מה בין תפקוד המוח ובריאות הלב בצעירים ובמבוגרים? (JAMA)

מנתונים חדשים עולה קשר בין הבריאות הקרדיווסקולארית בגיל צעיר ומבוגר ובין תפקוד מוחי טוב יותר, כך מדווחים חוקרים בכתב העת JAMA.

במחקר הראשון התמקדו החוקרים ב-6,626 משתתפים בגילאי 65 שנים ומעלה מצרפת, ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם או דמנציה בתחילת המחקר. כל המשתתפים השלימו בדיקות נוירו-פסיכולוגיות בין 1999-2016 והערכה שיטתית לזיהוי דמנציה עד יולי 2016.

החוקרים בחנו את ההיענות של המשתפים לדיאטה המומלצת על-ידי ה-AHA (Lifes Simple 7) בתחילת המחקר ודירגו כל מרכיב בין 0 (היענות לקויה) ל-2 (היענות אופטימאלית).

בקרב משתתפים מבוגרים בצרפת, שיפור נוסף במדדי בריאות קרדיווסקולארית לוו בסיכון נמוך יותר לדמנציה ושיעורים נמוכים יותר של ליקוי קוגניטיבי. כל מרכיב בריאותי נוסף שהיה מאוזן היטב וכל אורח חיים בריא נוסף לוו בירידה של 10% בסיכון להתפתחות דמנציה בתוך עשר שנים: העדר עישון במשך למעלה משנה, מדד מסת גוף של פחות מ-25, פעילות גופנית סדירה, צריכת דגים פעמיים בשבוע ומעלה ופירות וירקות כל יום, כולסטרול כולל מתחת ל-200 מ”ג/ד”ל (ללא טיפול), רמות סוכר בצום מתחת ל-100 מ”ג/ד”ל (ללא טיפול), לחץ דם מתחת ל-120/80 מ”מ כספית (ללא טיפול).

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 74 שנים בתחילת המחקר. בתחילת המחקר, ב-36.5% מהמשתתפים תועדו עד שני מדדים מאוזנים באופן אופטימאלי,ב-6.5% תועדו 5-7 מדדים מאוזנים היטב.

בקרב משתתפים עם עד שני מדדים מאוזנים היטב, שיעורי ההיארעות של דמנציה ל-100 שנות-אדם במהלך מעקב ממוצע של 8.5 שנים עמדו על 1.56. באלו עם 3-4 מדדים מאוזנים היטב, שיעורים אלו עמדו על 1.23; באלו עם 5-7 מדדים מאוזנים שיעורי ההיארעות עמדו על 0.83.

במודל רב-משתני, הסיכון לדמנציה ירד באופן לינארי עם עליה במספר המדדים בטווח האופטימאלי (יחס סיכון של 0.90 לכל מדד נוסף) ועליה במדד בריאות קרדיווסקולארית גלבואלי (יחס סיכון של 1.92 לכל נקודה נוספת).

החוקרים התבססו על מדדים משולבים של תפקוד קוגניטיבי וזיכרון להערכת ליקוי קוגניטיבי. ביחידות סטנדרטיות, עם ערכים המעידים על מרחק מהממוצע באלכוסיה (0 משמעו קרוב לממוצע ו-1+ משמעו סטיית תקן אחת מעל לממוצע), השינוי הממוצע במדד הקוגניטיבי לכל מדד נוסף שהיה מאוזן בצורה אופטימאלית עמד על 0.031 יחידות בעת הגיוס למחקר ועל 0.068 לאחר 6 שנים ו-0.072 יחידות לאחר 12 שנים.

בריאות קרדיווסקולארית אופטימאלית ב-125 מבוגרים צעירים באנגליה לוותה בזילוח מוחי טוב יותר ופחות נגעים תת-קליניים בחומר הלבן במוח.

החוקרים התבססו על שמונה גורמי סיכון קרדיווסקולאריים הפיכים והקצו נקודה אחת לכל מרכיב שהיה בטווח המומלץ: מדד מסת גוף מתחת ל-25, כושר גופני ו/או פעילות גופנית בשליש העליון, צריכת אלכוהול של פחות משמונה משקאות בשבוע, העדר עישון במשך למעלה משישה חודשים, לחץ דם אמבולטורי בעירות של פחות מ-130/80 מ”מ כספית, שיא לחץ דם דיאסטולי בעת מאמץ של עד 90 מ”מ כספית, כולסטרול כולל של פחות מ-200 מ”ג/ד”ל ורמות סוכר בצום של פחות מ-100 מ”ג/ד”ל.

בניתוח זה, גיל המשתתפים הממוצע עמד על 25 שנים וזוה 6 גורמי סיכון הפיכים שהיו בטווח המומלץ.

החוקרים זיהו קורלציה בין מאפיינים קרדיווסקולאריים ובין המורפולוגיה הצרברווסקולארית ואות מוגבר בחומר הלבן במודלים שונים. עם כל גורם סיכון נוסף בטווח המומלץ, צפיפות כלי הדם הייתה גדולה ב-0.3 כלים לסמ”ק, קוטר כלי הדם עלה ב-8 מיקרומטר עם ירידה של 1.6 נגעים בעלי אות מוגבר בחומר הלבן.

החוקרים גם בחנו את זרימת הדם למוח ב-52 משתתפים ומצאו כי השתנתה בהתאם לצפיפות כלי הדם והייתה גבוהה יותר ב-2.5 מ”ל/100 גרם/דקה לכל גורם סיכון נוסף שהיה מאוזן היטב.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאים אלו מעידים כי לעולם לא מאוחר מדי להתחיל לשמור על בריאות הלב וכלי הדם וכי גישה זו עשויה לסייע בשמירה על בריאות המוח ולמנוע דמנציה.

JAMA 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב על-רקע השמנה עם מקטע פליטה שמור, טיפול ב-Semaglutide במינון 2.4 מ”ג (וויגובי) לווה בשיפור גדול יותר במצב התפקודי לפי סיווג NYHA (או New York Heart Association) בהשוואה לפלסבו, כך עולה ממחקרי STEP-HFpEF, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקרי STEP-HFpEF ו-STEP-HFpEF DM […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה