מה בין צריכת פחמימות בתזונה ובין תמותה? (The Lancet Public Health)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Public Health מדווחים חוקרים על נתונים חדשים, מהם עולה כי הן אחוז גבוה והן אחוז נמוך של פחמימות בתזונה מלווים בסיכון מוגבר לתמותה, כאשר הרכב תזונה שכלל 50-55% פחמימות לווה בסיכון הנמוך ביותר. עוד עולה מהממצאים כי דיאטה דלת פחמימות עם חלבונים ושומנים שמקורם מבעלי חיים, דוגמת בקר, עוף וחזיר, לוותה בסיכון מוגבר לתמותה, בעוד שהעדפת חלבונים ושומנים מן הצומח, דוגמת ירקות, אגוזים וחמאת בוטנים, לוותה בסיכון מופחת לתמותה.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 15,428 מבוגרים בגילאי 45-64 שנים, אשר השלימו שאלון תזונה בעת הגיוס למחקר ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) בשנים 1987-1989, ולא דיווחו על צריכה קלורית קיצונית (פחות מ-600 קילו-קלוריות או מעל 4,200 קילו-קלוריות ביום בגברים ופחות מ-500 קילו-קלוריות או מעל 3,600 קילו-קלוריות ביום בנשים). התוצא העיקרי היה התמותה מכל-סיבה.

החוקרים בחנו את הקשר בין אחוז האנרגיה שמקורה בצריכת פחמימות ובין התמותה מכל-סיבה וכן בחנו את ההשפעה על התמותה של החלפת מקור מן החי או מהצומח של חלבונים ושומנים בפחמימות.

במהלך חציון מעקב של 25 שנים תועדו 6,283 מקרי תמותה במדגם ARIC, עם 40,181 מקרי תמותה בכלל מחקרי העוקבה. במדגם ARIC, לאחר תקנון רב-משתני, תועד קשר בצורת U בין אחוז האנרגיה שמקורה בפחמימות (ממוצע של 48.9%) ובין התמותה: במקרים בהם פחמימות היוו 50-55% מסך הצריכה האנרגטית תועד הסיכון הנמוך ביותר לתמותה.

במטה-אנליזה של כלל המדגמים (432,179 משתתפים), הן צריכת פחמימות מעטה (פחות מ-40%) והן צריכת פחמימות רבה (מעל 70%) לוותה בסיכון גבוה יותר לתמותה, בהשוואה לצריכה מתונה, ממצאים אשר תאמו לקשר בצורת U (יחס סיכון של 1.20 עם צריכת פחמימות נמוכה; 1.23 עם צריכת פחמימות גבוהה). עם זאת, התוצאות היו שונות בהתאם למקור התזונתי: התמותה הייתה גבוהה יותר כאשר הפחמימות הוחלפה בחלבונים ושומנים מן החי (יחס סיכון של 1.18) והתמותה פחתה כאשר התחליפים היו ממקור צמחי (יחס סיכון של 0.82).

ממצאים אלו מעידים כי צריכת פחמימות רבה או מעטה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, עם סיכון גבוה יותר בהתאם למקור החלבונים והשומנים מבעלי חיים או מהצומח.

The Lancet Public Health, August 16, 2018

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק […]

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה