פורסמו הנחיות טיפול בכבד שומני לא אלכוהולי (עמותת עתיד)

 

פורום גסטרו עמותת עתיד מאי  2018

פרופ’ שירה זלברשגיא1,2, כרמית נתנאל3

1.המכון למחלות דרכי העיכול והכבד המרכז הרפואי תלאביב עש סוראסקי, 2. בית הספר לבריאות הציבור, אוניברסיטת חיפה, 3. המרכז למחלות כבד המרכז הרפואי שיבא תלהשומר

מחלת הכבד השומני שאינה על רקע אלכוהול (Nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) מייצגת ספקטרום של מחלות כבד, החל מכבד שומני עם או בלי תהליך דלקתי, עד מצב של שחמת הכבד. המצב בו מתפתחת דלקת ברקמת הכבד (NASHNon alcoholic steatohepatitis), מהווה סיכון להתפתחות פיברוזיס (צלקת) ברקמת הכבד, עד כדי התקדמות לשחמת כבד, צורך בהשתלת כבד ואף התפתחות סרטן ראשוני בכבד.

NAFLD הינה מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם, עם המצאות מוערכת של 20-30%, באוכלוסיה הבוגרת ברוב המחקרים (30% בישראל) ו- 70-80% בקרב אנשים עם השמנה. ההתפתחות שלNAFLD כרוכה ברוב המקרים בעודף משקל ועמידות לאינסולין והיא נחשבת כיום למרכיב הכבדי של הסינדרום המטבולי וכגורם סיכון מוקדם לסוכרת ולמחלת לב איסכמית.

מטרת הטיפול במחלת הכבד השומני הינה איזון המדדים המטבוליים (סוכרת, היפרליפידמיה ויתר לחץ דם) אשר הודגמו באופן עקבי כבעלי השפעה מיטיבה על הכבד השומני (קלינית, ביוכימית והיסטולוגית). עד היום, טרם נמצא טיפול תרופתי מבוסס ראיות לכבד השומני והטיפול הקיים מבוסס על שינוי באורח החיים, כולל ירידה במשקל, פעילות גופנית ושינוי הרכב התזונה, עם דגש על תזונה ים תיכונית.

מחקרים רבים מראים כי ירידת משקל של כ- 5% ממשקל גוף תורמת לירידה בשומן הכבדי ובאנזימי הכבד. ירידה של כ- 7% מהמשקל עשויה לשפר דלקת וירידה של כ- 10% עשויה אף להוביל לירידה בצלקת. הרכב התזונה יכול להיות מגוון, לפי צרכיו והעדפותיו של המטופל. מומלץ להפחית צריכת סוכר מוסף ולהימנע משתייה ממותקת בסוכר או בפרוקטוז. בנוסף רצוי להמליץ על הפחתת שומן רווי וטרנס. מחקרים תצפיתיים וניסויים קליניים מראים כי תזונה ים תיכונית מובילה לירידה משמעותית בשומן הכבדי וזאת בנוסף ליתרונותיה הברורים בירידת משקל והפחתת הסיכון לסוכרת ומחלות לב. פעילות גופנית, ללא קשר לירידת משקל, מומלצת להפחתת שומן כבדי וגם תוספת קטנה עשויה להוביל לשיפור קליני.

להנחיות המלאות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה