות זאת, אולסון קרא את הפרוטוקול הקליני של המחקר הראשון בבני אדם להערכת CAR T Cell והסכים להיות החולה השני שנכלל במחקר. לאחר קצירת תאי T שלו, הם הונדסו לתקוף את אנטיגן CD19 המצוי על תאים ממאירים ותאי B תקינים, אשר לאחר מכן הורחבו למיליונים במעבדה. לאחר הכנה עם טיפול כימותרפי לצמצום הסיכון לדחייה ושיפור תוצאות הטיפול, אולסון קיבל מספר עירויים של הטיפול לאורך שלושה ימים.

בשבועיים הראשונים לא תועדו כל אירועים חריגים, אך לאחר מכן הוא פיתח תסמינים דמויי-שפעת, אשר היו כה חמורים עד שנדרש לאשפוז. באופן אירוני, הופעת המחלה העידה כי הטיפול עבר, כאשר אולסון פיתח את אחת ההשפעות הנפוצות של הטיפול בטווח הקצר תסמונת שחרור ציטוקינים. התסמינים כללו חום גבוה וירידות מסוכנות בלחץ הדם, עם סכנה לפגיעה באיברים.

למרבה המזל, התגובה הנ”ל חלפה ובסופו של דבר הוא שוחרר לביתו. ארבעה שבועות לאחר קבלת הטיפול, המטופל גילה כי לא נותרו עוד תאים ממאירים בגופו, כאשר מח העצם היה נקי לחלוטין מתאי סרטן. ההפוגה נמשכה מאז ועד היום, עשר שנים לאחר קבלת הטיפול.

מאז הטיפול בדאג אולסון בשנת 2010 הצטברו עדויות רבות אודות הטיפולים החדשים. לנתונים ארוכי טווח אודות טיפול זה חשיבות רבה, שכן תאים אלו צפויים להישאר בגוף למשך שנים רבות וחשוב בעיקר לאסוף מידע אודות רעילות הטיפול. מנהל המזון והתרופות האמריקאי דורש נתוני מעקב קליני למשך לפחות 15 שנים אחר חולים שקיבלו טיפול CAR T-Cell או טיפול בתאים אחרים שעברו שינויים גנטיים.

הנתונים העדכניים בנושא פורסמו בכנס ASCO השנה ותמכו בנתוני היעילות המוקדמים. במעקב הארוך בטווח, החוקרים דיווחו על שיעורי הפוגה שנותרו לאורך למעלה מ-9 שנים בחולים עם לימפומה של תאי B או CLL אשר טופלו ב-Axicaptagene Cilleucel, אחד משני טיפולי CAR T-Cell כנגד CD19 אשר אושרו ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי.

לתאי B חשיבות רבה בהגנה מפני נגיפים ואפלזיה של תאי B מהווה סוג מאוד ספציפי של דיכוי חיסוני. אחד החששות נוגע לתוצאות האפשריות של חשיפה של אדם עם אפלזיה של תאי B לנגיף הקורונה החדש. דאג אולסון מצידו מודה כי אינו מוטרד יתר על המידה מנגיף הקורונה ומבהיר כי הוא מקפיד על ההמלצות ואמצעי הזהירות לאדם בגילו, אם כי לא נותר סגור בביתו.

בעיה אפשרית נוספת נוגעת לרעילות נוירו-פסיכיאטרית, כאשר מחקרים קודמים דיווחו על מגוון רחב של רעילויות אלו על-רקע טיפול CAR T-Cell, כולל פרכוסים והזיות. מרבית התופעות הללו אירעו בשלב מוקדם במהלך הטיפול ולא נותרו זמן רב. עם זאת, קיימות שאלות אודות בעיות נוירו-פסיכיאטריות ארוכות טווח.

סוגיה חשובה נוספת נוגדת לתגובת GVHD (Graft vs Host Disease), אשר אינה נדירה לאחר השתלת מח עצם. התגובה מתפתחת כאשר תאי T של התורם מזהים אנטיגנים על תאי מקבל כזרים ותוקפים אותם. בחולים לאחר טיפול CAR T-cell, הופעת GVHD מסוכנת בעיקר בחולים לאחר השתלה שמלכתחילה היו בסיכון מוגבר לסיבוך זה.

במחקר שכלל 86 מבוגרים שהשלימו טיפול CAR T-cell כנגד CD19 בשל לימפומה שאינה הודג’קין, החוקרים מצאו כי אירועי GVHD תועדו כמעט אך ורק בחולים שקיבלו בעבר תרומת מח עצם. מבין אלו, 20% פיתחו GVHD כ-28 חודשים לאחר טיפול CAR T-Cell.

ישנם דיווחים רבים נוספים אודות אירועים חריגים ארוכי טווח של טיפולי CAR-T Cell, כולל ציטופניה ממושכת, מיאלודיספלזיה וממאירויות משניות.

במהלך עשר השנים שחלפו מאז דאג אולסון קיבל את הטיפול התפתחה תעשיה שלמה סביב טיפולים אלו. ישנם למעלה מ-100 חברות ברחבי העולם המפתחות כיום טיפולי CAR T-Cell המכוונים כנגד אנטיגנים שונים. טיפולים אלו מיועדים לכ-60 סוגים שונים של גידולים, כולל גידולים סולידים. ישנם קרוב ל-200 מחקרים קליניים, רובם עדיין בשלבים מוקדמים.

הנתונים הקליניים מצביעים על תוצאות מבטיחות של טיפול CAR T-Cell כנגד CD22 (המבוטא ביתר על תאי ALL) ו-BCMA (המצוי כמעט על כל תאי מיאלומה נפוצה). עם זאת, נותרו עוד שאלות בנוגע ליעילות טיפול בתאי CAR T-Cell כנגד גידולים סולידיים.

דאג אולסון בן 73 כיום ונפעם ממהירות התפתחות תחום טיפולי CAR T-Cell. הפרוגנוזה של חולי סרטן לפני 20 שנים לא הייתה טובה כמו הפרוגנוזה כיום. בשנת 2010, רבים עדיין לא האמינו בטיפולי CAR T-Cell ומטרתו בשיתוף הסיפור שלו היא להפיץ מסר של תקווה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    הוספת Blinatumomab (בלינסייטו) לטיפול כימותרפי מיצוק סטנדרטי הובילה להארכת ההישרדות הכוללת של מבוגרים ללא עדות לשארית מחלה מינימאלית עם אבחנה של B-Cell Precursor Acute Lymphoblastic Leukemia, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Blinatumomab מכוון ל-CD19 על תאי B ומאושר כיום לשימוש […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הרחבת ההתוויה למתן Darzalex Faspro (או Daratumumab ו-Hyaluronidase-fihj) בשילוב עם Bortezomib, Lenalidomide ו-Dexamethasone כטיפול אינדוקציה ומיצוק בחולים מתאימים להשתלה עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת ומבוסס על נתוני יעילות ובטיחות ממחקר PERSEUS בתווית-פתוחה, שכלל 709 חולים מתחת לגיל 70 שנים […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את הטיפול ב- Faricimabבחולים עם הפרעת ראיה משנית לבצקת מקולארית עקב חסימת וריד רשתית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות רוש. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Faricimab לטיפול בבצקת מקולארית לאחר חסימת וריד רשתית במהלך חודש אוקטובר בשנת 2023. דובר של חברת התרופות מסר […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל-Afamitresgene Autoleucel לטיפול בחלק מהמבוגרים עם סרקומה סינוביאלית לא-נתיחה או גרורתית. ההתוויה החדשה נוגעת לחולים שקיבלו בעבר טיפול כימותרפי, נמצאו חיוביים ל-HLA-A*02:01P, HLA-A*02:02P, HLA-A*02:03P, או HLA-A*02:06P ובהם הגידול הדגים ביטוי אנטיגן MAGE-A4. Afamitresgene Autoleucel הינו טיפול אימונותרפי מבוסס תאי T מכוון גנטית ל-MAGE-A4 (או […]

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולשפר תפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (Lasers Med Sci)

    טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולשפר תפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (Lasers Med Sci)

    טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולהביא לשיפור בתפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (או Patellofemoral Pain Syndrome), בהשוואה לאולטרה-סאונד עם גירוי עצבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lasers in Medical Science. להערכת היעילות של טיפול בלייזר בעצימות גבוהה בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי, החוקרים מאיסטנבול השלים מחקר אקראי ומבוקר שכלל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה