אורח חיים בריא עשוי לגבור על הנטיה הגנטית להתפתחות דמנציה (JAMA)

הקפדה על אורח חיים בריא עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות דמנציה, גם באלו בסיכון גנטי למחלת אלצהיימר, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-Alzheimers Association International Conference ופורסמו בו-זמנית בכתב העת Journal of the American Medical Association.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים גנטיים מעלים את הסיכון לדמנציה, אך לא ידוע מה ההשפעה של אורח חיים בריא על הסיכון הנ”ל. במסגרת המחקר הם ביקשו לבחון אם אורח חיים בריא מלווה בסיכון מופחת לדמנציה, ללא תלות בסיכון הגנטי.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל מבוגרים ממוצא אירופאי, בגילאי 60 שנים ומעלה, ללא ליקוי קוגניטיבי או דמנציה בתחילת המחקר. המשתתפים הצטרפו למחקר UK Biobank בין 2006-2010 והיו במעקב עד 2016 או 2017. החוקרים בחנו את מדד הסיכון הפוליגני לדמנציה וסיווגו זאת לקטגוריות סיכון נמוך (חמישון תחתון), בינוני (חמישונים 2-4) וגבוה (חמישון עליון). התוצא העיקרי היה היארעות כל-סוגי דמנציה.

החוקרים עקבו אחר 196,383 משתתפים (גיל ממוצע של 64.1 שנים, 52.7% נשים) לאורך למעלה מ-1.5 מיליון שנות-אדם (חציון מעקב של 8.0 שנים).

מהנתונים עולה כי 68.1% מהמשתתפים הקפידו על אורח חיים בריא, 23.6% הקפידו על אורח חיים בינוני ו-8.2% דיוחו על אורח חיים לא-בריא. מדדי סיכון פוליגניים העידו כי 20% משתתפים היו בסיכון גבוה, 60% בסיכון בינוני ו-20% בסיכון נמוך להתפתחות דמנציה.

מבין המשתתפים בסיכון גנטי גבוה, 1.23% פיתחו דמנציה, זאת בהשוואה ל-0.63% מאלו בסיכון גנטי נמוך (יחס סיכון מתוקן של 1.91). מבין אלו בסיכון גנטי גבוה ואורח חיים לא-בריא, 1.78% פיתחו דמנציה, זאת בהשוואה ל-0.56% מהמשתתפים עם סיכון גנטי נמוך ואורח חיים בריא (יחס סיכון של 2.83, רווח בר-סמך 95% של 2.09-3.83).

החוקרים לא זיהו אינטראקציה משמעותית בין הסיכון הגנטי ובין גורמי אורחות חיים. בקרב משתתפים בסיכון גנטי גבוה, 1.13% מאלו עם אורח חיים בריא פיתחו דמנציה, זאת בהשוואה ל-1.78% מאלו עם אורח חיים לא-בריא (יחס סיכון של 0.68).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקרב קשישים ללא ליקוי קוגניטיבי או דמנציה, הן אורח חיים לא-בריא והן מדד סיכון גנטי גבוה נקשרו בקשר מובהק עם סיכון מוגבר לדמנציה. אורח חיים בריא לווה בסיכון מופחת לדמנציה בקרב משתתפים עם סיכון גנטי גבוה.

JAMA. Published online July 14, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דחק במקום העבודה עלול להביא לעליה בסיכון לפרפור פרוזדורים (J Am Heart Assoc)

    דחק במקום העבודה עלול להביא לעליה בסיכון לפרפור פרוזדורים (J Am Heart Assoc)

    מתחים במקום העבודה וחוסר איזון בין מאמץ ותגמול במקום העבודה עלולים להביא לעליה בסיכון להתפתחות הפרעות קצב לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. להבנה טובה יותר של הקשר בין גורמי דחק פסיכו-סוציאליים במקום העבודה ובין היארעות פרפור פרוזדורים, החוקרים השלימו ניתוח פרוספקטיבי שכלל 5,926 משתתפים ממחקר […]

  • צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    צריכה רבה של קפאין מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם וקצב הלב לאחר פעילות גופנית (מתוך כנס מטעם ה-American College of Cardiology Asia)

    שתיה של שש כוסות קפה כל יום מלווה בעליה ממושכת בלחץ הדם ובקצב הלב עד חמש דקות לאחר פעילות גופנית, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Cardiology Asis Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה רגילה עשויה להפריע לפעילות מערכת עצבים פארא-סימפתטית ולהוביל לעליה בלחץ הדם וקצב הלב. כעת הם […]

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה