חשיבות הכרת הפרעת צריכת מזון הימנעותית/מוגבלת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ACG)

חולים עם הפרעת צריכת מזון הימנעותית/מוגבלת (Avoidant, Restrictive Food Intake Disorder) נדרשים לתשומת לב מיוחדת והפניה הולמת, אך מומחים רבים אינם מבינים את ההפרעה הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Gastroenterology.

מאפייני הפרעת צריכת מזון הימנעותית/מוגבלת בולטים במיוחד כאשר המגבלות אודות צריכת מזון יוצאות משליטה. חולים רבים אוכלים רק 5-15 מזונות שונים, כאשר חלק מתארים פחד קטסטרופלי מפני חנק. מעדויות עדכניות עולה כי 6-19% מהחולים עם מחלות במערכת העיכול סובלו במקביל מאכילה מוגבלת/המנעותית.

החוקרים השלימו סקירה של הרשומות הרפואיות של 223 חולים וקבעו כי 28 חולים (12.6%) מהמשתתפים ענו על הקריטריונים להגדרת ההפרעה. הפרעת צריכת מזון הימנעותית/מוגבלת לא הועלה כחשש באף אחד מהחולים הללו.

במידה ולא מאבחנים את ההפרעה, לא ניתן לטפל בה והחולים סובלים. על רופאים מומחים להפרעות מערכת העיכול להפנות את החולים למומחים מתאימים. בשלב זה, הטיפול מבוסס יותר על פסיכיאטריה, פסיכולוגיה ותזונה.

לא זוהו הבדלים בגיל, מין, רמת השכלה, אבחנות של מחלות מערכת עיכול, חומרת תסמיני מחלות מערכת העיכול, או מדד מסת גוף ממוצע, בין חולים עם הפרעת צריכת מזון הימנעותית/מוגבלת, בהשוואה לאלו שלא סבלו מהפרעה זו.

עם זאת, בחולים עם ההפרעה דווח על חששות חמורים יותר הנוגעים להימנעות ממזון לפי סולם IBS-QOL (Irritable Bowel Syndrome Quality of Life), בהשוואה לחולים ללא צריכת מזון מוגבלת, עם תסכול גדול יותר מכך שלא יכלו לאכול כרצונם ופחות חשש בנוגע למראה החיצוני.

ההבדל בין הפרעת צריכת מזון הימנעותית/מוגבלת ובין אנורקסיה הוא בכך שהגורם להגבלת צריכת המזון אינו חשש מפני עליה במשקל או דימוי גוף שגוי. הגורם הוא חשש מפני תסמינים במערכת העיכול וחשש מפני השלכות שליליות. החולים רוצים לאכול ולעלות במשקל, אך אינם יכולים להתגבר על ההפרעה.

מדובר בהפרעה שהינה מעבר לאכילה בררנית של הימנעות מאכילת פטריות בשל המרקם או הימנעות ממגע של מאכלים שונים בצלחת זה בזה, אלא בחולים עם טראומה למזון או הפרעת דחק בתר חבלתית משנית למזון. המזון מהווה טריגר לתגובה פסיכולוגית ומתפתח מעגל כשפים.

המומחים מסבירים כי גסטרואנטרולוגים אינם צריכים לאבחן את ההפרעה, או לטפל בזה, אך הם צריכים להיות מודעים לה כך שיוכלו להפנות חולים מתאימים להמשך בירור וטיפול. לאחר ההפניה, עליהם להמשיך ולטפל בחולה בו-זמנית.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ACG

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה